Fiskere i Højesteret for torskefangst

Danskere må ikke fiske i Kattegat, men tyskere må godt. Tre vrede fiskere fra Gilleleje kæmper videre i Højesteret for at forsvare deres ret til at fiske

Tre fiskere fra Gilleleje skal pudse jakkesættet af, når de skal prøve deres sag om ulovligt fiskeri for den højeste appelinstans i Danmark, Højesteret.

De har fisket i et område i Kattegat, som er lukket af for fiskeri af hensyn til torskeynglen. Men lukningen har store konsekvenser for den gamle fiskerby Gilleleje, fortæller Danmarks Fiskeriforening.

 - Det har betydet, at fiskerne i Gilleleje i høj grad har opgivet fiskeriet. Mange har solgt deres fartøj, siger formand Svend-Erik Andersen og tilføjer, at de tre fiskere slet ikke var ude efter torsk, men fiskede efter jomfruhummer.

Mens Gilleleje-fiskerne må pakke sammen, må de tyske fiskere derimod gerne fiske i det lukkede område.

Reglerne er nemlig sådan, at det kun er EU, der overordnet kan regulere på fiskeriområdet. Når Danmark så laver sin egen selvstændige regulering og lukker et område, må den kun gælde for danske fiskere.

Da EU ikke har lukket det omtalte område betyder det, at fiskere fra andre lande altså gerne må fiske i området, mens Gilleleje-fiskerne ikke må.

 - Det er utroligt kompliceret, og jeg ved ikke engang, om det stod klart for fiskerimyndighederne, da man lavede forbuddet, siger advokat Bo Ascanius, der repræsenterer fiskerne.

  - Jeg tror, torskeynglen er ret ligeglad med, om den slipper for at blive fisket op af danskere, hvis den så i stedet bliver fanget af tyskere, siger han.

Hos Danmarks Fiskeriforening betvivler man desuden, om lukningen overhovedet virker efter hensigten, når det kommer til at beskytte torskeynglen.

- Det mener jeg ikke, at den gør, siger Svend-Erik Andersen og uddyber:

 - I den periode fiskerne gyder mellem februar og april kan der være en forklaring, men den resterende del af året er torsken ikke mere til stede lige præcis i det område, end de er andre steder, siger Svend-Erik Andersen.

Fiskerne er tidligere blevet dømt skyldige i Helsingør Byret og Østre Landsret, der har fundet den danske lovgivning gyldig.

Sagen begynder tirsdag.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Dita Kaudzite

Tabte mobil i sø under frieri – virkede stadig efter to måneder i vandet

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Gribskov

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere