Kæmpe grusgrav kan ødelægge naturperle

Region Hovedstaden har planer om at placere en grusgrav i et naturskønt område ved Dronningmølle.

Der er godt gang i byggerierne i hovedstadsområdet. 

Og det kræver grus. Masser af grus.

Derfor planlægger Region Hovedstaden at grave nye huller både ved Gerlev i Hornsherred, ved Ølsted i Frederikssund og så i Gribskov Kommune ved naturområdet 'Ruslands Bakker'. 

Men sidstnævnte placering møder massiv lokal modstand. 

Det er nemlig en ødelæggelse af en vidunderlig naturperle, lyder kritikken fra både borgere og borgmester. 

Graver hul ved kunstmuseum

Sagen er den, at man risikerer et hul på cirka én kvadratkilometer tæt op ad Rudolph Tegners bronzeskulpturer, der har stået for sig selv i det uberørte naturområde siden starten af 1900-tallet.

- Hvis man anlægger en grusgrav heroppe, så vil det svare til at lave en motorvej direkte op ad et museum, som jo egentlig lever af at være et fredfulgt sted, siger direktøren ved Rudolph Tegners Muesum, Luise Gomard, til TV 2 Lorry. 

Hun frygter for tung trafik, støj og støv. Og det samme gør borgmester Anders Gerner Frost, Nyt Gribskov:

- For mig svarer det til, at man vil lægge en grusgrav ved Louisiana Museum. Det, tror jeg heller ikke, nogen ville synes, var en god idé, siger han til TV 2 Lorry. 

Ruslands Bakker er et bakket og lyngklædt hedeområde ved Dronning Mølle i Nordsjælland. Her kan du blandt andet opleve Tegners Museum og Statuepark.

Vækst i hovedstaden øger behov for grus

Formanden for miljøudvalget i Region Hovedstaden, Kim Rockhill, understreger, at placeringen foreløbigt kun er et såkaldt interesseområde, hvilket betyder, at der endnu ikke er lavet endelige undersøgelser af, hvorvidt det kan betale sig at grave. 

Borgerne vil blive hørt på demokratisk vis, såfremt der bliver budt på området, siger han.

- Jeg har som helt almindelig dansker og beboer i hovedstaden også lyst til at se den uberørte natur. Jeg har ikke stor glæde af at kigge på grusgrave, men vi er nødt til at have dem. Vi bygger meget, siger han til TV 2 Lorry.

- Sådan som det er nu, så henter vi 50 procent af vores grus i vores naboregion. Og jeg er da helt sikker på, at der er nogen dér, som vil sige: "Hvorfor skal vi være naboer til et stort hul på grund af de der københavnere".

Opførslen af hospitaler, motorveje, broer og andet byggeri i hovedstaden kræver kæmpe mængder af grus, siger formand for miljøudvalget i Region Hovedstaden. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik