Fiskeørnene er landet, og de vil parre sig omgående: Et godt tegn, siger ornitolog

Igen i år har et fiskeørnepar slået sig ned i Gribskov, og der er gode muligheder for en familieudvidelse.

Selvom verden på mange måder er af lave i denne corona-tid, er der efterhånden én ting, man kan regne med: ynglende fiskeørne i Gribskov.

Siden 2011 har et fiskeørnepar hvert forår slået sig ned i sommerresidensen i Gribskov.

Søndag morgen landede to af de store fugle atter i reden efter at have tilbragt det sidste halve års tid under varmere himmelstrøg i Afrika.

Naturstyrelsens webcam ved reden fangede ankomsten på video:

Luise Stender Ekberg, som er frivillig redekoordinator i Dansk Ornitologisk Forening, glæder sig over gensynet:

- Det er altid dejligt at se fiskeørnene vende tilbage til reden. Det er en stor oplevelse, og det er det hver gang. Det bliver aldrig kedeligt. Nu håber jeg, at de får mange unger denne sæson, siger hun til TV 2 Lorry.

Gode muligheder for ynglesucces

Sidste år var en stor succes, da Nordsjællands eneste fiskeørnepar for første gang fik tre sunde og raske unger. Luise Stender Ekberg håber på en gentagelse, og at dømme ud fra fuglenes ankomst til reden dette år tegner det lovende.

Som man kan se på videoen fra i søndags, er det hunnen, som først sætter fod i reden. Et lille minut senere ankommer hannen, lander direkte på ryggen af hunnen og forsøger med det samme at parre sig. Det er et positivt tegn, forklarer redekoordinatoren:

- Jo tættere efter hinanden, de ankommer, jo større er chancen for ynglesucces. Det tyder rigtig, rigtig godt. Jeg håber, der er mulighed for tre unger i år ligesom sidste år, siger Luise Stender Ekberg.

Hun fortæller, at fiskeørnene nu vil parre sig mange gange i døgnet, helt indtil hunnen begynder at ruge fast, og der ikke kommer flere æg. Der plejer at gå 13-17 dage, fra at fuglene lander i reden, og til det første æg bliver lagt. Så Luise Stender Ekberg forventer, at se æg på webcam-transmissionen omkring den 22. april.

Fiskeørneparret lader til at have fundet sig godt til rette i reden, hvor Naturstyrelsen har et webcam opsat til at dokumentere dagligdagen. Lidt ligesom tv-programmet 'Big Brother', bare for intetanende fiskeørne.
Fiskeørneparret lader til at have fundet sig godt til rette i reden, hvor Naturstyrelsen har et webcam opsat til at dokumentere dagligdagen. Lidt ligesom tv-programmet 'Big Brother', bare for intetanende fiskeørne.
Foto: Per Ekberg

Følg ørnene online eller på afstand

Naturstyrelsen Nordsjællands hjemmeside kan alle følge med i fiskeørnenes liv og se se direkte billeder fra reden.

Området i Gribskov, hvor fiskeørnene yngler, er lukket for offentligheden frem til 31. august. Det tætteste, man kan komme på reden, er 200 meter. Men hvis man medbringer et god kikkert, kan man være heldig at få et blik af de store fugle, forklarer Luise Stender Ekberg.

- Fuglene har et vingefang på 1,75 meter. Det er en stor oplevelse at se fuglen og følge den flyve rundt i området.

Hun forklarer, at ørnene er mest aktive i morgen- og aftentimerne. Hvis man besøger området i disse dage, kan man se dem i færd med at udbygge reden med grene og kviste. Lige før æggene klækkes, lægger fiskeørnene græs og mos i reden for at gøre den blød til fugleungerne.

Arkivfoto af en fiskeørn lig parret, der har bygget rede i Gribskov.
Arkivfoto af en fiskeørn lig parret, der har bygget rede i Gribskov.
Foto: Torben Andersen

Måske endnu et ørnepar på vej

Længere mod nord i Gribskov, i Harager Hegn, cirka seks kilometer nord for reden med webkameraet, har en anden hanfiskeørn slået sig ned.

Her byggede den i 2018 en rede, men det er endnu ikke lykkedes den at lokke en hun til.

Luise Stender Ekberg forklarer, at det formentlig skyldes, at reden ligger ud til en sti gennem skoven, der kan virke forstyrrende for fuglene. Men stien er i år blevet spærret, og hun håber derfor, at en hunfiskeørn vil slå sig ned og danne Nordsjællands fiskeørnepar nummer to.

Hun fortæller, at man på en gåtur i skoven kan være heldig at observere hanørnens forsøg på at charmere hunfuglene:

- Hannerne forsøger at imponere hunnerne ved at flyve i guirlandeflugt foran dem. Han kan ses og høres på meget lang afstand. Man vil typisk kunne se denne guirlandeflugt om morgenen og om aftenen. Det er en stor oplevelse, siger Luise Stender Ekberg.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

amarminoskilt1_web

Efter flere konflikter mellem besøgende: Naturpark opfordrer nu til sikker færdsel

Naturcenter amager

De mest naturrige steder i landet: Otte kommuner fra Lorryland med på top 10

Amager Fælled Lærkesletten blokade byggeri

Aktivister blokerer byggeri på Amager Fælled: ”Vi er naturens stemmer”

Hugorm

Varme vinteruger sætter gang i naturens forår

Gribskov

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere