Egne læger på plejecentre skal forøge ældres livskvalitet

Både livskvalitet og økonomi bliver tilgodeset, når der tilknyttes faste læger til alle plejecentre i Gribskov Kommune, lyder vurderingen.

Slut med svingdørs-læger og læger der ikke kender hverken plejecentret eller patienter.

Sådan lyder udmeldingen fra Gribskov Kommune, der nu har knyttet enkelte læger meget tættere på kommunens i alt fem plejecentre.

Mandag eftermiddag blev den sidste af i alt fem kontrakter mellem kommunen og en række lægehuse underskrevet, så beboerne på de fem plejecentre nu kan få en læge, som kommer fast på centret.

quote Lægen på plejecenteret kan følge borgerne tættere, end en normal praktiserende læge kan

Birgit Roswall (V), fmd. for Social- og Sundhedsudvalget i Gribskov Kommune

Ifølge formanden for kommunens Social- og Sundhedsudvalg, Birgit Roswall (V), er det nye tilbud en stor fordel for borgerne.

- Lægen på plejecenteret kan følge borgerne tættere, end en normal praktiserende læge kan, simpelthen fordi lægen ser beboerne oftere og er i tæt kontakt med plejepersonalet omkring borgeren, siger Birgit Roswall og fortsætter:

- Derfor kan lægen reagere hurtigt med den rette behandling, hvis en borgers helbred bliver dårligere. Det vil både øge beboernes livskvalitet og spare kommunen penge, da det blandt andet kan forhindre en del af de dyre indlæggelser på hospitalet, vurderer hun.

quote Det vil både øge beboernes livskvalitet og spare kommunen penge, da det blandt andet kan forhindre en del af de dyre indlæggelser på hospitalet

Birgit Roswall (V), fmd. for Social- og Sundhedsudvalget i Gribskov Kommune

Ifølge politikeren betyder tilknytningen af faste læger på plejecentrene også, at lægerne kan rådgive og være med til at kompetenceudvikle personalet om sundhedsfaglige emner, som eksempelvis håndtering af medicin. 

Kan blive en stor succes

Allerede sidste år blev ordningen, som nu skal implementeres, godkendt af Gribskovs Social- og Sundhedsudvalg, med en bevilling på 800.000 kroner. Derudover har kommunen modtaget 135.000 kroner til ordningen fra satspuljemidlerne.

quote De fast tilknyttede læger har potentiale til at blive en stor gevinst både for borgerne og økonomien

Birgit Roswall (V), fmd. for Social- og Sundhedsudvalget i Gribskov Kommune

Selvom lægerne vil være faste, vil de ikke være på plejecentrene på fuld tid. Ordningen faciliterer, at lægerne er på centret nogle timer om ugen og at en læge har mellem 25 og 30 patienter tilknyttet per center.

Selvom der ikke er tale om fuldtids-læger, oplyser Birgit Roswall, at det senere kan komme på tale.

- De fast tilknyttede læger har potentiale til at blive en stor gevinst både for borgerne og økonomien, men nu må vi i første omgang se, hvordan det kommer til at gå. Vi er i hvert fald åbne for muligheden, siger formanden. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

Brystkræft

playOp til 58 dages svartid: Coronaen har givet store forsinkelser på brystkræftscreeninger

KOL-træning

Ulla er en sårbar patient: Nu holdes hun i live igennem skærmen

Tina Heide 2

Hun har OCD: Corona forværrer hendes helvede

Rigshospitalet

Flere børn indlagt med skoldninger – nu kommer overlæge med opfordring

Gribskov

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere