Efter 13 smittede og fire dødsfald på plejehjem: To raske og syv ude af isolation efter påske

Personalet på plejehjem i Gilleleje har kæmpet en hård kamp mod coronavirus.

Plejehjemmet Bavne Ager i Gilleleje har kæmpet en hård kamp mod coronavirus og hele fire beboere har den seneste tid mistet livet. 

I dag er ingen længere i kritisk tilstand, oplyser plejehjemmet til TV 2 Lorry.

Således er to beboere igen blevet raske, mens syv øvrige også er i så god bedring, at de igen efter påske forventes at kunne komme ud af deres isolation.

quote Vi var jo været helt på egen hånd i starten. Der var ingen, der vidste noget om denne virus, og vi var et af de første steder med et bekræftet tilfælde.

Ulrik Ahrendt-Jensen, administrerende direktør i OK-Fonden

Plejehjemmet har tre afdelinger med 24 beboere på hver afdeling, og coronavirus har kun ramt den ene afdeling, hvor det er 11 beboere, som ikke er blevet smittet. 

Alle dødsfaldene er ifølge OK-Fonden, der driver plejehjemmet, selvfølgelig ulykkelige, men man glæder sig alligevel over, hvor alvorligt man tog situationen, da den første beboer blev testet positiv for coronavirus.

- Vi er rigtigt kede af de dødsfald, vi har haft, men det kunne være gået langt værre, hvis vi ikke havde gjort alt, hvad vi kunne for at undgå spredningen, siger administrerende direktør i OK-Fonden, Ulrik Ahrendt-Jensen, til TV 2 Lorry.

Seks ansatte smittet

Udover de i alt 13 smittede beboere har også seks ansatte på den pågældende afdeling været smittet med coronavirus. Fire er dog raskmeldte og tilbage på arbejde, mens de sidste to er fortsat er sygemeldte og i hjemmekarantæne. Ingen af medarbejderne har været indlagt på hospitalet. 

Dødstallet kunne ifølge plejehjemmet have været langt højere, hvis ikke man hurtigt havde fået taget hånd om smittespredningen. De tre afdelinger blev omgående lukket af for hinanden. 

- Vi var jo været helt på egen hånd i starten. Der var ingen, der vidste noget om denne virus, og vi var et af de første steder med et bekræftet tilfælde. Men vi har stor erfaring med håndtering af andre epidemier som roskildesyge og influenzaer, så vi havde værktøjer til at håndtere det - selvom vi i starten ingen retningslinjer havde til coronavirus, siger Ulrik Ahrendt-Jensen.

Har ændret køkkenrutiner 

Alle beboere og medarbejdere på plejehjemmet er løbende blevet testet på af myndighederne.

- Vi stoppede al aktivitet, før myndighederne var ude og begrænse adgangen, og vi organiserede os, så smitten ikke blev spredt unødvendigt. 

- Hele madproduktionen og køkkenrutinen er således lagt om, og på den ramte afdeling har man vi brugt engangsservice, mens de øvrige afdelinger selv vaskede op. Så intet brugt, der potentielt kunne have virus på sig, gik tilbage i køkkenet.

- Fagligt set, er det meget betryggende, siger Ulrik Ahrendt-Jensen.

Og selvom 13 smittede og fire dødsfald blandt beboerne kan lyde som høje tal, så er det ifølge OK-Fonden positivt, at det ikke er gået lige så galt med smittespredningen, som man har set andre steder i verden.

Tre beboere døde på andet plejehjem

I alt driver OK-Fonden 16 plejehjem i hele landet, 11 socialpsykiatriske bo- og behandlingssteder og et enkelt hospice.

På to af organisationens andre steder har man også haft coronasmitte. I det ene tilfælde har der været tale om en enkelt smittet, der siden hen er blevet rask igen. Det andet sted er tre beboere afgået ved døden.

- Det har været en stor udfordring, men gennem den øgede opmærksomhed fik vi også meget hjælp fra myndighederne. Og det er altafgørende, at alle niveauer som stat, kommuner og lignende spiller sammen under et smitteudbrud. Men først, når det hele er overstået, vil vi sætte os og dokumentere, så det bliver en lærerig proces, siger Ulrik Ahrendt-Jensen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik