Jorden rundt på 80 dage - i Gribskov!

Som led i det store projekt "Gribskov Går Sammen" vil kommunens medarbejdere nu gå jorden rundt på 80 dage. Initiativet skal sætte yderligere skub i kampen mod fysisk inaktivitet og livsstilssygdomme, som Gribskov bakser med.

En tur rundt om jorden. Minus verdenshavene. Det er, hvad de 2300 medarbejde i Gribskov Kommune har sat sig for at gå, løbe og cykle sammen på 80 dage. En strækning, der vil bringe kilometertælleren op på cirka 28.000 kilometer. 

Projektet "Gribskov Går Sammen", som er for alle kommunens borgere, har været i gang siden februar 2020, og løber frem til oktober 2022. Medarbejderne i kommunens Velfærdsudvalg sætter nu turbo på missionen om at få flere ud og bevæge sig i naturen, ved at forpligte sig selv og kollegerne på at forsøge at komme "Jorden rundt på 80 dage". Medarbejderne melder sig til i hold og registrerer på en hjemmeside det antal kilometer, de har gået, cyklet eller løbet på de mange forskellige ruter i det naturskønne Gribskov. 

Gribskov Går Sammen

  • Det næste år og syv måneder skal projektet “Gribskov Går Sammen” motivere borgere i Gribskov Kommune til mere aktivitet i naturen i form af gå-fællesskaber.
  • Hovedformålet med projektet er at få 30 procent af de inaktive voksne i kommunen med i nye, fantastiske gå-fællesskaber.
  • Det kan være alt fra strikkeklubber til madklubber, danseforeninger, studiegrupper, hundeluftere og meget mere. Vigtigst af alt er, at vi kommer ud at gå - og gerne i selskab med andre.
  • DGI Nordsjælland og Gribskov Kommune står bag projektet “Gribskov Går Sammen”, som er støttet med midler fra Friluftsrådet.

Kilde: Facebookgruppen Gribskov Går Sammen

Jorden rundt på 80 dage

Medarbejdernes jordomrejse begyndte for godt to uger siden, og på kilometertælleren er man i skrivende stund nået op på 8.950 kilometer, hvilket svarer til, at man i fælleskab er gået fra Gribskov til Wuhan (af alle steder!) i Kina. Det kan man følge med i på en hjemmeside, som kommunen har oprettet til formålet. Næste stop er Beijing.

Der er altså et godt stykke vej endnu, men motivationen er høj, og man er først lige begyndt. Gribskovs borgmester Anders Gerner Frost (NytGribskov) er stolt over initiativet, og han håber, det kan være et skridt mod et bedre mentalt og fysisk helbred. 

- Medarbejderne har taget det her initiativ på helt egen hånd, og det falder lige ind i "Gribskov Går Sammen", og hvordan vi kan bevæge os på andre måder. Det er så simpelt. Så det kan hjælpe rigtig mange af os, og det er en mega god ide, siger Anders Gerner Frost.

Borgmesteren drømmer da også stort, og han håber, at initiativet kan være med til at skabe en bedre arbejdsplads for alle sine medarbejdere.

- Mit store håb er, at Gribskov Kommune bliver Danmarks bedste arbejdsplads. Initiativet er helt klart et skridt mod bedre velvære - både mentalt og sundhedsmæssigt. Vi bliver gladere i låget. Det bliver vi både bedre kolleger af, men også en bedre arbejdskraft af, fortæller han.

Arkivfoto, her ses Gribskovs borgmester Anders Gerner Frost (nytgribskov) ved et gå-arrangement.
Arkivfoto, her ses Gribskovs borgmester Anders Gerner Frost (nytgribskov) ved et gå-arrangement.
Foto: Joachim Secher, DGI Nordsjælland

Borgmesteren går foran

Borgmesteren tager selv teten, og er blevet en af ambassadørerne for hele kommunens projekt "Gribskov Går Sammen". Han går nu, ledsaget af en række af kommunens borgere, skovene tynde som såkaldt "gå-vært". 

- Jeg synes, det var en fantastisk ide, fra jeg hørte om det første gang, hvor vi var den første kommune, der blev spurgt af DGI Nordsjælland om vi ville være med. Vi sagde selvfølgelig ja tak med det samme. Det er ikke den dybe tallerken, men det er virkelig en god ide, siger borgmesteren.

Nogle gange virker det simple altså bare rigtig godt. De raske gåture har da også en bred dokumenteret effekt, som viser, at det afhjælper stress og depression, samtidigt med at det forbedrer vores opmærksomhed, koncentration og hukommelse.

- Vi ved, at lige præcis det her med at gå det hjælper på rigtig mange ting. Så selvom man som mig desværre vejer et par kilo for meget, så ligger der rigtig meget forebyggelse i det. Bare det, at vi bevæger os, kan betyde, at vi slipper for rigtig mange livsstilssygdomme, fortæller borgmesteren.

Borgmesteren fortæller også, hvordan projektet har sat nogle personlige mål i gang for ham selv.

quote Når man først gør det, er det ikke så slemt

Anders Gerner Frost, Borgmester, Gribskov (NytGribskov)

- Jeg har i et godt stykke tid haft det mål, at jeg skulle gå 13.000 skridt om dagen. Det er faktisk en del, selvom man har hund. Det er noget, man skal beslutte sig for at gøre. Men når man først gør det, er det ikke så slemt. Fællesskabet i 'Gribskov Går Sammen' hjælper mig til at holde fast og har oven i købet givet mig et lille spark bagi, fortæller han.

Der skal endnu flere med

Ifølge Jane Sunesen fra DGI Nordsjælland, som er projektleder for "Gribskov Går Sammen", kan kommunens interne initiativ da også medvirke til at få spredt budskabet mere ud. Blandt andet til andre virksomheder i kommunen. Jane Sunesen og DGI Nordsjælland håber også at kunne aktivere endnu flere borgere, selvom projektet allerede har fået stor tilslutning og fået mange glade travere ud på de grønne stier.

- Lige nu går det fantastisk. Jeg oplever, at der er en begejstring for den fælles mission, og nu er borgmesteren også kommet i gang som ambassadør, hvilket har trukket flere til, fortæller hun.

Gribskov har naturen som sin nabo, og der findes mange forskellige gå-ruter i den naturskønne kommune.
Gribskov har naturen som sin nabo, og der findes mange forskellige gå-ruter i den naturskønne kommune.
Foto: Joachim Secher, DGI Nordsjælland

Corona-situationen har dog også skabt modvind for projektet. Hos DGI Nordsjælland havde man håbet på at kunne aktivere foreningslivet i højere grad. Men de fleste foreninger har været lukket ned, og de er først nu begyndt at starte op igen. De har derfor et større fokus på at komme igang med deres egne aktiviteter. Men lige så snart foreninger er op at køre som normalt igen, håber man at se flere foreninger deltage i gåfællesskaberne, fortæller Jane Sunesen.

- For at projektet skulle være bæredygtigt, når vi trak os ud af det, så var tanken, at det skulle sættes i gang i allerede etablerede fælleskaber. Så foreningslivet var en stor del af projektet. Men selvfølgelig var vi klar over, at vi også godt kunne finde nogle nye fælleskaber. Kan man for eksempel gå ud i skoven og snakke litteratur i biblioteks-regi? Kan man gå en tur med præsten og snakke eksistens? Det er også de platforme, vi skal have i gang, men det meste er stadig lukket desværre, siger Jane Sunesen.

Medvinden er dog heldigvis kraftigere end modvinden. Vi går som aldrig før, og det gør det også lettere at aktivere flere borgere i gå-fællesskaberne. Budskabet skal spredes ud og der arbejdes på flere nye initiativer.

- Vi har en gang-festival i september, som vi er flere partnere, der er gået sammen om. Det løfter vi sløret for snart. Vi vil gerne ud i turisme-regi, men også i kommunal-regi med skoler og andre institutioner. Potentialet er kæmpe stort, fortæller Jane Sunesen.

Sådan kommer du med ud:

  • Find en gåtur, som passer til det, du tror eller ved, du kan klare.
  • Gør opmærksom på det, hvis du har udfordringer.
  • Snak evt. med gå-værten, inden du tilmelder dig.
  • Find aktiviteterne i "Gribskov Går Sammen" her.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik