Kommune kan ikke sælge byggegrunde: Nu må de punge ud for at få hjælp

Mange kommuner har brændt fingrene på grundsalg, der gik galt. Lige nu kan Gribskov ikke sælge en række byggegrunde, men kommunen forsøger at undgå at gentage andres fejltagelser.

Gribskov Kommune har store planer for Helsinge. Målet er, at antallet af indbyggere i byen skal vokse fra 8.000 til 10.000, og det inkluderer blandt andet et helt nyt boligområde med plads til cirka 700 boliger.

Det nye boligområde går under navnet Troldebakkerne, og i en udbudsrunde har kommunen forsøgt at sælge to klynger med plads til 40 boliger per grund, men uden held. Ingen potentielle købere har budt ind.

 

- Jeg tror ikke, at der som sådan er gået noget galt. Vi, politikere, har været meget optimistiske og har bedt administrationen om at byde grundene ud i en forholdsvis kort periode. Samtidig har vi bedt administrationen om selv at stå for udbuddet, siger udvalgsformanden for Udvikling, By og Land i Gribskov, Pernille Søndergaard (Nyt Gribskov), og fortsætter:

- Der må vi bare sige, at et salg tager tid, og der skal følges op på det, og det har vi ikke kompetencerne til i vores administration.

Nu har byrådet i Gribskov besluttet, at de i stedet skal finde en ekstern mægler, der kan sælge grundene for dem.

- Håbet er selvfølgelig, at en mægler kan kigge på det med andre øjne, kan gå lidt bredere ud og gøre det på en anden måde, så vi kan komme i gang og få solgt nogle grunde, siger Allan Nielsen, der er udvalgsmedlem i Udvikling, By og Land i Gribskov.

Ikke Vinge-sagen om igen

Det er ikke første gang, at en kommune har stået med en række byggegrunde, de ikke umiddelbart har kunne få solgt.

I Frederikssund Kommune havde man budgetteret med et salg af byggeretter i den nye bydel Vinge, men projektet kollapsede i 2017, og det betød, at kommunen pludselig stod og manglede cirka 100 millioner kroner i budgettet.

Men i Gribskov Kommune har man valgt at holde køb og salg af byggegrunde adskildt fra kommunens øvrige budget. I stedet har man lavet en særskilt såkaldt byudviklingsramme, hvorfra kommunen bruger penge på byggeprojekter.

- Man skulle da være et skarn, hvis man ikke lærer af andre. Vi har dog hele tiden opereret med en byudviklingsramme, men noget, vi har lært, er, at vi ikke sælger grundene enkeltvis. I stedet sælger vi grundene i klynger, så investorer kan være med til at udvikle området, siger Pernille Søndergaard.

quote Man skulle da være et skarn, hvis man ikke lærer af andre.

Pernille Søndergaard (Nyt Gribskov), udvalgsformand i Gribskov

At kommunen har en særskilt byudviklingsramme betyder, ifølge de byrådsmedlemmer fra Gribskov TV 2 Lorry har talt med torsdag, at det ikke får konsekvenser for kommunens drift og samlede budget, hvis byggegrundene mod forventning ikke skulle blive solgt.

Men derfor håber politikerne alligevel på, at den eksterne mægler snart får solgt nogle af grundene i Troldebakkerne.

- Mit håb er, at en ny ejer vil kunne gå i gang med at bygge på jorden, når vi kommer frem til år 2020, siger Allan Nielsen.

Administrationen i Gribskov skal efter planen have fundet en ekstern mægler indenfor de næste to måneder.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik