Henrik fra Helsinge brugte 100 kroner på bitcoins - og glemte dem

Henrik Koch oplevede det, mange drømmer om. Han investerede 100 kroner i 2011 og glemte det. Nu kører han Mercedes.

04:30

Nogle gange kan de betale sig at investere i noget underligt Video: TV 2 Lorry

Henrik Koch fra Helsinge investerede 100 kroner i 12 bitcoins i 2011 - og glemte alt om dem. 

Siden blev de en formue værd. 

Men vi starter et andet sted, for Henrik Kochs utraditionelle karrieresti er lidt af forklaringen på, hvorfor han allerede i 2011 fattede interesse for bitcoins. 

De sidste tre år har Henrik Kocks eneste indtægtskilde været hans økologiske landbrug.

Han flyttede ind i 1990'erne, og i mange år drev han hobbylandbrug. Men nu er han gået "all in" på sin elskede gård på Græstedvej uden for Helsinge. Det var - om man så må sige - kærlighed ved første blik. 

- Vi kom forbi på vejen, og så sagde jeg bare: hvis det er den her i nummer 29, så er jeg solgt, siger han til TV 2 Lorry.

Han dyrker blandt andet malt, byg og brødkorn og har kvæg og hængebugsvin. Men det kan han ikke leve af. Så nu er han også begyndt at lave øl.

- Planen er, at det skal være hovedindtægtskilden, siger han.

Et større karriereskifte

Før Henrik hoppede i træskoene og blev økologisk landmand, havde han et helt andet liv. I mere end 20 år arbejdede han med store computersystemer.

Dengang kom de første personlige computere. Spektrum og Commmodore 64, det blev jeg meget optaget af.

Henrik Koch

- Det kan da også være skægt at være et lille tandhjul i den meget store maskine, som jeg var, da jeg lavede software - især når jeg var på store projekter. Men her (på landbruget, red.) er det sjov at sige, jeg har lavet alt, siger han. 

Oprindelig er han faktisk uddannet pilot, men da han blev færdiguddannet var arbejdsløsheden for piloter 90 %. Derfor tog han en uddannelse som svagstrømsingeniør. 

Jobbet åbnede en ny verden. 

- Dengang kom de første personlige computere. Spektrum og Commmodore 64, det blev jeg meget optaget af, siger han. 

Henrik fik et job i IT-branchen og har også været e-sport gamer.

Læs også Fattig pensionist blev lotto-millionær: Nu kan han betale husleje

Bitcoins blev talk of town

Men artiklen her handler ikke om en mand, der både har dyr, brygger øl, kan flyve og spille skydespil. Nej, artiklen handler om de bitcoins, som Henrik Koch anskaffede sig i 2011 og pludselig kom i tanke om sidste sommer.

- Henover sommeren kunne selv jeg - der ellers ikke holder avis - ikke undgå, at opdage, at der blev snakket en hel del om bitcoins, siger Henrik Koch.

Virakken om bitcoins gav Henrik et flashback til syv år tidligere.

Dengang var bitcoins et nyt fænomen. Man kunne selv lave dem - det hedder at "mine" bitcoins. Det skete ved, at man forbandt sin computer til et stort system, hvor en masse computere i fællesskab udregnede komplicerede regnestykker.

- Da jeg havde en fin gamingcomputer herhjemme, satte jeg et grafikkort i gang med den opgave, siger han til TV 2 Lorry.

Han "minede" i alt 12 bitcoins - det kostede ham cirka 100 kroner i strøm. Nogenlunde det samme som de var værd. Men de var umulige at bruge i Danmark.

 Da den så endelig kom op, sagde den kaching! værsgo.

Henrik Koch

- Så jeg trak bare på skuldrene og sagde, det er da meget skægt at have. Jeg lader dem ligge.

Så steg de i værdi

Da Henrik kom i tanke om sit "mineprojekt" var værdien på en enkelt bitcoins steget fra 10 kroner til næsten 130.000. Men der var et problem, for desværre var computeren for længst skrottet. 

- Men som den bonde jeg er, smider jeg jo aldrig noget ud. Så de gamle diske fra den skrottede computer lå bare omme bagved, siger Henrik Koch og peger ind i det skab, hvor hans nuværende computer er.

Henrik fortalte konen, at han nok lige skulle bruge et par timer på fikse computeren.

- Men så ved hun godt, at når jeg siger, jeg skal lige bruge et par timer på noget IT, så bliver det et par dage. Sådan er virkeligheden jo altid. Så hun sagde: Arrh, jeg synes egetlig hellere, du skulle lavet noget andet. Hvad med at støvsuge eller sådan nogle ting der, siger han.

Ved at lave en virtuel version af sin gamle computer lykkedes det dog Henrik Koch at finde sine bitcoins frem igen.

- Da den så endelig kom op, sagde den kaching! Værsgo.

Men Henrik var ikke i mål. For hvordan omsætter man bitcoins til kolde kontanter? 

Via et internetforum fik Henrik lavet en aftale med en mulig køber, der ville komme hjem til ham og købe en halv bitcoin. Derefter var det bare at vente.

- Der kom en mand med 25.000 kroner. 

Læs også Ishockeyspillere tilbydes løn udbetalt i bitcoins

Har solgt bitcoins for 500.000

Indtil videre har Henrik Koch solgt otte af sin 12 bitcoins og tjent en halv million kroner. Hvis han havde solgt de sidste fire, da de peakede, kunne de have indbragt yderligere en halv million. Og konen er glad.

- Så kunne hun jo godt se, at det var meget godt, jeg ikke støvsugede den dag, siger Henrik Koch.

Overskuddet står parkeret i Henriks lade. Han brugte alle pengene på en Mercedes ML pickup.

- Når man oplever sådan noget, skal pengene jo bruges på noget sjovt. Nu sætter man sig ind i sin læderstue og hver en tur er en fornøjelse, siger Henrik Koch. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik