Færre torsk skal smides tilbage i havet - men fiskerne jubler ikke

Mens politikerne klapper i hænderne, så er fiskerne i Gilleleje stadig bekymrede.

Fiskerne i Gilleleje har blandede følelser onsdag. 

quote Det er en fremgang, så vi er glade for det, men vi har bestemt ikke hænderne over hovedet.

Jan Nordahl Petersen, formand for Gilleleje Fiskeriforening

Natten til onsdag sluttede forhandlingerne om fiskekvoter i blandt andet Kattegat, og her er der godt nyt for Gillelejes fiskere. Men det er ikke helt godt nok, mener Jan Nordahl Petersen, formand for Gilleleje Fiskeriforening.

- Det er en fremgang, så vi er glade for det, men vi har bestemt ikke hænderne over hovedet, siger han.

I Kattegat må fiskerne fra 1. januar fange flere torsk som bifangst. Det vil sige torsk, som fiskerne ellers var tvunget til at smide over bord tidligere. Derudover må de hive flere jomfruhummere i land.

Men det er langt fra nok for fiskerne i Gilleleje, der primært fanger deres torsk i Østersøen. Og her er torskefiskeriet tidligere i år blevet reduceret med 56 procent af en anden fiskekvote: 

- Vi jubler ikke, for det udligner jo langt fra det, der er blevet taget fra os i Østersøen. Men det er da bedre end ingenting. Det giver ikke det store økonomisk, siger han. ​

Overblik over fiskekvoterne i Kattegat

Fra 1. januar træder fiskekvoterne i kraft. 
Fiskerne beholde 42 procent flere torsk fanget ved bifangst end tidligere. Det er en stigning fra 370 tons til 525 tons. 
Derudover må fiskerne i Kattegat fange 16 procent flere jomfruhummere.

Borgmester: - Kvoter giver flere penge til fiskerne

Miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen er ellers godt tilfreds med resultatet: 

- Bestanden af torsk i Kattegat er vokset markant, og vi mener derfor, at der er basis for, at man kan hæve kvoten for torsk. Torsk bliver fanget som bifangst i Kattegat, og det giver ganske enkelt ikke mening at smide torskene tilbage i havet i stedet for at lande dem. Derfor er det enormt positivt, at det også er lykkes at hæve kvoten her, siger han i en pressemeddelelse.

quote Alt i alt er det en virkelig god dag for os.

Borgmester i Gribskov Kommune, Kim Valentin, Venstre

Borgmester i Gribskov Kommune, Kim Valentin, Venstre, er også glad for resultatet. Han kalder det for en "god dag for Gribskov". 

- Når fiskerne tjener penge, er det godt for vores forretninger - både detailforretninger og håndværkere. Og så er det godt for turisterne , der nyder at se fiskerne lande fisk på havnen. Det giver os ekstra indtægter på turisme. Alt i alt er det en virkelig god dag for os, siger borgmester i Gribskov Kommune, Kim Valentin, Venstre. 

Her kan du se nærmere på Miljø- og Fødevareministeriets foreløbige oversigt over kvoterne. 

 Plaster på såret for lukningstruede fiskere

TV 2 Lorry har længe fulgt fiskerne, der trues af EU's fiskekvoter. 

I november talte vi med fiskerne i Gilleje, der var truet af lukning på grund af torskekvoterne i Østersøen. Lige meget hvilke fiskere, man spurgte på Gilleleje Havn, så var svaret det samme: Det bliver svært at undgå lukning.

- Nu har de så skåret vores torskekvoter yderligere 56 procent ned. Og det er faktisk dem, vi lever af de første 3 måneder om året. Så det ser ikke ret godt ud for mit vedkommende. Jeg bliver måske nødt til at dreje nøglen om, sagde Torben Christiansen, der har været fisker i 40 år. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik