Gribskov står til at efterlade tusind uden hjemmepleje

Gribskove kommune kan ikke finde en hjemmepleje, som vil tage sig af de ældre i Gribskov til den pris kommunen tilbyder. Det kan efterlade tusind uden pleje.

Gribskov kommune skal finde en ny hjemmepleje, men lige nu vil de efter sigende ikke betale prisen. Situationen er allerede tilspidset, og det kan ende meget ærgerligt for borgerne i Gribskov, hvis man ikke finder en løsning snart.

quote Jeg vil karakterisere det som en ommer!

Kenneth Kammerdahl, direktør i Estrids Pleje

Kommunen står overfor en fremtid, hvor de enten mangler en hjemmepleje eller hvor de står med en hjemmepleje, der er dyrere, end de har råd til.

Pris og kvalitet hænger ikke sammen

Gribskov opsagde deres kontrakt med Attendo i 2018 og den udløber i slutningen af 2019. Derfor er kommunen i fuld gang med at indhente tilbud fra andre udbydere, men indtil videre vil ingen bide på.

- Jeg vil karakterisere det som en ommer, siger Kenneth Kammerdahl, direktør i Estrids Pleje.

Estrids Pleje er et hjemmeplejefirma, der blev grundlagt for 20 år siden. Kenneth Kammerdahl mener ikke, at man kan drive hjemmeplejevirksomhed til de priser, som Gribskov kommune forlanger.

Kenneth Kammerdahl mener ikke, at pris og kvalitet hænger sammen. 
Kenneth Kammerdahl mener ikke, at pris og kvalitet hænger sammen. 
Foto: TV2 Lorry

- I forhold til den prissætning som kommunen byder ud med, kan du ikke levere den ønskede kvalitet, som kommunen gerne vil have, siger han.

Gribskov kommune har afsat 85,5 millioner kroner til at få opgaven med udførsel af hjemmehjælp i kommunen. Det lyder måske af meget, men Kammeradvokaten har vurderet, at prisen burde ligge mellem 90 og 125 millioner kroner. Altså er det en klar underfinansiering fra kommunens side, set med de briller.

Sidste frist nærmer sig

Hverken borgmester Anders Gerner Frost, Venstre, eller udvalgsformand Birgit Roswall, Venstre, havde mulighed for at stille op til interview i dag. Tilgengæld er det lykkedes at få den tidligere formand for ældre-, social-, og sundhedsudvalget i tale.

Hun blev væltet som formand for halvanden måned siden. Før hun blev afsat havde hun arbejdet med at skabe en anden retning for hjemmeplejen for ældre i kommunen.

- Oprindeligt syntes jeg, at man selvfølgelig skulle have fulgt den model, som et enigt byråd havde besluttet tidligere. Hvor vi gerne ville have en godkendelsesmodel uden udbud og med en kommunal enhed, siger Pia Foght, Soc. Dem., medlem i ældre-, social-, og sundhedsudvalget Gribskov.

quote Mit bud er, at kommunen i hvert fald skal op med 10 millioner

Kenneth Kammerdahl, direktør i Estrids Pleje

Hun mener, at det ville have stillet kommunen i en central position i forhold til den kommende hjemmepleje, i stedet for at ligge det hele ud til en privat aktør, som man gør nu. 

Fristen for at byde på opgaven om at blive Gribskov kommunes næste leverandør af hjemmepleje er 14. juni. Hvis ikke der bliver fundet en leverandør, risikerer tusinde ældre at stå uden hjemmepleje fra 1. december i år, det skriver netmediet ops-indsigt.dk

- Mit bud er, at kommunen i hvert fald skal op med 10 millioner kroner, så vi ligger omkring 95,5 millioner kroner, før det bliver attraktivt for leverandører at søge på, siger Kenneth Kammerdahl, direktør i Estrids Pleje

Sådan her lød det, da Gribskov kommune opsagde deres aftale med Attendo:

Gribskov Kommune har opsagt deres aftale med plejefirmaet Attendo. I februar stoppede kommunen med at bruge Attendo til at tage sig af syge borgere i eget hjem. Men nu har de så også opsagt den del af aftale, der gælder almindelig hjemmepleje.