Blå blok og DF siger nej: Ingen undskyldning til Godhavnsdrenge

En skuffet, men fattet flok tidligere Godhavnsdrenge og deres støtter må igen se langt efter den officielle undskyldning, de har kæmpet for i 14 år.

Godhavnsdrengene får ingen undskyldning fra staten for den behandling, de oplevede i 1960'erne, hvor ansatte på det statslige drengehjem i Gribskov udsatte børn for grove overgreb af både fysisk, psykisk og seksuel karakter. 

quote Vi havde håbet på at Dansk Folkeparti havde flyttet sig lidt, været lidt menneskelige og stemt for. Det var det, vi manglede

Poul-Erik Rasmussen, talsmand for de tidligere elever på børnehjemmet Godhavn

Det står klart, efter Enhedslistens forslag om at give Godhavnsdrengene og en række andre børnehjemsbørn en officiel undskyldning fra staten er blevet endeligt nedstemt.

Nedstemt med mindst mulige margen

Forslaget var torsdag til andenbehandling i Folketingssalen. Her blev forslaget forkastet med mindst mulige margen med stemmerne 54 for og 55 imod.

Omsat til mandater betyder det, at regeringen kun fik to mandaters flertal i det principelle spørgsmål om en statslig undskyldning til en gruppe borgere - en statslig undskyldning, som aldrig er set tidligere i Danmarkshistorien .

Selvom spørgsmålet endte med at blive offer for princip-politik, ærgede Godhavnsdrengene sig over, at det heller ikke denne gang blev til en undskyldning fra staten.

De var mødt op på Christiansborg, hvor de sad i Folketingssalen for at følge afstemningen. 

Godhavnsdreng: - Vi havde håbet, de havde flyttet sig lidt

- Vi havde håbet på at Dansk Folkeparti havde flyttet sig lidt, været lidt menneskelige og stemt for. Det var det, vi manglede, siger Poul-Erik Rasmussen, talsmand for de tidligere elever på børnehjemmet Godhavn, til TV 2 Lorry.

Poul-Erik Rasmussen var også manden bag en erstatningssag mod staten for de overgreb, han oplevede, da han boede på drengehjemmet Godhavn fra 1962 til 1965. 

Dengang blev han og de øvrige børnehjemsbørn udsat for en række overgreb, herunder systematiske tæsk, lussinger, seksuelle overgreb og medicinske forsøg.

Målet med retssagen var ikke en økonomisk vinding men en officiel undskyldning fra staten. Sagen blev i marts måned godkendt til Højesteret, men Poul-Erik Rasmussen måtte i starten af april opgive, da han ikke havde penge til at gennemføre retssagen.

Politiker: Det er ærgerligt og mærkeligt

I Enhedslistens grupperum på Christiansborg var ærgelsen også til at mærke. Pelle Dragsted, der selv var med til at stille forslaget til folketingsbeslutning, var særligt ærgerlig over, at det var så tæt på.

- Vi er tæt på, fordi Socialdemokraterne har flyttet sig. Regeringen har kun to mandaters flertal i det her spørgsmål. Jeg synes, det er ærgeligt, siger Pelle Dragsted til TV 2 Lorry og uddyber:

- Det handler jo ikke om penge - det handler om at give en undskyldning. I mange andre lande har man regeringer, som undskylder og tager ansvar for handlinger, som de har haft ansvar for.

quote Når andre lande kan, hvorfor skulle vi så ikke?

Pelle Dragsted, MF, Enhedslisten

Men dine politiske modstandere vil måske hævde, at det netop handler om penge - at der kan rejses erstatningskrav, når staten har givet en undskyldning?

- Man kan jo sige, at de tidligere børnehjemsbørn har søgt om et symbolsk beløb i erstatningssager. Og når andre lande kan, hvorfor skulle vi så ikke?

Han håber, at den statslige undskyldning fortsat kan blive en realitet. Men det kræver i første omgang et regeringsskifte. 

- Hvis det bliver til en socialdemokratisk regering næste gang, vil vi holde dem fast på, at de har stemt ja til beslutningsforslaget denne gang, siger Pelle Dragsted.

- Vi kæmper bare videre

Enhedslisten havde stillet forslaget, og Socialdemokraterne, Alternativet, De Radikale og SF stemte som forventet for at give den officielle undskyldning fra regeringen. Men alle regeringspartierne og Dansk Folkeparti stemte imod.

- Det var forventet, men det er jo ikke ensbetydende med, at vi opgiver her. Tværtimod, vi kæmper stadig væk. Vi har fået så mange nederlag nu, så vi ville blive meget overraskede, hvis vi pludselig fik medhold. Men vi bliver bare ved, siger Poul-Erik Rasmussen.

Poul-Erik Rasmussen og Godhavnsdrengene har foreløbig kæmpet i 14 år for at få en undskyldning fra staten. Men de giver ikke op.

- Til alle dem, der sidder derhjemme og er skuffet lige nu, i vores forening og andre steder, vil jeg sige: Vi kæmper bare videre, gentager Poul-Erik Rasmussen overfor TV 2 Lorry.

BESLUTNINGSFORSLAG

B 54 Forslag til folketingsbeslutning om at give en officiel undskyldning til tidligere beboere på de 19 børnehjem beskrevet i Godhavnsrapporten fra 2011.​

Resumé:
Beslutningsforslaget indebærer, at regeringen inden udgangen af folketingsåret 2017-18 skal give en officiel undskyldning på vegne af staten til de personer, der i perioden 1945-1976 boede på de 19 forskellige børnehjem, som er beskrevet i Godhavnsrapporten fra 2011. Undskyldningen skal gives, fordi de pågældende personer blev udsat for svigt, overgreb og vanrøgt, mens de boede på børnehjemmene og var i statens varetægt.

Kilde: Folketinget.dk

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik