Fem enkle råd hjælper gymnasieelever gennem en presset hverdag

En hel årgang på Gribskov Gymnasium har lært at bruge naturen til at få ro i hovedet. Fem simple teknikker hjælper med at få overblikket tilbage i hverdagen.

Ligesom mange andre har 17-årige Sofie Graves oplevet at føle sig presset af en travl hverdag med skole, venner og fritidsliv.

- Jeg har helt klart oplevet at miste overblikket og føle, at jeg ikke kan overskue noget, fortæller Sofie Graves fra 2.g på Gribskov Gymnasium.

quote  Jeg er meget mere opmærksom på, hvad jeg skal gøre, når der ikke er tid til det hele

Sofie Graves, gymnasieelev i Gribskov

Tidligere kunne det godt få hende til at tænke, at hun lige så godt kunne give op på skolearbejdet, men i dag ved Sofie Graves, hvordan hun kan skabe nok ro i hovedet til at få overskuddet tilbage.

 - Jeg er meget mere opmærksom på, hvad jeg skal gøre, når der ikke er tid til det hele, siger Sofie Graves.

quote Så tager jeg en pause. Trækker vejret, går udenfor og clearer tankerne.

Sofie Graves, Gymnasieelev i Gribskov

- Så tager jeg en pause. Trækker vejret, går udenfor og clearer tankerne. Jeg har mærket, at det virker, fortæller hun.

Naturterapi på skemaet

I tre uger her i efteråret har alle idrætstimerne på årgangen foregået i skoven tæt på Gribskov Gymnasium. Ikke for at få pulsen op hos eleverne, men tværtimod for at få den ned.

I tre uger blev 2.G og HF undervist i naturterapi i idrætstimerne. Det var øjenåbner for mange, hvor lidt pauser de tillod sig selv på en normal dag. Klik på videoen og se, hvad der skete.

- Det sjove er, at jeg føler, at jeg får mere tid af at bruge tiden udenfor, siger Sofie Graves.

Fem enkle teknikker

Det er naturterapeut Signe Narp, der har uddannet eleverne i, hvordan de kan bruge naturen til at skabe ro til hovedet. 

Gribskov Går Sammen - Signe Narp
Foto: Daniel Odborg

Hun har givet eleverne fem enkle teknikker, som alle kan have glæde af:

Naturterapeutens 5 enkle råd til ro i hjernen

Tip nr. 1: Gå udenfor

Tag en pause og få noget frisk luft til hovedet.


Tip nr. 2: Mærk jorden under fødderne, når du går

Fokusér al opmærksomhed ned i fødderne, så din hjerne får en pause

 

Tip nr. 3: Træk vejret godt ned i maven

Det sender er signal til kroppen om, at den skal falde til ro. 

 

Tip nr. 4: Ret al opmærksomhed mod naturen omkring dig

Brug dine sanser. Lyt til lydene. Mærk vinden. Rør ved blade og strå.

 

Tip nr. 5: Bliv bevidst om dine ubevidste vaner

Øv dig i at slappe af og holde pause uden sanseindtryk som musik og film

Ud over at levere frisk luft til hjernen giver naturen mulighed for at fokusere på noget meget konkret, mens man går.

- Lad være med at planlægge og analysere. Bare hold fokus på fødderne, når du går, siger Signe Narp.

quote Lad være med at planlægge og analysere. Bare hold fokus på fødderne, når du går

Signe Narp, Naturterapeut og gå-vært

Når man på den måde har etableret jordforbindelse, er næste skridt at vende sit fokus ud mod naturen og tage den ind med alle sanser. Fugten. Duften. Lyden. Følelsen.

Prøv selv naturterapi

Signe Narp er frivillig gå-vært i Gribskov Går Sammen.

Find næste gå-tur med indlagt naturterapi her.

Og så skal man huske at trække vejret helt ned i maven, for det giver ro i kroppen.

- Teknikken kan også bruges derhjemme, når du ligger og skal sove, og måske har svært ved at falde i søvn. Læg en hånd på maven og mærk, hvordan du trækker vejret helt ned i den, siger Signe Narp.

Bombarderes af sanseindtryk

Det er sjældent, at vi som moderne mennesker, er helt fri for sanseindtryk, selv når vi holder fri. Signe Narp opfordrer os til at lægge mærke til vores ubevidste vaner.

Gåture er dokumenteret godt for helbredet og ens mentale sundhed, ikke mindst hvis man går sammen med andre, uanset alder. Klik på videoen og hør om mulighederne for at komme med i et gå-fællesskab.

- Har du svært ved at slappe af uden sanseindtryk, altså sætter du musik i ørerne eller sætter du dig foran Netflix hver gang, du skal slappe af, er du sandsynligvis en af dem, der har godt af at øve dig i at slappe af helt uden nogen indtryk, siger Signe Narp.

Det er grænseoverskridende for mange ikke at have noget i ørerne eller have en skærm foran sig, når de skal slappe af. Men hjernen får først en reel pause, når vi slukker.
Det er grænseoverskridende for mange ikke at have noget i ørerne eller have en skærm foran sig, når de skal slappe af. Men hjernen får først en reel pause, når vi slukker.
Foto: Daniel Odborg, DGI

- Det kunne være at sætte dig og se ud ad vinduet eller at gå ud i naturen og tage en pause uden musik i ørerne eller andet stimuli, så det bliver en reel pause for din hjerne, siger Signe Narp. 

Eleverne støtter hinanden

Fordelen ved, at hele årgangen på Gribskov Gymnasium har lært de enkle greb til at få ro i hovedet, er, at de minder hinanden om at trække vejret og gå udenfor.

- Selvfølgelig er det nogen på årgangen, der synes, det er latterligt, men det er der altid, fortæller Sofie Graves.

quote Vi påvirker hinanden til at gå ud sammen og minder hinanden om, at vi lige skal trække vejret,

Sofie Graves, Gribskov Gymnasium

- Men i min klasse, som er lille, har vi et stærkt fællesskab og påvirker hinanden til at gå ud sammen og minder hinanden om, at vi lige skal trække vejret, siger Sofie Graves.

Til foråret får årgangen et forløb mere, og flere klasser kobles på.

I en tid, hvor der er strenge restriktioner på unges sociale liv, er gåture sammen udenfor en måde at styrke følelsen af fællesskab på, fortæller Kristoffer Høy Sidenius, der er rektor på Gribskov Gymnasium
I en tid, hvor der er strenge restriktioner på unges sociale liv, er gåture sammen udenfor en måde at styrke følelsen af fællesskab på, fortæller Kristoffer Høy Sidenius, der er rektor på Gribskov Gymnasium
Foto: Morten Toft, DGI Nordsjælland

- Det er rigtigt godt, at vi får en reminder om, hvor vigtigt det er at lægge pauser ind, også når det føles som om, der ikke er tid til det, siger Sofie Graves.

Et gå-gymnasium

Ambitionen på Gribskov Gymnasium er, at natur og bevægelse skal integreres i alle fag. Dels fordi gymnasiet har en kæmpe matrikel og skoven lige udenfor, dels fordi der sker noget, når man går sammen.

quote Vi vil gerne fremme alt, hvad der kan mindske følelsen af pres og fremme følelsen af frirum

Kristoffer Høy Sidenius, Rektor på Gribskov Gymnasium

- Jeg har i mange år taget MUS-samtalerne (medarbejderudviklingssamtalerne, red.) med mine uddannelsesledere på gåture i skoven, og er også begyndt at gøre det med lærerne i år. Både fordi skoven er der, men også fordi samtalen afformaliseres og opfattes mere som pause, fortæller Kristoffer Høy Sidenius, der er rektor på Gribskov Gymnasium.

Under nedlukningen i foråret blev eleverne jævnligt opfordret til at gå en tur og lytte til en podcast, ligesom gymnasiet har sat poster op rundt omkring på området, som eleverne skal finde og løse opgaver ud fra. Det er bare en begyndelse.

- Vi vil gerne fremme alt, hvad der kan mindske følelsen af pres og fremme følelsen af frirum. Nu har eleverne fået nogle håndterbare redskaber, og så vil vi blive ved med at minde dem om, at pauser er nødvendige, og at vores fantastiske natur er til for at blive brugt, siger Kristoffer Høy Sidenius

Gribskov Går Sammen

  • DGI Nordsjælland og Gribskov Kommune står bag “Gribskov Går Sammen” i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Diabetesforeningen.
  • "Gribskov Går Sammen" er støttet med midler fra Friluftsrådet.
  • Læs mere om "Gribskov Går Sammen" her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik