Valg i Greve: en politianmeldt direktør, lukkede valgsteder og interne skænderier

Politik går sjældent stille for sig i Greve, og den seneste valgperiode har ikke været nogen undtagelse. Det store spørgsmål er nu, hvordan vælgerne reagerer på den store uro.

Økonomisk rod, interne skænderier og en politianmeldt kommunaldirektør. 

Greve Byråd har flere gange været i medierne af alle de forkerte årsager, og spørgsmålet er nu, om de mange negative sager vil blive straffet af vælgerne. 

Hvad er der på spil?

Greve Kommune har haft borgerlige politikere ved magten siden 1994, og den nuværende borgmester fra Venstre, Pernille Beckmann, har siddet på posten siden 2014. Men den seneste valgperiode har været præget af en række sager, der ikke har været nemme for borgmesteren, og som uden tvivl vil fylde ved valget.

Borgmester:

Pernille Beckmann (V)

1. viceborgmester:

Liselott Blixt (DF)

2. viceborgmester:

John T. Olsen (S)


Hvem er favoritten og hvorfor?

Pernille Beckmann (V) er favorit til at genvinde posten som borgmester.

  • Venstre står historisk set stærkt i Greve Kommune,
  • Ved sidste valg fik Pernille Beckmann 3.740 personlige stemmer, hvilket var flest af alle kandidater.
  • Selvom kommunen i flere år har haft økonomiske udfordringer, så lykkedes det sidste år at lande et budgetforlig, som ifølge Pernille Beckmann selv var første gang i hendes politisk liv, hvor der ikke var besparelser. 
  • Venstre stiller med Morten Dahlin som nummer to på listen, og det vil formentlig sende en masse stemmer i partiets retning.
  • Pernille Beckmann har et solidt samarbejde med Dansk Folkeparti, der står stærkt i kommunen med Liselott Blixt i spidsen. 


Hvem er førsteudfordreren, og har han en chance?

John T. Olsen er spidskandidat for Socialdemokratiet, og han er den største udfordrer til posten som borgmester. Det bliver dog meget svært for ham at erobre pladsen for bordenden.

  • John T. Olsen har formået at holde sig ude af en stor del af den mudderkastning, der har foregået i byrådet.
  • I sagen om den bedragerimistænkte kommunaldirektør, fastholdt han presset på borgmesteren, og blev en samlende figur for oppositionen.
  • Socialdemokratiet er voldsomt svækkede af at deres tidligere spidskandidat, Niclas Bekker Poulsen, ikke genopstiller. I 2017 fik han 2.350 personlige stemmer, mens John T. Olsen fik 472.
  • Det blå flertal har besluttet at lukke to valgsteder i kommunen, hvilket formentlig ikke er til Socialdemokratiets fordel.

Hvilke temaer kommer til at fylde i valgkampen?

  • Fyret kommunaldirektør

    Fyringen af kommunaldirektør Claus Thykjær fylder fortsat. Selv om sagen foreløbig er blevet parkeret i form af en politianmeldelse, så vil oppositionen fastholde bide sig fast og forsøge at aftvinge svar fra borgmesteren, hun hverken kan eller vil give.

  • Byudvikling

    Planer om at bygge seks etager højt ved Hundige Station samt planer om at tillade højere byggerier ved Strandvejen har medført kritik fra både borgere og opposition. 

  • Borgerinddragelse

    I flere sager har der været kritik fra borgere om, at de ikke har følt sig hørt. Det gælder blandt andet ved lukning af daginstitutioner og planerne om byudvikling.

  • Økonomi

    Der er blevet foretaget flere velfærdsbesparelser, der blandt andet har ramt børn og unge. Derudover er skatten steget på grund af udligningsreformen. Og selvom der ikke er varslet besparelser ved næste budget, er det ikke udelukket, der vil komme flere de næste år.

Men hvad kommer så til at blive afgørende for valget?

  • Det bliver afgørende, hvorvidt Pernille Beckmann formår at lukke debatten ned omkring den fyrede kommunaldirektør, da den ellers godt kan ende som tabersag for hende.
  • Hun skal samtidig være i stand til at overbevise vælgerne om, at hendes egen involvering med kommunens kreditkort og manglende tilbagebetaling ikke er af alvorlig karakter. 
  • Liselott Blixt (DF) er et kendt ansigt på landspolitisk og i Greve, og hun skal være i stand til at fastholde stemmetilslutningen på trods af partiets generelle nedtur.
  • Morten Dahlin (V) er en meget stærk kandidat og kendt landspolitisk, og det kan muligvis flytte en del stemmer til Venstre.


Hvordan gik det ved valget i 2017?

  • Af de 21 pladser i byrådet fik Venstre fik ni, Socialdemokratiet fik syv mandater, Dansk Folkeparti endte med to, mens Liberal Alliance, Enhedslisten og Konservative hver især fik et mandat.
  • Det betød, at at Venstre, Dansk Folkeparti og LA sammen kunne danne flertal med 11 mandater.
  • Inden konstitueringen var der dog tale om, at Liselott Blixt (DF) kunne ende som borgmester med hjælp fra andre partier i byrådet.

Hvem blev de største stemmeslugere ved valget i 2017?

Antal stemmer
1. Pernille Beckmann (V) 13,8% af alle afgivne stemmer 3.740
2. Nicklas Bekker Poulsen(S) 2.350
3. Liselott Blixt (DF) 1.330
4.Morten Dahlin (V) 1.005
5. Bjarke Abel (S) 472


Hvordan har byrådet fordelt pengene i de seneste budgetter?

I Greve Kommune har det mere været reglen end undtagelsen, at der har skulle laves besparelser for at få budgetterne til at gå op. 

I 2018 betød budgetforliget eksempelvis, at der skulle spares på administrativt personale, priserne steg på klub og SFO, øget betaling af frokost i vuggestuer og beskæringer i tilskud til kulturhuset Portalen og Greve Museum. 

Budgettet i 2021 indeholdt ikke besparelser, og her besluttede byrådet blandt andet at prioritere penge til vedligehold af veje og broer samt en ny sportshal. 

I den kuriøse afdeling rummede de kommende års budget 500.000 kroner årligt i 2022 og 2023 til at sikre ikke-halalcertificeret kød til bespisning af børn i dagtilbud.

Men selvom der ikke var besparelser på menuen ved sidste budgetaftale,  så har borgerne i Greve alligevel skulle indstille sig på en række skattestigninger, der sker som følge af udligningsreformen. I 2022 betyder det en stigning på 0,11 procentpoint.  

Hvem har indgået valgforbund?

Der er tre valgforbund i Greve Kommune:

  • Radikale Venstre, SF, Veganerpartiet, Enhedslisten
  • Det Konservative Folkeparti, Kristendemokraterne
  • Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Venstre, Dansk Folkeparti

Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Valgforbund:

Når to eller flere partier går sammen i et valgforbund, tæller gruppen som ét parti, når stemmerne skal omsættes til mandater.

Overskydende stemmer kan puljes og tilsammen skaffe valgforbundet et mandat - eller et ekstra mandat.

Hvert parti kan kun indgå ét valgforbund. Valgforbund indgås typisk mellem lister og partier, der står hinanden politisk nær, men de er ikke forpligtet til at støtte hinanden, når der skal findes flertal bag en borgmester.


Konstituering:

Når valgresultatet er kendt på valgaftenen og valgnatten, vil de forskellige borgmesterkandidater forsøge at finde et flertal blandt de øvrige partier. Hvis ét parti alene har flertal, kaldes det absolut flertal. Når en borgmesterkandidat har fundet flertal, vil parterne typisk underskrive en konstitueringsaftale.

En konstitueringsaftale er ikke juridisk bindende og kan ikke håndhæves. Kommunalbestyrelsens konstituering sker på det konstituerende møde, der som regel finder sted et par uger efter valget. Her vælges blandt andet borgmester, viceborgmestre og udvalgsformænd.



Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet og TV 2 Lorry

Hvad er ellers værd at lægge mærke til?

  • Greve Byråd har i den seneste valgperiode været i landsdækkende medier flere gange blandt andet på grund af anklager om embedsmisbrug, om mobning og om drabsforsøg.
  • Veganerpartiet vil forsøge at æde sig ind på de andre kandidater og vinde en plads i byrådet.
  • Der er hele tre medlemmer af byrådet, der har dobbeltmandat, fordi de også sidder i Folketinget. Det drejer sig om Morten Dahlin (V), Liselott Blixt (DF) og Brigitte Jerkel (K). Sidstnævnte havde en overgang endda trippelmandat, da hun også sad i regionsrådet.


Forudsigelsen:

Pernille Beckmann (V) sidder med gode kort på hånden for at kunne holde fast i borgmesterposten, hvilket især skyldes, at hun bliver bakket op af Liselott Blixt (O) og Morten Dahlin (V), når der skal trækkes stemmer.




Sådan har vi gjort

TV 2 Lorry har skrevet denne analyse på baggrund af research, en lang række skriftlige kilder og samtaler med en stribe af kilder med kendskab til de politiske forhold i kommunen.  

Her er kandidaterne i Greve Kommune:


Valgforbund:

  • Radikale Venstre, SF, Veganerpartiet, Enhedslisten
  • Det Konservative Folkeparti, Kristendemokraterne
  • Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Venstre, Dansk Folkeparti


Liste A - Socialdemokratiet

John T. Olsen, Hundige

Bjarke Abel, Greve

Heidi Serny Jacobsen, Hundige

Maria Witthøft, Hundige

Charlotte Levin, Tune

Tina Rottbøll, Hundige

Frank Christiansen, Mosede

Kenneth Jerkel, Hundige

Jette Andersen, Hundige

Bjarne Groth Kjær, Karlslunde

Rene Bak Høg, Greve

Steen Larsen, Karlslunde

Dorit Schultz, Greve

Battal Kucukavci, Hundige

Andreas Blåberg, Hundige

Leif Limkilde, Greve

Freddy Aldenborg, Greve

Michael Bo Svendsen, Hundige

Allan Jørgensen, Mosede

Daisi Liljegren Schultz, Greve

Claus A. Pedersen, Hundige


Liste B - Radikale Venstre

Lars Bjarne Nielsen, Greve

Rachid Bouziyane, Hundige

Bjarke Lindsø Andersen, Greve

Jens Wrang, Karlslunde

Jesper Nordentoft, Greve


Liste C - Det Konservative Folkeparti

Brigitte Klintskov Jerkel

Jess Eiberg Hansen

Claus Dyremose

Kasper Holton Hulsen

Thomas Klingspor-Bentzen

Mathias Schwartz Kirkegaard

Ruth Birkelund

Peter T. E. Jonasen

Henrik Balleby Hansen

Åki Kristiansen


Liste D - Nye Borgerlige

Hans-Jørgen Kirstein ‘

Jørgen Schwartz

Annette Vahlgreen


Liste F - SF

Linda Heegaard, Greve

Michael Holm, Hundige

Eva Larsen, Karlslunde

Thomas Klinke, Hundige

Peter Vinther, Hundige

Bitten Sørensen, Hundige

Carsten Dibbern, Hundige


Liste G - Veganerpartiet

Jill Wortziger


Liste I - Liberal Alliance

Frederik Damgaard

Susanne Juul Damgaard


Liste K - Kristendemokraterne

Eva Guldfred

Jens P. Hansen

Beniamin Tecsa


Liste O - Dansk Folkeparti

Liselott Blixt, Mosede-Greve

Casper Wayert, Hundige

Mortan Martinsson, Greve

Claus Engskov, Greve

Peter Adelheid Wetke, Tune

Jørgen Gustavsen, Greve Midt

Helga Gunnarsdottir, Mosede-Greve

Lars Lautrup-Larsen, Mosede

Marianne Heldam, Greve Landsby


Liste V - Venstre

Pernille Beckmann

Morten Dahlin

Marc Genning

Jesper Fini Kuhre

Claus Jensen

Anne Marie Lyduch

Claus Hjort Schrøder

Jan Reslow-Nielsen

Conni Bergendorff

Therese Ørskov Kunoy

Søren Andersen

Torben Hoffmann

Dorthe Bøgh Madsen

Manal Abd El-Hafiz

Dilek Yildirim

Simon Østergaard

Lone Mortensen

Ronni Mark Nielsen

Jette Asdal Nielsen

Martin Holgersen

Rigge Nørmark

Martin Kaas Neergaard

Per Lund Sørensen


Liste P - Party Parti

Christoffer Columbus Wadil


Liste Ø - Enhedslisten

Mehmet Zeki Dogru, Hundige

Susanne Pahlmann, Karlslunde

Qendrim Hasani, Hundige

Cecilie Langvad Oddershede, Hundige

Hartmut Pahlmann, Karlslunde

Leni Dam, Karlslunde

Saad Ibrahim, Greve

Annette Nielsen, Greve

_