Godhavnsdrengene demonstrerer før retssag

Godt et halvt århundrede efter, at Godhavnsdrengene gik ud af skolen, trækker opholdet stadig dybe spor. I dag går Godhavnsdrengene i retten for en undskyldning.

Godhavnsdrengene giver ikke op. Tirsdag går de rettens vej for at få en afslutning i sagen. De forlanger en officiel undskyldning.

Forinden dagens retsmøde er gruppen af mænd samt deres familie og venner mødt op foran retten for at demonstrere. 

 
 
Foto: TV 2 Lorry

quote Jeg er begyndt at få ondt i maven. Men det er dejligt, at der er så mange med. Så føler jeg mig ikke alene.

Poul Erik Rasmussen

- Jeg er begyndt at få ondt i maven. Men det er dejligt, at der er så mange med. Så føler jeg mig ikke alene, siger Poul Erik Rasmussen, der er en del af gruppen Godhavnsdrengene til TV 2 Lorry.

Tæsk var dagligdag 

Godhavnsdrengene - der i dag er voksne mænd - blev i årtier udsat for tæsk, seksuelt misbrug og medicinske forsøg på børnehjemmet Godhavn i Nordsjælland. Godhavnsdrengene mener, at myndighederne så den anden vej, mens drengene blev udsat for rædslerne - og derfor har de siden 2005 kæmpet for en officel undskyldning. 

- Nu må det snart være nok det her. Vi har snart hele Danmarks befolkning med os, der forlanger, at vi får den undskyldning. Men den kan vi ikke få før den forældelsesfrist er frafaldet, siger Poul Erik Rasmussen.

Det er anden gang gruppen Godhavnsdrengene er i retten. I 2015 nåede sagen Københavns Byret, som afviste sagen på grund af forældelsesfristen den 23. april. 

Efterfølgende blev sagen anket til landsretten, som nu skal tage stilling til, om forældelsesfristen kan ophæves, så de kan søge er statning. 

Hvis Østre Landsret vælger at opretholde forældelsesfristen, vil Godhavnsdrengene reelt ikke have flere ankemuligheder, da det kræver en ekstraordinær tilladelse at føre sagen videre til Højesteret.

Herunder kan du se TV 2 Lorrys søndagsmagasin om Godhavnsdrengene. Artiklen fortsætter efter videoen.

Mød virkelighedens Godhavnsdrenge.