Ældgammelt kloster genåbner efter halvandet års nedlukning

Tagkonstruktionen på det mere end 850 år gamle Esrum Kloster var i så skidt forfatning, at det måtte udskiftes. Til foråret åbner klosteret igen for publikum.

Esrum Kloster i Nordsjælland har gennemgået en større renovering siden sommeren 2018, og det har derfor været lukket for publikum i lang tid.

Men den 29. marts slår det gamle kloster fra 1151 dørene op på ny.

Egentlig var det et nyt tag på en tilkoblet længe, der skulle udskiftes på klosteret. Men da håndværkerne begyndte at pille tingene fra hinanden, opdagede man at dele af klosterbygningen fra 1151 var nedstyrtningstruet.

Næsten samtlige etagespærre-ender, der holdt sammen på bygningen, var rådnet op. Dette betød at mange instanser blev involveret – arkæologer, specialiserede håndværkere og repræsentanter for Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme - hvilket forlængede processen.

Renoveret efter alle kunstens regler

- Når man begynder at ”grave” i så gamle og historiske bygninger, der har været i mange forskellige hænder gennem årene, kan man ikke undgå at finde ting, der skal undersøges nærmere, siger klosterets direktør, Birgitte Meisner Nielsen, i en pressemeddelelse.

- Der er mange der skal høres, spørges og inddrages. Men det gør så også, at vi nu står med et bevaret kloster, der er renoveret efter alle kunstens regler.

Konkret har man sikret en spindeltrappe fra 1500-tallet, udskiftet 25 ender i etageadskillelsen, renoveret den bærende tagrem og en del murankre - og brandsikret hele klosteret.

Da håndværkerne begyndte at pille tingene fra hinanden, opdagede man at dele af klosterbygningen fra 1151 var nedstyrtningstruet.
Da håndværkerne begyndte at pille tingene fra hinanden, opdagede man at dele af klosterbygningen fra 1151 var nedstyrtningstruet.
Foto: Esrum Kloster & Møllegård

Renoveringens omkostninger er betalt af styrelsen for slotte og kulturejendomme, der ejer bygningen. Projektet har været i finansudvalget i september 2019.

Tab af entréindtægter

Selvom Esrum Kloster ikke selv har været økonomisk ansvarlige for selve renoveringen, har det lukkede kloster betydet et væsentligt tab af entréindtægter.

Dette har medført at man skulle være kreativ for at dække det tabte. Klosterbutikken blev flyttet fra klosterkælderen til Møllegården og diverse arrangementer blev opfundet og afholdt. Derudover er der blevet afholdt fuldt aktivitetsprogram med fire store festivaler, madfortællinger, ferieaktiviteter og meget mere.

TV 2 Lorry besøgte sidste sommer Esrum Kloster i forbindelse med vores sommerserie Lorry anbefaler

Esrum Kloster er et gammelt cistercienserkloster beliggende ved Esrum Sø. Dets historie går helt tilbage til 1100-tallet, da klosteret på opfordring fra Ærkebiskop Eskil af Lund blev opført fra 1151 til 1158.

I 1997 blev klosteret efter en restaurering åbnet for publikum. I år 2000 blev klosteret lagt sammen med den nærliggende møllegård og opstod som museet Esrum Kloster og Møllegaard.

Klosteret ligger ved indgangen til Nationalpark Kongernes Nordsjælland. I november blev det vedtaget, at der ved klosteret skal opføres et indgangs- og besøgscenter til nationalparken.

Esrum Kloster er et gammelt cistercienserkloster beliggende ved Esrum Sø.
Esrum Kloster er et gammelt cistercienserkloster beliggende ved Esrum Sø.
Foto: Esrum Kloster & Møllegård

Det venter der publikum, når Esrum Kloster genåbner 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

genforening galvmaleri

Kulturorganisation vil lave gavlmaleri i København gratis - men mangler en husgavl

20_percent

playOplev i weekenden: Plant foråret frem

Roskilde Festival Foto Maria Albrechtsen MortensenRitzau Scanpix

Sommeren for festivalerne er usikker – Roskilde forventer 'mellem 20 og 25 procent aflysninger'

Greve Svømmehal

Vestegnen får ny svømmehal til 130 millioner kroner

Gribskov

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere