Gillejefiskere skeptiske efter ny ordning – minister glæder sig

Et flertal i Folketinget står bag en ny aftale om kystfiskerordingen, men der er stor utilfredshed hos Gilleleje Fiskeforening over aftalen.

Foto: Dennis Lehmann - Scanpix

En ny, bred politisk aftale er indgået i Folketinget om kystfiskerordningen.

Den skal styrke det kystnære og skånsomme fiskeri i Danmark, men i Gilleleje Fiskeriforening ryster man på hovedet over den nye ordning.

Ordningen består af en åben og lukket del, hvor fiskerne i den åbne del kan forlade ordningen efter tre år, hvis de ikke ønsker at binde sig permanent. Derudover får fiskerne også tillæg.

Læs også Jubel over udsigt til fri fiskeri i havn: "Vi har længe været frustrerede"

Hvorimod i den lukkede del kan fiskerne ikke forlade aftalen, men den bliver gjort mere attraktiv ved at tildele fiskerne endnu større tillæg end førhen, hvis de benytter sig af skånsomme fiskeredskaber.

- Jeg er utrolig glad for, at vi kunne lande en bred aftale, der er med til at sikre og styrke kystfiskeriet og vil medføre, at det er mere attraktivt at fiske skånsomt, så vi også tager hensyn til vores havmiljø, fortæller fiskeriminister fra Socialdemokratiet Mogens Jensen til TV 2 Lorry.

Men i Gilleleje Fiskeriforening er glæden ikke i nærheden af ministerens, tværtimod.

- Jeg synes, det er en dårlig aftale, fordi de bliver ved med at tilføre flere fiskere i den lukkede ordning. Politikerne trækker noget ned over hovedet på os, uden at vide hvordan det egentlig forholder sig, siger Jan Nordahl Pedersen, der er formand i foreningen, til TV 2 Lorry.

Læs også Nordsjællandske fiskere gør forbløffende fangst ved et tilfælde

Attraktivt fiskeri

Udover at styrke den lukkede ordning og det skånsomme fiskeri, indbefatter den nye aftale også, at det skal være lettere for nyetablerede fiskere at melde sig ind i den lukkede ordning.

De får nemlig en mulighed for tre års prøvetid, hvorefter de kan beslutte sig for, om de vil blive eller træde ud.

- Med den nye ordning lægger vi op til, at det er mere attraktivt at fiske skånsomt og bruge skånsomme fiskeredskaber. Det er godt for fisken, men også for vores havmiljø, forklarer Mogens Jensen.

Læs også Forbudt fiskeri: Der trawles i Øresund

Den betragtning er Jan Nordahl Pedersen ikke enig i. Han mener, at det er sværere at fange fisk efter den skånsomme ordning.

- Der er ikke flere fiskere tilbage, der kan fiske skånsomt. Nu har man udvidet med en ny ordning, men der er ingen folk, der tør gå ind i den lukkede, for hvis de går ud af den lukkede, så skal de sælge deres fartøj til udlandet. For det er sværere at sælge sin båd, når den er bundet til den lukkede, siger han.

Det indebærer den nye kystfiskerordning

  • Den nye aftale indbefatter, at fartøjer, som fisker med skånsomme redskaber i den lukkede ordning, præmieres højere end i dag.
  • Fiskere skal ifølge den nye aftale heller ikke længere have opfisket 70 procent af deres årsmængde det foregående år for at få tillæg.
  • Kystfiskertillægget uddeles til gengæld i tre portioner, og portion nummer to og tre gives kun til fiskeren, hvis denne på nærmere fastsatte datoer har opfisket henholdsvis 1/3 og 2/3 af sine kvotemængder. På den måde sikres det, at kvoterne udnyttes bedst muligt.
  • Kravet om at mindst 80 procent af fangstrejserne skal være på maksimum to døgn fastholdes, og længdekravet for de deltagende fartøjer fastholdes på maksimum 17 meter, dog 15 meter for fartøjer der fisker med ikke-skånsomme redskaber i den lukkede ordning.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik