Kommunedirektører får sparket: Scorer fem millioner på fyring

Den økonomisk pressede kommune Gribskov fritstiller kommunaldirektør og direktør. Til sammen scorer de to fyrede direktører mere end fem millioner skattekroner på fyringen.

Fyringen af kommunaldirektøren og en forvaltningsdirektør i Gribskov koster den økonomisk pressede kommune et beløb, der i sidste ende kan løbe op i mere end fem millioner kroner.

Det fremgår af en aktindsigt i de to fritstillede direktøreres kontraktforhold, som TV 2 Lorry har fået indblik i.

Den fyrede kommunaldirektør, Holger Spangsberg Kristiansen, kan modtage over 3,6 millioner over det kommende års tid, mens kommunens direktør for Teknik og Erhverv, Astrid Damgaard Ravnsbæk, får mere end 1,5 millioner skattekroner med sig ud af rådhusporten.

Det sker, fordi overenskomsten mellem Djøf, der repræsenterer kommunernes topchefer, og Kommunernes Landsforening, KL, giver særdeles gunstige betingelser for direktører ved afskedigelser.

Således står kommunaldirektøren til at godtgøres for fyringen med et beløb svarende til to årslønninger, mens forvaltningschefen får, hvad der svarer til 15 måneders løn.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Det får kommunaldirektøren for at blive fyret

Borgmester Anders Gerner Frost fra partiet NytGribskov har ikke ønsket at udtale sig om fyringen.

Han henviser i stedet til en pressemeddelelse, hvori det kommunikeres, at kommunen ønsker at gå i en ny retning og derfor søger ny kommunaldirektør.

I en sms tilføjer han, at kommunen respekterer de vilkår, KL har forhandlet hjem til danske kommunaldirektører.

Massive besparelser og skattestigning

Fyringen og de deraf udløste gyldne direktørhåndtryk sker, mens Gribskov netop har foretaget massive besparelser og indgreb for at rette op på kommunens afsporede økonomi.

Kommunen meddelte tidligere på året, at den var nær ved at gå rabundus og foretog i løbet af sommeren massive besparelser, blandt andet på børne- og ældreområdet.

Ved de afsluttende budgetforhandlinger tidligere på måneden vedtog kommunen at hæve skatten med næsten en procent for at redde sig selv fra fallittens rand.

Artiklen fortsætter under billedet...

Fyringen af kommunaldirektør Holger Spangsberg Kristiansen og Teknik- og Erhvervsdirektør Astrid Damgaard Ravnsbæk koster Gribskov Kommune mindst fem millioner kroner over de kommende 12 måneder.
Fyringen af kommunaldirektør Holger Spangsberg Kristiansen og Teknik- og Erhvervsdirektør Astrid Damgaard Ravnsbæk koster Gribskov Kommune mindst fem millioner kroner over de kommende 12 måneder.
Foto: Gribskov Kommune / Youtube

Nu står kommunen med endnu en udgift i millionklassen, når de to direktører over de kommende 12 måneder i alt modtager mere end fem milioner kroner i fratrædelsesgodtgørelse, pension, feriepenge og opsigelse.

Derudover står kommunen over for endnu en millionudgift, når en ny kommunaldirektører skal ansættes og modtage løn, alt imens de to fyrede direktører fortsat er på Gribskovs lønningsliste.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Det får Teknik og Erhverv-direktøren for at blive fyret

Beslutningen om at afskedige de to direktører blev truffet på et møde i Økonomiudvalget den 8. oktober.

Det skal endeligt vedtages ved næste møde i Byrådet, der finder sted i november.

I en pressemeddelelse oplyser kommunen, at Økonomiudvalget har anbefalet, at stillingen som direktør for Teknik og Erhverv nedlægges, mens en ny kommunaldirektør skal ansættes snarest.

Begge direktører er fritaget for arbejde, indtil beslutningen endelig stadfæstes i byrådet.

TV-indslag fra den 9. oktober: ​​​​​Det lader til at regeringen har lyttet til den massive kritik fra flere borgmestre i nordsjælland af regnemodellen for udligningsordningen, som har kostet flere af især de nordsjællandske kommuner en masse penge. For efter ændringer i regnemodellen, kommer regeringen nu måske med en håndsrækning til kommunen.