Kommune får kritik for ulovlig mundkurv

En e-mail til ansatte i Gribskov Kommune ligner en ulovlig mundkurv, konstaterer Folketingets Ombudsmand.

Folketingets Ombudsmand kritiserer Gribskov Kommune, efter at kommunen i en e-mail gav det indtryk, at ansatte fik mundkurv på i den offentlige debat.

Offentligt ansatte har nemlig udstrakt frihed til at kritisere forholdene på deres arbejdsplads.

Men en e-mail fra Gribskov Kommune henvendt til samtlige ledere af børne- og ungeinstitutioner gav det modsatte indtryk, konkluderer ombudsmanden.

- E-mailen efterlader det indtryk, at kommunen ikke ønskede, at de ansatte skulle udtale sig kritisk om deres arbejdsområde i den offentlige debat, selv om de udtalte sig på egne vegne, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen, til Ritzau.

- At signalere den slags er i strid med de ansattes ytringsfrihed, siger Jørgen Steen Sørensen.

De ansatte havde tænkt sig at melde sig ind i Facebook-gruppen "Forældre i Gribskov", hvor der blandt andet blev debatteret anvendelse af ressourcer på kommunens børne- og ungeområde.

Gribskov Kommune reagerede med en e-mail, hvori den gjorde opmærksom på de ansattes loyalitetspligt over for kommunen som arbejdsgiver.

Af e-mailen forstås, at konsekvenserne kan være en fyreseddel.

- Når en ansat har ytret sig på en måde, så loyalitetspligten er brudt, så er de ansættelsesretlige konsekvenser minimum advarsel og i særlige tilfælde op til påtænkt opsigelse, alt efter alvoren i det den ansatte har skrevet om, skrev kommunen blandt andet.

Offentligt ansatte har loyalitetspligt, men ombudsmanden gør i sin pressemeddelelse opmærksom på, at de ansatte som privatpersoner kan ytre sig inden for vide rammer - herunder at kritisere egne arbejdsområder offentligt.

- Offentligt ansatte har vidtgående frihed til på egne vegne offentligt at diskutere for eksempel besparelser i kommunale institutioner, siger Jørgen Steen Sørensen.

Loyalitetspligten kan derfor ikke uden videre bruges som et redskab til at stoppe de ansattes ytringer.

- Offentlige arbejdsgivere skal være varsomme med de signaler, som de sender til ansatte, der ønsker at deltage i den offentlige debat, siger Jørgen Steen Sørensen, Ritzau.

Gribskov har tilkendegivet, at mailen kunne misforstå, men at det ikke var hensigten.

- Vi erklærer os fuldstændig enig med Ombudsmanden, når det gælder offentlig ansattes ret til ytringsfrihed. Kommunen tager Ombudsmanden kritik til sig, men samtidig er jeg tilfreds med, at Ombudsmanden bemærker, at vi faktisk har været på forkant, idet vi allerede har præciseret den pågældende mail til de ansatte og nu sikrer, at kommunens øverste ledelse får opdateret sin viden om reglerne på området, siger Gribskovs kommunaldirektør Holger Spangsberg Kristiansen i en pressemeddelelse.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik