18-årig lokalpolitiker modtager dødstrusler: "Nogle ønsker mig og min familie ondt"

Blot 18-årige Mathias Zilberberg, der stiller op til kommunalvalget i november, har oplevet at modtage dødstrusler efter, at han gik ind i politik.

Arbejdsklimaet i lokalpolitik er ikke altid helt godt. 

Fredag kunne TV 2 Lorry berette, at en undersøgelse fra VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd viser, at over halvdelen af de adspurgte lokalpolitikere har modtaget stødende kommentarer. Samtidig har hver fjerde oplevet at modtage trusler.

Men det er ikke kun i byrådssamarbejdet, at der kan være store problemer. Også udenfor blandet borgerne møder flere politikere dybt problematisk adfærd. En af dem er den blot 18-årige Mathias Zilberberg, der stiller op for SF i Gribskov Kommune ved det kommende kommunalvalg i november.

- Helt generelt er det, at jeg er meget ung og får tilsvininger, hvor jeg får at vide, at jeg bare skal tie stille og smutte tilbage i skolen, siger Mathias Zilberberg til TV 2 Lorry.

- Men der er også de mere alvorlige med dødstrusler, hvor nogle virkelig ønsker mig og min familie ondt og skriver, at hvis de møder mig på gaden, kan de ikke udelukke, at de kommer og slår mig ned. Så det spænder bredt, siger Mathias Zilberberg.

De mange trusler og stødende kommentarer bekymrer den unge politiker.

- Jeg synes det er åndssvagt og ærgerligt, og jeg bliver enormt ked af det. Det er synd for dem, der stiller sig frem, og det er synd for debatten, at de bliver mødt på den måde, siger han.

Faktisk bekymrer de ham i så høj grad, at tonen har fået ham til helt at overveje, om fremtiden skal ligge i politik.

- Man genovervejer lidt sin situation og sin karriere, om det er det værd. Gider man virkelig det her, og er det det værd for min familie, at de skal læse, at nogle ønsker deres 18-årige søn død, siger Mathias Zilberberg.

Den 18-årige SF'er håber dog, at øget fokus på politikernes vilkår kan få folk til at ændre sig til det bedre.

- Det er enormt svært, for det er en holdningsændring, der skal til. Men jeg tror på, at hvis man bliver ved med at stille sig frem og adressere det her, som jeg og mange andre gør, så tror jeg, at vi på et tidspunkt kommer derhen, hvor det ikke er i orden, siger Mathias Zilberberg.

Mathias Zilberberg er langt fra den eneste, der har oplevet grænseoverskridende adfærd. I 2018 fik Natasha Stenbo Erentoft (V) blottet sine bryster af en byrådskollega til et seminar. Den historie kan du læse mere om her.