Godhavnsdrengs sag godkendt for Højesteret: "Vi vil gerne have en undskyldning"

En tidligere beboer på børnehjemmet Godhavn i Tisvildeleje får lov til at indbringe erstatningssag om overgreb for Højesteret, oplyser advokat Bjørn Elmquist.

quote Jeg kan ikke se, at Socialministeren ikke kan sige undskyld nu. De kan hvert fald ikke sige, at sagen er forældet

Bjørn Elmquist, advokat for Poul Erik Rasmussen

En tidligere beboer på børnehjemmet Godhavn i Tisvildeleje får lov til at indbringe erstatningssag om overgreb for Højesteret, oplyser advokat Bjørn Elmquist.

Det er Procesbevillingsnævnet, som har truffet afgørelse i sagen. 

- Vi var gennem byret og landsret, og begge steder fandt dommerne, at sagen faldt for forældingsfristen. Og selvom der var et lovforslag til afstemning om afskaffelsen af forældelsesfristen, ville landsretten ikke udsætte sagen, siger Bjørn Elmquist til TV 2 Lorry.

I efteråret fastslog Østre Landsret nemlig, at den nu 67-årige Poul Erik Rasmussen var for sent ude i forhold til at kræve erstatning for de overgreb, han måtte lide under sit ophold på Godhavn i perioden 1962-1965.

Her blev han udsat for systematiske overgreb som lussinger, tæsk, seksuelle overgreb og medicinske forsøg. 

quote Vi vil gerne have en undskyldning

Bjørn Elmquist, advokat for Poul Erik Rasmussen

Det tidligere børnehjemsbarn krævede af den grund et symbolsk beløb på 10.001 kroner i erstatning fra Socialministeriet for overgrebene. Men landsretten har frifundet ministeriet fra kravet.

Afgørelsen var en stadfæstelse af Københavns Byrets dom fra april 2015, som ligeledes fandt, at kravet var forældet.

Nu er der imidlertid nyt håb i sagen, som nu er godkendt til at komme i Højesteret. 

Det sker efter Folketinget i januar ændrede lovgivningen på området, så forældelsesfristen i den type sager er afskaffet. Og det er sket med tilbagevirkende kraft.

- Jeg fik tilladelsen for en uge siden, men min klient og jeg ville ikke tale om den med det samme, hvis vi kunne forlige sagen med Socialministeriet inden. Vi har ikke fået et definitivt svar på, om vi kan indgå forlig eller ej. Mn det er ikke sådan, at de slet ikke har reageret på min henvendelse, siger Bjørn Elmquist.

quote Nu er vi så tæt på mål, og målmændene er så at sige løbet bag målet med ryggen til. Så er det fristende ikke at sparke bolden over stregen

Bjørn Elmquist, advokat for Poul Erik Rasmussen

Det tidligere folketingsmedlem, der nu er advokat for blandt andre Poul Erik Rasmussen, mener ikke, at Socialministeren fortsat kan afvise en undskyldning.

- Jeg kan ikke se, at Socialministeren ikke kan sige undskyld nu. De (Socialministeriet, red.) kan hvert fald ikke sige, at sagen er forældet, fortæller Bjørn Elmquist, der også kan berette om en glad klient. 

- Det var da en rigtig stor sejr. Det er stort at få medhold i Procesbevillingsnævnet. Nu er vi så tæt på mål, og målmændene er så at sige løbet bag målet med ryggen til. Så er det fristende ikke at sparke bolden over stregen.

- Vi vil gerne have en undskyldning, siger advokaten til TV 2 Lorry. 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Amager bakke er tegnet af arkitekten Bjarke Ingels.

Borgere i hovedstadsområdet får varme fra døde mink - har samme konsistens som feta

panum instituttet

Nu skal duerne skydes

Nexus foto

playKritik af døgninstitution for unødvendige magtanvendelser mod anbragte unge

løndumping amager

TV 2 afslører: Håndværkere på Amager arbejder til 30 kroner i timen

Gribskov

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere