Lokal bager blev rørt af dronningens appel: Nu bager han kage til 1.500 børn

En bager i Gilleleje får travlt op til dronning Magrethes fødselsdag. Han skal nemlig bage kage til 1.500 børnehavebørn.

Den gode idé kom til Peter Thorup under en af Dronning Margrethes taler sidste år.

Landet var netop lukket ned, og direkte fra Kongehuset lød der en særlig appel til danskerne om at hjælpe og være gode ved hinanden.

Gilleleje-bageren gjorde det, han er god til. Han gik til stålet i bageriet, og fluks var han klar med morgenmad og wienerbrød til alle ældre på plejehjem i Gribskov Kommune, som han delte ud i anledning af dronningens 80-års fødselsdag.

Et år senere er Danmark fortsat ramt af virussen, og nu gør Peter Thorup det hele igen, når Dronning Margrethe fylder 81 år den 16. april.

quote Der er nogen, der er hårdere ramt, end jeg er, så derfor kunne jeg godt give lidt tilbage

Peter Thorup, bager

Denne gang er det dog ikke de ældste i kommunen, men derimod de yngste, der får glæde af bagværk fra Thorups Bageri, som Peter Thorup ejer.

- Vi har stadig corona inde på livet alle sammen, og børnehaverne kommer ikke på ture, men skal bare blive i institutionerne. De er jo også ramt. Jeg regner med, at der er 1500 børn, der skal have kage, siger bagermesteren til TV 2 Lorry.

Sådan så det ud, da Peter Thorup sidste år bagte wienerbrød til kommunens ældre, der bor på plejehjem. I år er det børnehavernes tur.
Sådan så det ud, da Peter Thorup sidste år bagte wienerbrød til kommunens ældre, der bor på plejehjem. I år er det børnehavernes tur.
Foto: Thorups Bageri

Peter Thorup betegner egentlig ikke sig selv som synderligt royal, men dronningens ord ramte ham alligevel, for hans bagerier har klaret sig godt under hele nedlukningen, hvilket er mere end man kan sige om mange andre erhvervsdrivende:

- Min forretning ligger i Gilleleje, og jeg har ikke været ramt på samme måde, for vi har haft mange, der er taget herop og boet i deres sommerhuse, og så tror jeg bare det ramte, at der er nogen, der er hårdere ramt, end jeg er, så derfor kunne jeg godt give lidt tilbage, siger Peter Thorup.

Thorups Bageri har faktisk klaret sig langt bedre, end man kunne have forventet.

Ifølge Peter Thorup har han solgt flere kager, mens coronavirussen har hærget, end nogensinde før. Kunderne vil gerne forkæle sig selv i de hårde tider, lyder den hjemmebagte konklusion.

Forkæles skal altså også børnehaverne i Gribskov Kommune, og Peter Thorup forventer, at han skal bage chokoladekage i bradepander til omkring 22 børnehaver.

Uddelingen af kagerne kommer selvfølgelig også til at foregå efter coronareglerne, hvorfor børnehaverne får et tidspunkt, de kan komme og hente kagen, mens de også får instrukser om kun at sende en person til afhentning.

Selvom de fleste nok krydser fingre for, at coronavirus ikke er en del af vores hverdag, når det igen bliver Dronning Margrethes fødselsdag næste år, så regner Peter Thorup med at fortsætte traditionen.

- Næste gang finder vi på nogle andre at bage til. Jeg synes bare, at det er sjovt at gøre folk glade, siger bageren.