Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

Fire videoer viser trusler og hårdhændet behandling af unge drenge på børnehjemmet Godhavn. Nu tager politiet sagen op.

I november 2016 modtog politiet en anmeldelse fra 15-årige Silas Nielsen fra døgninstitutionen Godhavn i Tisvildeleje i Nordsjælland.

“Vi er en del drenge på det her opholdssted, som blir udsat for vold næsten dagligt!

Vi får taget kvælertag, vi bliver slået, truet, sparket og svinet til. Vi råber om hjælp, men ingen hører os.

Jeg vedhæfter nogle billeder efter kvælertag og billeder efter vi er blevet stukket i benet af deres nøgler og revet og så videre.

Der er mange flere videoer og billeder end dem jeg sender ind til jer nu. Jeg ved ikke, hvordan man afslutter sådan en her anmeldelse.

Kontakt mig for flere billeder og videoer.”

Ansat opfordrer dreng til at skubbe ham

Silas Nielsen og hans kammerat Todi Godsk boede begge på Godhavn. De hævder, at de igennem flere år blev udsat for vold og unødvendig magtanvendelse fra personalet på stedet, men at ingen troede på dem.

Derfor begyndte de at optage videoer af de voldsomme episoder på deres mobiltelefoner. I dokumentaren 'Nødråb fra Børnehjemmet' viser de optagelserne frem.

Den dengang 15-årige Todi Godsk var blevet vred og havde truet med at kaste med ting. Han ville forlade Godhavn, men en mandlig ansat gik helt tæt på ham og opfordrede nu Todi Godsk til at skubbe ham.

Fysisk magtanvendelse imod børn må bruges, hvis de er til fare for sig selv eller andre eller er i gang med at ødelægge inventar. Men ifølge drengene brugte personalet ofte magtanvendelse imod dem, selvom de ikke var til fare for nogen.

- Jeg var uvenner med pædagogen, og så havde jeg ikke lyst til at være der. Så jeg ville hjem, men det, synes han ikke, var en god idé åbenbart, siger Todi Godsk og fortæller, hvordan han havde det, da han blev smidt ned i jorden.

- Man føler sig helt magtesløs.

Caroline Adolphsen, der er lektor i jura ved Aarhus Universitet og har forsket i anbringelse af børn, har set videoen. Hun er meget kritisk over for den ansattes tilgang til Todi Godsk:

- Det er helt unødvendigt, og det er i hvert fald ikke en del af noget som helst pædagogik. Der ligger en voksen mand ned over ham og taler meget hårdt til ham. Det er slet ikke nødvendigt, siger hun.

- Jeg flækker dig

Todi Godsk var 12 år gammel, da han blev anbragt på Godhavn i 2013. Han var udadreagerende, og hans familie havde svært ved at styre ham hjemme i Greve, og derfor blev han anbragt på Godhavn.

Todi Godsk blev anbragt på Godhavn som 12-årig. Foto: Privatfoto
Todi Godsk blev anbragt på Godhavn som 12-årig. Foto: Privatfoto

Men på Godhavn røg Todi Godsk hele tiden i konflikt med de voksne, som han oplevede som voldsomme.

Samtidig hævder både han og Silas Nielsen, at personalet var konfliktoptrappende og truende.

29. januar 2016 blev der igen optaget en video af Todi Godsk. Han var blevet vred og gik op på sit værelse for at tænde et heksehyl, da en kvindelig ansat kom op til ham.

TV 2 har været i kontakt med kvinden på videoen. Hun stoppede umiddelbart efter episoden.

Hun siger, at drengene er dygtige til at manipulere med videoer, og at denne video er manipuleret.

Søren Skjødt er forstander på døgninstitutionen Godhavn. Han erkender, at episoden fandt sted, og at den ansatte taler usandt, når hun siger, at videoen er manipuleret. På Godhavn har man nemlig selv fået videoen undersøgt af en ekspert.

- Det er fuldstændig uacceptabel adfærd, og sagen blev også håndteret. Det er sikkert en forklaring på, at medarbejderen havner i den her frustration, men hvis du ryger så meget under niveau, skal du ikke arbejde med mennesker, siger han.

Søren Skjødt er forstander på døgninstitutionen Godhavn. Foto: TV 2
Søren Skjødt er forstander på døgninstitutionen Godhavn. Foto: TV 2

I den video, hvor en mandlig ansat stillede sig tæt op af Todi Godsk og råbte, at Todi Godsk skulle skubbe til ham og derefter smed Todi Godsk i gulvet, mener forstanderen dog, at der er tale om nødvendig magtanvendelse.

- Som udgangspunkt var magtanvendelsen tilladt, men udførslen var for voldsom. Der er jo sket en konfliktoptrapning af situationen inden, men det undskylder ikke noget. Vi har efterfølgende talt med den pågældende medarbejder, der anerkender, at det var for voldsomt, siger Søren Skjødt.

Den mandlige ansatte fra videoen har ikke ønsket at udtale sig til TV 2 Dokumentar.

Godhavn i mediernes søgelys

Det er ikke første gang, at døgninstitutionen Godhavn er i mediernes søgelys.

I 1940 og frem til 1970 blev anbragte drenge på netop Godhavn udsat for grove overgreb, som systematisk vold, seksuelle overgreb og medicinske forsøg. Overgreb så grove, at statsminister Mette Frederiksen (S) i 2019 gav de i dag voksne mænd en officiel undskyldning fra staten. Og i februar 2021 blev 17 af de tidligere Godhavndrenge tilkendt erstatning på 300.000 kroner hver.

I 2019 fik de mænd, der var på Godhavn tilbage i 40'erne, 50'erne og 60'erne en officiel undskyld fra staten. Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix
I 2019 fik de mænd, der var på Godhavn tilbage i 40'erne, 50'erne og 60'erne en officiel undskyld fra staten. Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix

Dengang lyttede man ikke til drengene på Godhavn. Men gør man det i dag?

- Jeg vil kalde de voksne for magtliderlige

Ikke hvis man spørger den i dag 19-årige Silas Nielsen, der i 2016 sendte sin anmeldelse til politiet.

Han var 13 år, da han blev anbragt på Godhavn i 2014, fordi hans forældre havde svært ved at styre ham, og han var aggressiv.

Silas Nielsen blev anbragt på Godhavn som 13-årig. Foto: Privatfoto
Silas Nielsen blev anbragt på Godhavn som 13-årig. Foto: Privatfoto

Ligesom Todi Godsk hævder han, at personalet var unødvendigt hårdhændet. Men begge drenge oplevede også, at der ikke var nogen, der troede på dem.

De følte sig sat i bås som upålidelige.

- Hvis der kom et normalt barn og et barn fra et opholdssted, der begge fortalte dig, at de var blevet skubbet af en voksen, ville du nok tro mere på det ”normale” barn end på et barn, der er udadvendt, aggressivt og har problemer derhjemme, siger Silas Nielsen.

Silas Nielsen husker de ansatte på Godhavn som magtliderlige. Foto: TV 2
Silas Nielsen husker de ansatte på Godhavn som magtliderlige. Foto: TV 2

Silas Nielsen fortæller, at han også har haft mange dårlige oplevelser med personalet på Godhavn.

- Jeg vil kalde de voksne på Godhavn for magtliderlige. De skal altid have det sidste ord og under magtanvendelserne lige være lidt ekstra voldelige og tage kvælertag på eller nive én, siger han.

I august 2016 ville Silas Nielsen væk fra Godhavn og satte sig ind i et tog.

Men to ansatte fulgte efter ham, tog fat i ham og slæbte ham ud af toget igen. Her fastholdt de ham, indtil toget kørte. En anden kammerat fra Godhavn optog en video af det.

- Så bliver jeg kastet i jorden, mens den ene maser knæet ned i brystet på mig, og da toget kører, bliver jeg så efterladt på jorden, fortæller Silas Nielsen.

Drengene har optaget endnu en magtanvendelse imod Silas Nielsen. Her var han udenfor med nogle andre drenge fra Godhavn, da personalet bad ham gå ind. Det nægtede Silas Nielsen, og derefter tog to ansatte fat i ham og slæbte ham indenfor og op ad trappen.

Ifølge Silas Nielsen var episoder som disse helt normale og skete ofte.

- Jeg kan ikke gøre noget. Jeg prøver at sige, at jeg vil gerne være herude. Jeg vil gerne hoppe på trampolin med de andre. Jeg kan ikke gøre noget imod to store, voksne mænd. Hvis jeg kunne, ville der komme flere, forklarer Silas Nielsen.

Forstander Søren Skjødt kender til begge episoder og mener i begge tilfælde, at der er tale om nødvendige magtanvendelser.

Han vil ikke gå ind i de konkrete episoder, men fortæller, at personalet skal vurdere, hvilke konsekvenser det kan få, hvis de ikke laver en magtanvendelse, og på den baggrund bliver beslutningen taget.

- Kan den unge overlades til sig selv og finde en vej ud af situationen? Og hvis de ikke kan det, så er det nødvendigt at foretage en magtanvendelse – alternativet ville også være svigt af den unge, siger han.

Han tilføjer dog, at han håber, at man i dag ville have håndteret situationen i toget anderledes.

Drengene føler, at ingen lytter

Silas Nielsen og Todi Godsk hævder, at de har været udsat for adskillige magtanvendelser på Godhavn. Todi Godsk vurderer selv, at han har været udsat for over 100.

Hver gang der laves en magtanvendelse på et barn, skal det indberettes til Socialtilsynet. Her skal det barn, der har været udsat for magtanvendelse, også have mulighed for at udtale sig.

Todi Godsk kigger aktindsigten i hans tid på Godhavn igennem. Foto: TV 2
Todi Godsk kigger aktindsigten i hans tid på Godhavn igennem. Foto: TV 2

Men en aktindsigt hos Socialtilsynet, som TV 2 har fået, viser, at Godhavn har registreret 31 episoder med magtanvendelser imod Todi Godsk.

- Det passer i hvert fald ikke. Overhovedet ikke. Det giver ingen mening. De snyder, og det er der ingen undskyldning for, siger Todi Godsk.

Silas Nielsen mener, at han har oplevet mindst 30 magtanvendelser, men en aktindsigt i hans tid på Godhavn viser, at der er registreret fem tilfælde.

- Det er helt vildt. Det ved jeg slet ikke, hvad jeg skal sige til, siger Silas Nielsen uforstående.

- En rendyrket magtanvendelse

TV 2 har forelagt forstander Søren Skjødt drengenes kritik om, at der bliver løjet om antallet af magtanvendelser. Det er han uenig i. Han mener, at antallet af magtanvendelser er registreret korrekt.

Men det har han ikke ret i, viser det sig.

I videoen, hvor Silas Nielsen hellere vil være ude, men bliver slæbt op ad trappen af to mandlig ansatte, bliver han udsat for et minuts magtanvendelse, vurderer jurist Caroline Adolphsen.

- Vi ser, at han siger: ”Nej, jeg vil ikke”, og så bliver det ret tydeligt, at de her to granvoksne mænd fører ham. En fastholdelse og en føring er en magtanvendelse. Det skal registreres, det skal indberettes, og det er fra ganske få sekunder inde i, hvad vi kan se, er over et minuts rendyrket magtanvendelse, siger Caroline Adolphsen.

Søren Skjødt kender godt til episoden, hvor Silas Nielsen blev slæbt op ad trappen. Han er overbevist om, at den er registreret.

- Selvfølgelig er den indberettet og håndteret. Jeg vil helt sikkert kunne genfinde den, siger han.

Men en aktindsigt hos Socialtilsynet viser, at episoden med Silas Nielsen på trappen ikke er registreret noget sted.

Forstanderen for Godhavn, Søren Skjødt, insisterer på, at alle tilfælde af magtanvendelse er blevet registreret korrekt. Foto: TV 2
Forstanderen for Godhavn, Søren Skjødt, insisterer på, at alle tilfælde af magtanvendelse er blevet registreret korrekt. Foto: TV 2

Da Søren Skjødt bliver forholdt dette, svarer han på en mail, at der er tale om en enkeltstående fejl.

En måned senere vender han dog tilbage på mail og skriver, at man nu har fundet fem magtanvendelser, der ikke indberettet.

Drengene føler sig magtesløse over for en ledelse og et system, som, de mener, lyver og holder hånden over de voksne.

- Det er ikke fedt, for der er ingen, der tror på én. Ens forældre tror måske på én, men kommunen og sagsbehandlerne tror ikke på én, og de voksne hjælper hinanden og siger: ”Nej nej, det skete ikke, han vred ikke der, og han tog fat der", siger Silas Nielsen.

Ud over forældrene er der ikke nogen, der har troet på Silas Nielsen, når han har fortalt om overgrebene på Godhavn. Foto: TV 2
Ud over forældrene er der ikke nogen, der har troet på Silas Nielsen, når han har fortalt om overgrebene på Godhavn. Foto: TV 2

Kan magtanvendelserne være nødvendige?

Både Todi Godsk og Silas Nielsen erkender, at det kan være nødvendigt at lave en fysisk magtanvendelse på dem.

I de situationer, hvor der er blevet brugt magt overfor jer, har I da selv været med til at situationen kom ud af kontrol?

- Nogle gange ja, siger Silas Nielsen.

Har det så ikke været ok, at bruge magt mod jer der?

- Nej. Der er jo forskel på, hvordan de gør det. En magtanvendelse handler jo om, hvis barnet er til fare for sig selv eller andre. Det er ikke ok at nive over en magtanvendelse eller lige mase lidt hårdere, siger Silas Nielsen.

TV 2 har spurgt Søren Skjødt, om han kan genkende det samlede billede, som Todi Godsk og Silas Nielsen tegner af Godhavn: Et sted, der brugte unødvendige og for hårhændet magtanvendelse:

- Nej, det kan jeg ikke, men jeg kan godt genkende et billede af, at vi havde en periode med nogle børn, som vi blev vældig udfordrede på, og som vi forsøgte at håndtere. Jeg bliver selvfølgelig altid påvirket af, hvis børnenes oplevelser er negative af det samlede forløb, men jeg mener stadigvæk at kunne stå på mål for den samlede indsats, som de to har fået på Godhavn, siger han.

Nu ser politiet på Silas Nielsens sag

Det er fem år siden, at Silas Nielsen sendte sin anmeldelse af Godhavn til Nordsjællands politi. Dengang valgte politiet at lukke sagen uden at gøre yderligere.

Efter at TV 2 har kontaktet politiet, har de dog valgt at genoptage sagen.

- Det er en lettelse på en måde. Fordi man i så mange år har fået at vide, at det ikke passer, siger Silas Nielsen.

I dag er Silas Nielsen og Todi Godsk henholdsvis 19 og 20 år. De bor derfor ikke længere på Godhavn.

Du kan se 'Nødråb fra Børnehjemmet' torsdag 20.40 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 PLAY.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik