Jan fik farlig gas i garnet: Fik blærer på hele kroppen

Frygt for sennepsgas sendte i dag fisker Jan Niels Petersen en tur på hospitalet. Det skete efter han fik væskende blære flere steder på kroppen.

03:27

En fiskeren fra Gilleleje havde en rigtig kedelig oplevelse, da han sejlede hjem mod havn. Nu frygter myndighederne, at han har taget den frygtede sennepsgas med sig hjem fra havet.

Fiskeren Jan Niels Petersen var i dag en tur på Bispebjerg Hospital. Det var han for at få foretaget yderligere undersøgelser, da han måske har været i kontakt med den yderst farlige sennepsgas.

I sidste uge var Jan Niels Petersen alene afsted for at fange torsk i farvandet omkring Bornholm. På et tidspunkt får han dog en farlig bifangst i nettet. Da Jan Niels Petersen hiver garnet ind opdager han, at noget havde revet hul i nettet. Men han tænker ikke yderligere over det.

- Vi plejer at kunne klare os selv jo. Men jeg begyndte ikke at kunne få vejret. Det begyndte at svulme op i munden. Og så kom der blærer over hele kroppen, siger Jan Niels Petersen til TV2 Lorry. 

00:23

Hør Jan Niels Petersen fortælle om sine oplevelser på havet. 

Luk video

På vej hjem fra fisketuren får Jan Niels Petersen det dog pludseligt dårligt – og hele vejen hjem blev symptomerne værre og værre. Han kommer hjem til Gilleleje Havn fredag. Og lørdag morgen bliver han så indlagt med svære symptomer.

- Der kan godt gå tid før man opdager det. Det er jo et af problemerne. Specielt hvis det kun er små rester fra granaten man får op, siger Jan Steen Jensen, der er specialkonsulent i Beredskabsstyrelsen.

400 kg torsk tilbageholdt

Sennepsgas blev brugt under 2. verdenskrig fortæller Nikolas Kühn Hove, og man ved, at store mængder af gassen efterfølgende er blevet dumpet i bølgerne øst for Bornholm.

I dag, mandag, var store dele af Gilleleje Havn så afspærret. Beredskabsstyrelsen havde nemlig travlt med at rengøre Jan Niels Petersens kutter. 

Læs også Fisker blev indlagt: Frygt for dødsensfarlig bifangst

- Vi har fået opsporet de 400 kilo han har landet i Nexø og fået det blokeret til vi får taget stilling til, hvad der skal ske med de her torsk, siger Nikolas Kühn Hove, der er beredskabschef i Fødevarestyrelsen.

Endnu er der ingen prøver, der med sikkerhed kan slå fast, om der er tale om sennepsgas - men man tager sine forholdsregler, indtil tingene er undersøgt til bunds.

- Vi har fået nogle foreløbige resultater, som viser, at der ikke er nogle aktive giftgasser i de prøver der er taget, siger Nikolas Kühn Hove til TV2 Lorry.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik