Valg i Greve: en politianmeldt direktør, lukkede valgsteder og interne skænderier

Politik går sjældent stille for sig i Greve, og den seneste valgperiode har ikke været nogen undtagelse. Det store spørgsmål er nu, hvordan vælgerne reagerer på den store uro.

Økonomisk rod, interne skænderier og en politianmeldt kommunaldirektør. 

Greve Byråd har flere gange været i medierne af alle de forkerte årsager, og spørgsmålet er nu, om de mange negative sager vil blive straffet af vælgerne. 

Hvad er der på spil?

Greve Kommune har haft borgerlige politikere ved magten siden 1994, og den nuværende borgmester fra Venstre, Pernille Beckmann, har siddet på posten siden 2014. Men den seneste valgperiode har været præget af en række sager, der ikke har været nemme for borgmesteren, og som uden tvivl vil fylde ved valget.


Hvem er favoritten og hvorfor?

Pernille Beckmann (V) er favorit til at genvinde posten som borgmester.

 • Venstre står historisk set stærkt i Greve Kommune,
 • Ved sidste valg fik Pernille Beckmann 3.740 personlige stemmer, hvilket var flest af alle kandidater.
 • Selvom kommunen i flere år har haft økonomiske udfordringer, så lykkedes det sidste år at lande et budgetforlig, som ifølge Pernille Beckmann selv var første gang i hendes politisk liv, hvor der ikke var besparelser. 
 • Venstre stiller med Morten Dahlin som nummer to på listen, og det vil formentlig sende en masse stemmer i partiets retning.
 • Pernille Beckmann har et solidt samarbejde med Dansk Folkeparti, der står stærkt i kommunen med Liselott Blixt i spidsen. 


Hvem er førsteudfordreren, og har han en chance?

John T. Olsen er spidskandidat for Socialdemokratiet, og han er den største udfordrer til posten som borgmester. Det bliver dog meget svært for ham at erobre pladsen for bordenden.

 • John T. Olsen har formået at holde sig ude af en stor del af den mudderkastning, der har foregået i byrådet.
 • I sagen om den bedragerimistænkte kommunaldirektør, fastholdt han presset på borgmesteren, og blev en samlende figur for oppositionen.
 • Socialdemokratiet er voldsomt svækkede af at deres tidligere spidskandidat, Niclas Bekker Poulsen, ikke genopstiller. I 2017 fik han 2.350 personlige stemmer, mens John T. Olsen fik 472.
 • Det blå flertal har besluttet at lukke to valgsteder i kommunen, hvilket formentlig ikke er til Socialdemokratiets fordel.

Men hvad kommer så til at blive afgørende for valget?

 • Det bliver afgørende, hvorvidt Pernille Beckmann formår at lukke debatten ned omkring den fyrede kommunaldirektør, da den ellers godt kan ende som tabersag for hende.
 • Hun skal samtidig være i stand til at overbevise vælgerne om, at hendes egen involvering med kommunens kreditkort og manglende tilbagebetaling ikke er af alvorlig karakter. 
 • Liselott Blixt (DF) er et kendt ansigt på landspolitisk og i Greve, og hun skal være i stand til at fastholde stemmetilslutningen på trods af partiets generelle nedtur.
 • Morten Dahlin (V) er en meget stærk kandidat og kendt landspolitisk, og det kan muligvis flytte en del stemmer til Venstre.


Hvordan gik det ved valget i 2017?

 • Af de 21 pladser i byrådet fik Venstre fik ni, Socialdemokratiet fik syv mandater, Dansk Folkeparti endte med to, mens Liberal Alliance, Enhedslisten og Konservative hver især fik et mandat.
 • Det betød, at at Venstre, Dansk Folkeparti og LA sammen kunne danne flertal med 11 mandater.
 • Inden konstitueringen var der dog tale om, at Liselott Blixt (DF) kunne ende som borgmester med hjælp fra andre partier i byrådet.


Hvordan har byrådet fordelt pengene i de seneste budgetter?

I Greve Kommune har det mere været reglen end undtagelsen, at der har skulle laves besparelser for at få budgetterne til at gå op. 

I 2018 betød budgetforliget eksempelvis, at der skulle spares på administrativt personale, priserne steg på klub og SFO, øget betaling af frokost i vuggestuer og beskæringer i tilskud til kulturhuset Portalen og Greve Museum. 

Budgettet i 2021 indeholdt ikke besparelser, og her besluttede byrådet blandt andet at prioritere penge til vedligehold af veje og broer samt en ny sportshal. 

I den kuriøse afdeling rummede de kommende års budget 500.000 kroner årligt i 2022 og 2023 til at sikre ikke-halalcertificeret kød til bespisning af børn i dagtilbud.

Men selvom der ikke var besparelser på menuen ved sidste budgetaftale,  så har borgerne i Greve alligevel skulle indstille sig på en række skattestigninger, der sker som følge af udligningsreformen. I 2022 betyder det en stigning på 0,11 procentpoint.  

Hvem har indgået valgforbund?

Der er tre valgforbund i Greve Kommune:

 • Radikale Venstre, SF, Veganerpartiet, Enhedslisten
 • Det Konservative Folkeparti, Kristendemokraterne
 • Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Venstre, Dansk Folkeparti

Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Hvad er ellers værd at lægge mærke til?

 • Greve Byråd har i den seneste valgperiode været i landsdækkende medier flere gange blandt andet på grund af anklager om embedsmisbrug, om mobning og om drabsforsøg.
 • Veganerpartiet vil forsøge at æde sig ind på de andre kandidater og vinde en plads i byrådet.
 • Der er hele tre medlemmer af byrådet, der har dobbeltmandat, fordi de også sidder i Folketinget. Det drejer sig om Morten Dahlin (V), Liselott Blixt (DF) og Brigitte Jerkel (K). Sidstnævnte havde en overgang endda trippelmandat, da hun også sad i regionsrådet.


Forudsigelsen:

Pernille Beckmann (V) sidder med gode kort på hånden for at kunne holde fast i borgmesterposten, hvilket især skyldes, at hun bliver bakket op af Liselott Blixt (O) og Morten Dahlin (V), når der skal trækkes stemmer.
Sådan har vi gjort

Her er kandidaterne i Greve Kommune: