Brandmænd bryder loven, når de hjælper til i ferien: Vil have reglerne ændret

Deltidsbrandfolk bryder loven, når de rykker ud til en brand i deres ferie. Men det er nødvendigt at bryde loven, hvis brandberedskabet skal hænge sammen, mener de.

02:53

Forvirring omkring lovgivningen får nu en deltidsbrandmand fra Nordsjælland til at råbe op. I årevis er han rykket ud i sin ferie, hvis det brændte på - lige som mange af hans kolleger - men det er faktisk ikke tilladt. Problemet er, at det er nødvendigt at bryde loven - hvis brandberedskabet skal hænge sammen. Video: Katrine Becher Damkjær - Ritzau Scanpix

I 16 år har deltidsbrandmanden Claus Lind-Rasmussen rykket ud til brand i sin ferie, hvis det har været akut nødvendigt. Det samme har alle hans kollegaer gjort.

Men det er faktisk ikke tilladt. Han har brudt loven i 16 år uden at vide det.

- Jeg blev opmærksom på, at det rent faktisk er ulovligt jævnfør ferieloven at løbe af sted til alarmudkald, siger Claus Lind-Rasmussen.

Man bør lave en afvigelse for loven, der tillader os at løbe af sted

Claus Lind-Rasmussen, deltidsbrandmand

Da Claus Lind-Rasmussen læste seneste nummer af medlemsbladet for deltidsbrandmænd, opdagede han, at det er ulovligt for deltidsbrandmænd at tage lønnet arbejde i ferieperioden.

- I værste fald risikerer jeg, at min feriegodtgørelse ryger, og at min løn for det arbejde, jeg udfører, bliver frataget. Og så kan man også få en bøde, siger Claus Lind-Rasmussen. 

Læs også Brandfrygt giver travlhed hos politiet: "Tænk jer nu om"

Claus Lind-Rasmussen har uden at være klar over det brudt ferieloven i 16 år ved at hjælpe til i sin ferie. Foto: TV 2 Lorry

Udbredt fænomen

Derfor har han tænkt sig at slukke for sin personsøger, når han går på ferie senere på sommeren. Han er langt fra den eneste, der har brudt loven indtil nu uden at vide det.

- Jeg tror ikke loven bliver fulgt generelt. Hvis bipperen bipper, kører man til brand, siger Charlotte O. Schmidt, faglig sekretær i Landsklubben for deltidsansatte brandfolk.

Falck, der beskæftiger en stor del af deltidsansatte brandmænd, kommer med følgende skriftlige svar:

- Det giver sig selv, at vi og vores medarbejdere skal overholde landets love. Det gælder også ferieloven, skriver kommunikationsdirektør Kaspar Bach Habersaat.

- Problemstillingen er ikke ny. Hidtil har det ikke givet vanskeligheder.

Læs også Rækkehus bestjålet efter brand: Nu efterlyser politiet gerningsmænd

Fremover vil Claus Lind-Rasmussen slukke for sin personsøger, når han er på ferie. Foto: TV 2 Lorry

Vil efterlade beredskabet i knæ

Men det vil det gøre, hvis alle begynder at følge ferieloven, mener Claus Lind-Rasmussen.

Jeg tror ikke loven bliver fulgt generelt

Charlotte O. Schmidt, faglig sekretær i Landsklubben for deltidsansatte brandfolk

- Hvis alle gjorde, som jeg gør, så ville brandkøretøjerne have svært ved at afgå herfra, og så ville man stå i en hel anden problematik, siger Claus Lind-Rasmussen.

Derfor ser han gerne, at ferieloven for deltidsbrandfolk ændres, så han lovligt kan hjælpe til, selvom han er på ferie.

- Man bør lave en afvigelse for loven, der tillader os at løbe af sted og udføre lønnet arbejde i vores ferie, siger han.

Claus Lind-Rasmussen arbejder som grafiker og er deltidsbrandmand for Falck i Helsinge ved siden af. 

Du kan se eller gense TV 2 Lorrys indslag fra forleden om brandmændene øverst i artiklen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik