Biker-støtte til Godhavnsdrengene giver genlyd

350 motorcyklister kørte i dag i kortege til Godhavn. For at støtte op om de drenge, som i 60'erne var udsat for vold og vanrøgt på drengehjemmet.

- Det er så overvældende, så overvældende...hold da kæft! 

Poul Erik Rasmussens stemme knækker over et øjeblik og han ryster nærmest indeni. Foran det tidligere drenge- og skolehjem, Godhavn i Tisvildeleje, byder han 350 motorcykler med læderklædte bikere på, velkommen.

Godhavn er hans livs mareridt. De drenge, der var anbragt der i 60érne, var udsat for vold, vanrøgt og medicinske eksperimenter på stedet.

Den tohjulede støtte betyder rigtig meget i kampen for at få en undskyldning fra staten. For staten svigtede sin tilsynspligt, mener han og andre tidligere anbragte. Og det var ulovligt, det de var udsat for, siger de nu voksne mænd og deres advokat, Bjørn Elmquist. 

2,5 km lang kortege med motorcykler forlader DTU i Lyngby. På vej mod Godhavn.
2,5 km lang kortege med motorcykler forlader DTU i Lyngby. På vej mod Godhavn.
Foto: Emma Thomas Moesgaard

2,5 km lang støtte til kravet om en undskyldning

Lyden af gashåndtag der drejes, for lige at give de andre bikere indtryk af hestekræfterne under tanken, lyder flere gange i løbet af den halve time, hvor bikerne er samlet på DTU i Lyngby klokken 10 til formiddag.

- Hvor fedt at I er kommet så mange, siger Bjørn Christiansen, Præsident for Loud`N`Proud MC, i en megafon ud over mængden. Han har arrangeret støtteturen i dag. Bjørn Christiansen har skrevet en bog om sin far, der også har lidt voldsomt under flere anbringelser på forskellige hjem, i barndommen. 

- I forbindelse med det her skriveri, fik jeg det her helt ind under huden. Hvordan de her drenge, de har haft det. Det er min hjertesag. Det brænder helt ind i kroppen for, at de skal have den her undskyldning, siger han til TV 2 Lorry.

Politiet er mødt op for at eskortere de mange motorcykler. Da de drager afsted, fylder optoget 2,5 km på vejene.

Herunder kan du se TV 2 Lorrys søndagsmagasin om Godhavnsdrengene fra marts måned. Artiklen fortsætter efter videoen.

Mød virkelighedens Godhavnsdrenge.

Mere end 10 års kamp

Godhavnsdrengene har kæmpet mere end 10 år for en undskyldning fra staten. De vil have, at staten anerkender at den svigtede sit tilsyn. Og dermed indirekte tillod de frygtelige mishandlinger, der foregik på Godhavn.
De skal for anden gang i Østre Landsret i oktober.

Her har de stævnet staten for at få ophævet forældelsen på deres klage over det, de kalder tortur under anbringelsen.

- Jeg krydser fingre for at den symbolske erstatning på et meget lavt beløb - på 10.001 krone - som vi kræver til Poul Erik Rasmussen, dem får han tilkendt og at man afviser, at det skulle være en forældet sag, siger advokat Bjørn Elmquist, der fører sagen for de overlevende Godhavnsdrenge.

Han er en af talerne på Godhavn i dag, sammen med Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen. Sidste år forsøgte hun at rejse et flertal i folketinget. For at skaffe en undskyldning til Godhavnsdrengene - men det var forgæves.

Mange politikere mener stadig, at man ikke kan undskylde for noget man aldrig selv var skyld i. Og som foregik i en anden tid. Men Mette Frederiksen kæmper videre:

- Jeg er sikker på, at en dag, så vil der også komme et flertal for den undskyldning. Fordi det var så voldsomme overgreb, de her drenge blev udsat for dengang. Og det er jo ikke ret lang tid siden, for de lever stadigvæk og lige pludselig en dag, så har vi dem ikke mere. Og derfor er jeg altså også optaget af, at vi får det gjort nu. Mens vi kan, siger hun i dag på Godhavn. 

350 bikere kørte i dag støttetur for kravet om en undskyldning til Godhavnsdrengene
350 bikere kørte i dag støttetur for kravet om en undskyldning til Godhavnsdrengene
Foto: Emma Thomas Moesgaard

Kampen nytter

Uanset udfaldet i retten, vil kampen for en undskyldning aldrig have været forgæves, siger Poul Erik Rasmussen:

- Du skal regne med at den her kamp er ikke for os - det er jo for alle, der har været svigtet og for alle, der bliver det. Så derfor har vi vundet kampen - også selv om vi skulle tabe i retten.

Og så håber han, at den højlydte støtte fra bikermiljøet og alle de andre danskere, giver genlyd helt ind i retten.

- Det er ligesom det er sidste skud i bøssen og så skal det komme med sådan et brag, skal det, siger Poul Erik Rasmussen. 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Jørgen Olsen Fredens Havn

- Hvad nu, hvis jeg stillede 20 udrangerede campingvogne ind i Kongens Have?

Rækkehuse i Tingbjerg

Stor interesse for at købe ejerbolig i hård ghetto

Skærmbillede 2021-04-14 kl. 22.08.48

Undersøgelse udpeger Egedal som landets bedste kommune

20_percent

playLeif reddede 5-årig fra druknedød: Nu hyldes han på frimærke som hverdagshelt

Gribskov

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere