Godhavnsdrengs sag godkendt for Højesteret: "Vi vil gerne have en undskyldning"

En tidligere beboer på børnehjemmet Godhavn i Tisvildeleje får lov til at indbringe erstatningssag om overgreb for Højesteret, oplyser advokat Bjørn Elmquist.

Godshavnsdrengene demonstrer på Nytorv i København. Fra 1945-1976 blev de mishandlet på børnehjemmet Godhavn. Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix

1 af 2

Jeg kan ikke se, at Socialministeren ikke kan sige undskyld nu. De kan hvert fald ikke sige, at sagen er forældet

Bjørn Elmquist, advokat for Poul Erik Rasmussen

En tidligere beboer på børnehjemmet Godhavn i Tisvildeleje får lov til at indbringe erstatningssag om overgreb for Højesteret, oplyser advokat Bjørn Elmquist.

Det er Procesbevillingsnævnet, som har truffet afgørelse i sagen. 

- Vi var gennem byret og landsret, og begge steder fandt dommerne, at sagen faldt for forældingsfristen. Og selvom der var et lovforslag til afstemning om afskaffelsen af forældelsesfristen, ville landsretten ikke udsætte sagen, siger Bjørn Elmquist til TV 2 Lorry.

Læs også OVERBLIK: Sagen om drengene fra Godhavn

I efteråret fastslog Østre Landsret nemlig, at den nu 67-årige Poul Erik Rasmussen var for sent ude i forhold til at kræve erstatning for de overgreb, han måtte lide under sit ophold på Godhavn i perioden 1962-1965.

Her blev han udsat for systematiske overgreb som lussinger, tæsk, seksuelle overgreb og medicinske forsøg. 

Vi vil gerne have en undskyldning

Bjørn Elmquist, advokat for Poul Erik Rasmussen

Det tidligere børnehjemsbarn krævede af den grund et symbolsk beløb på 10.001 kroner i erstatning fra Socialministeriet for overgrebene. Men landsretten har frifundet ministeriet fra kravet.

Afgørelsen var en stadfæstelse af Københavns Byrets dom fra april 2015, som ligeledes fandt, at kravet var forældet.

Nu er der imidlertid nyt håb i sagen, som nu er godkendt til at komme i Højesteret. 

Læs også 50 år efter Godhavn: En undskyldning vil give mig fred

Det sker efter Folketinget i januar ændrede lovgivningen på området, så forældelsesfristen i den type sager er afskaffet. Og det er sket med tilbagevirkende kraft.

- Jeg fik tilladelsen for en uge siden, men min klient og jeg ville ikke tale om den med det samme, hvis vi kunne forlige sagen med Socialministeriet inden. Vi har ikke fået et definitivt svar på, om vi kan indgå forlig eller ej. Mn det er ikke sådan, at de slet ikke har reageret på min henvendelse, siger Bjørn Elmquist.

Nu er vi så tæt på mål, og målmændene er så at sige løbet bag målet med ryggen til. Så er det fristende ikke at sparke bolden over stregen

Bjørn Elmquist, advokat for Poul Erik Rasmussen

Det tidligere folketingsmedlem, der nu er advokat for blandt andre Poul Erik Rasmussen, mener ikke, at Socialministeren fortsat kan afvise en undskyldning.

- Jeg kan ikke se, at Socialministeren ikke kan sige undskyld nu. De (Socialministeriet, red.) kan hvert fald ikke sige, at sagen er forældet, fortæller Bjørn Elmquist, der også kan berette om en glad klient. 

Læs også Nyt håb for Godhavnsdrengene: "Det betyder meget"

- Det var da en rigtig stor sejr. Det er stort at få medhold i Procesbevillingsnævnet. Nu er vi så tæt på mål, og målmændene er så at sige løbet bag målet med ryggen til. Så er det fristende ikke at sparke bolden over stregen.

- Vi vil gerne have en undskyldning, siger advokaten til TV 2 Lorry. 

01:44 Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik