Helsinge går sammen: Kæmper for at være handelsby om halvtreds år

Et nyt stort samarbejde i Helsinge tager kampen op mod den stigende konkurrence fra internet-handlen. - Vi vil sikre, at Helsinge forbliver en levende handelsby, lyder det.

Den seneste måned har Conny Nielsen gået rundt og boblet indeni af glæde.

quote Tænk sig, at så mange mennesker vil bruge så megen energi på det

Conny Nielsen, butiksejer i Helsinge 

- Efter det første møde kunne jeg slet ikke få armene ned. Og jeg kunne slet ikke sove, fordi tankerne flimrede rundt. Wauw - tænk sig, at så mange mennesker vil bruge så megen energi på det, siger Conny Nielsen mens hun spadserer ad gågaden i Helsinge.

Årsagen er, at mange er gået sammen om at starte et helt nyt, lokalt initiativ.

Her har Conny Nielsen og op mod 30 andre borgere fra Helsinge lovet hinanden at sikre byens status som handelsby i fremtiden. 

Netværket kaldes Powerbank Helsinge, og består af en gruppe borgere, der er alt fra forretningsdrivende over en  pædagog til en arkitekt og en sanger.

Netværk skal udnytte forskellige kompetencer

Sammen skal de trække på hinandens ressourcer for at sikre Helsinge som handelsby i fremtiden. Og planerne i netværket Powerbank Helsinge er mange:

quote Hvis ikke vi gør noget, og hvis ikke vi har fællesskabet - jamen, så sker der ingenting

Conny Nielsen, butiksejer i Helsinge 

- Torvedage, koncerter, særarrangementer, events og butikkerne ud i gaderummet. Flere kulturnætter og belysning og kunstnerisk udsmykning på mørke steder, samt øget udeservering en række steder. Derudover fortsætter vi med halloween og genindfører fastelavnsarrangementer, siger Conny Nielsen, som er overbevist om, at de kommende tiltag på længere sigt også vil tiltrække flere børnefamilier.

- Tiden er til, at alle skal forstå, at hvis ikke vi gør noget, og hvis ikke vi har fællesskabet - jamen, så sker der ingenting, siger Conny Nielsen til TV 2 Lorry. 

Conny Nielsen driver også børnetøjsbutikken Troldeæsken i Helsinge og er samtidig formand for Gadekærforeningen - en sammenslutning af omkring 80 butikker i byen, hvoraf mange er helt bevidste om, at de i langt højere grad end hidtil skal dyrke fælleskabet.

Nethandel udfordrer handelsbyer

Og det er alvorlige udfordringer, som Helsinge og en lang række andre handelsbyer står overfor.

Talrige undersøgelser viser, hvordan internethandelen er hastigt stigende, og det er med til at presse detailhandelen - særligt i de små og mellemstore handelsbyer.

Senest viste en ny stor dyster fremtidsprognose fra Institut for Centerplanlægning (ICP), at Helsinge om få år risikerer at være fortid som handelsby, hvis udviklingen fortsætter. 

Og det er ovenud vigtigt, at andre handelsbyer på samme måde som Helsinge tager udfordringen op. Sådan lyder det fra Chefkonsulent i regional erhvervsudvikling hos Dansk Erhverv, Per Thye Rasmussen.

- I dag er en by typisk organiseret på den måde, at der er en kulturforening, der er en turismeforening, der er en erhvervsforening, der er kommunen og der er gågadeforeningen. Og de skal til at arbejde sammen, fordi de er hinandens forudsætning i den her kamp for at overleve, siger Per Thye Rasmussen.

quote Det korte af det lange er, at handelsbyerne skal gøre et eller andet, hvis de vil overleve

Per Thye Rasmussen, Chefkonsulent i regional erhvervsudvikling, Dansk Erhverv

Som eksempel peger han på, at detailhandelen med fordel kan holde åben i forlængelse af forskellige kulturelle arrangementer.

- Det korte af det lange er, at handelsbyerne skal gøre et eller andet, hvis de vil overleve, siger Per Thye Rasmussen.

Conny Nielsen frygter under ingen omstændigheder, at Helsinge må kapitulere som handelsby:

- Det kommer ikke til at ske. Helsinge er så dejlig en handelsby, at vi vil sikre, at den også er her om halvtreds år, siger Conny Nielsen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik