Camilla Plum politianmeldes efter ny skandale på Fuglebjerggaard

Fødevarestyrelsen har politianmeldt den kendte kogekone, efter hun har indkasseret sin tredje sure smiley i træk på Fuglebjerggaard.

Camilla Plum er for alvor kommet i uføre hos fødevaremyndighederne - atter engang.

Fødevarestyrelsen har nu valgt at politianmelde den tidligere tv-kok.

Det sker efter et kontrolbesøg fredag den 25. juni på Plums økologiske gård ved Helsinge, Fuglebjerggaard, hvor hun udover en planteskole også driver en gårdcafé.

Blot to dage forinden – onsdag den 23. juni - havde Camilla Plums butik på Nørrebro i København, hvorfra hun sælger sine fødevarer produceret på Fuglebjerggaard, fået en sur smiley og en bøde for dårlige toiletforhold, der kompromitterede fødevarehygiejnen.

Denne gang er det dog ikke Camilla Plums toilet, som Fødevarestyrelsen har slået hårdt ned på.

Kontrolrapporten fra det seneste besøget den 25. juni viser, at den tidligere DR-kogekone ikke havde hængt en tidligere kontrolrapport med en sur smiley op.

I stedet var der ophængt to gamle kontrolrapporter med glade smileys.

- Følgende er konstateret: Seneste kontrolrapport fra kontrolbesøg den 20. maj 2021, som har kontrolresultat 4,- bøde (sur smiley, red.), er ikke ophængt ved indgangspartiet. I stedet hænger kontrolrapporterne fra kontrolbesøgene fra henholdsvis 20. november 2020 og 29. januar 2021 begge med kontrolresultat 1(glade smiley, red.), skriver Fødevarestyrelsen i sin kontrolrapport.

Der er tale om den tredje sure smiley på stribe til Fuglebjerggaard, der også fik sure smileys og bøder ved kontrolbesøg den 20. maj og 18. februar.

Det var Camilla Plum dog tilsyneladende ikke interesseret i, at de besøgende på Fuglebjerggaard skulle få kendskab til. 

Gemte kontrolrapport på sit kontor

Hun havde i stedet gemt den tidligere kontrolrapport på sit kontor.

- Medarbejder oplyser, at han ikke har modtaget den i køkkenet. Under tilsyn finder medarbejder den tilsendte kontrolrapport på ejers/Camillas kontor, og denne blev straks hængt op. Virksomheden har kun haft åbent en weekend uge 22,- 5 og 6 juni 21. Politianmeldelsen medfører gebyrbelagt, opfølgende kontrol, skriver Fødevarestyrelsen i sin kontrolrapport.

Fødevarestyrelsen bemærker, at Camilla Plum og Fuglebjerggaard har fået anmærkninger for overtrædelser af fødevarelovgivningen på minimum tre ud af de seneste fire kontrolbesøg. 

- Det giver Fødevarestyrelsen mulighed for at tage skærpede sanktioner i brug under visse forudsætninger, skriver styrelsen.

Kogekonen Camilla Plum på Fuglebjerggaard.
Kogekonen Camilla Plum på Fuglebjerggaard.
Foto: Bent K Rasmussen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Uskønt roderi

I kontrolrapporten, som Camilla Plum ikke havde hængt op, kan man læse, at Fuglebjerggaard den 20. maj fik en sur smiley og bøde på 7.500 kroner for ikke at have udført korrekt egenkontrol, som fødevareloven foreskriver, man skal, når man driver en fødevarevirksomhed.

- Virksomheden har åbent i café, afholdt arrangementer, take away samt produktion af marmelade, pickles og chutney i april og maj. Virksomheden har ikke dokumenteret varemodtagelse og nedkøling i hele perioden. Virksomheden har kun fem målinger på køleopbevaring samt to målinger på opvarmning. Målingerne er fremvist på notesblok, står der i rapporten fra kontrolbesøget den 20. maj.

Cirka tre måneder forinden - den 18. februar - fik Fuglebjerggaard også en sur smiley og en bøde.

Årsagen dengang var, at Camilla Plum havde markedsført fødevarer ulovligt på sin netbutik fuglebjerggaard.dk.

Helt konkret havde hun anvendt en ulovlig sygdomsanprisning til at sælge citronmyrtepulver.

- Citronmyrte …… har en række medicinske egenskaber, god for alle sygdomme i det respiratoriske system, mod acne, smækfuld af antioxidanter og er i det hele taget antibakteriel og antiviral, havde Camilla Plum skrevet på Fuglebjerggaards hjemmeside ifølge Fødevarestyrelsen.

- Hun bruger en anprisning, der er ulovlig. Når man anpriser en fødevare med, at den har medicinske egenskaber, så mener vi faktisk, det er en meget grov overtrædelse, som resulterer i en bøde, sagde Jan Petersen, der arbejder i Kosttilskudsgruppen under Fødevarestyrelsen, dengang til TV 2 Lorry.

Camillia Plum tog dog ikke kritikken særligt pænt.

- Jeg synes, det er latterligt, at man ikke må skrive, at madvarer er godt mod det ene og det andet, sagde hun til TV 2 Lorry.

TV 2 Lorry har rettet henvendelse til Camilla Plum for at få en kommentar til Fødevarestyrelsens politianmeldelse, men hun er ikke vendt tilbage.

Fuglebjerggaard oplyste dog så sent som i tirsdags til TV 2 Lorry, at Camilla Plum i øjeblikket holder ferie og derfor ikke kan besvare spørgsmål. 

Camilla Plum er kendt for at have sine meningers mod.
Camilla Plum er kendt for at have sine meningers mod.
Foto: Bent K Rasmussen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Bøder for mange tusinde kroner

Den driftige kogekone har efterhånden været utallige gange i vælten for at have brudt fødevareloven. 

Fem sure smileys er det foreløbig blevet til i år, hvor tre af dem stammer fra Fuglebjerggaard, mens de sidste to er givet til Camilla Plums gårdbutik på Jægersborggade på Nørrebro i København.

Det har udløst bøder for tilsammen 22.500 kroner, viser TV 2 Lorrys optælling fra Fødevarestyrelsens kontrolrapporter, og derudover venter nu også udfaldet af Fødevarestyrelsens politianmeldelse.

Forbud mod at sælge fødevarer

Den vel nok mest omtalte sag stammer fra sidste år, hvor Camilla Plum fik decideret forbud af Fødevarestyrelsen mod at sælge og markedsføre sine fødevarer fra Fuglebjerggaard.

Forbuddet havde hun fået, fordi Fødevarestyrelsen den 13. juni sidste år var på uanmeldt besøg på hendes økologiske gård i Helsinge og gjorde stribevis af fund, der efter styrelsens vurdering udgjorde en risiko for fødevaresikkerheden.

Camilla Plum med favnen fuld af grøntsager fra Fuglebjerggaard.
Camilla Plum med favnen fuld af grøntsager fra Fuglebjerggaard.
Foto: Bent Midstrup/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Det gjaldt blandt andet mug og håndvaske med ingen eller kun koldt rindende vand.

- Jeg er eddermame ikke et svin. Jeg har lavet mad til folk i 45 år, og jeg har aldrig oplevet nogen få ondt i maven. Ever, sagde en stærkt ophidset Camilla Plum dengang til TV 2 Lorry.

Camilla Plum valgte efterfølgende at trodse Fødevarestyrelses forbud, da hun fortsatte med at markedsføre fødevarer gennem sin netbutik.

Det førte til en ny bøde på flere tusinde kroner, hvilket Camilla Plum heller ikke var tilfreds med.

Senere blev forbuddet mod Camilla Plum og Fuglebjerggaard ophævet, efter hun havde rettet op på kritikpunkterne.

Om Camilla Plum

  • Camilla Plum er uddannet arkitekt, men har siden 1997 drevet den økologiske gård Fuglebjerggaard i Nordsjælland.

  • Dertil driver hun også en butik af samme navn på Jægersborggade på Nørrebro i København, hvorfra hun sælger sine fødevarer produceret på Fuglebjerggaard.

  • Hun har skrevet bøger om madlavning, havebrug og bagning, og hun har lavet DR2 madprogrammerne Boller af stål og Camilla Plum og den sorte gryde.

  • Camilla Plum er desuden foredragsholder, forfatter og madskribent for Politiken, og hun har lavet en række madprogrammer for Danmarks Radio.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik