Svømmehal og bibliotek trues af Greves sparekniv

Greve Kommune skal spare en stor pose penge til næste år - og det kommer til at forværre servicen, erkender borgmester. Alligevel afviser hun skattestigninger.

På det lille lokale bibliotek i Tune sveder de ikke kun på grund af sommervarmen.

De er nemlig blevet en del af Greves sparekatalog for 2019.

- Det, synes jeg, er rigtig ærgerligt. For vi gør en stor indsats for blandt andet børn, som har svært ved at læse, og vi hjælper også ældre med it-problemer, siger Kenn Dürkop, bibliotikar, Tune Bibliotek.

Over de næste fire år skal Greve Kommune spare 300 millioner kroner - og det er noget af en sjat penge at skulle finde - og det bliver svært at gøre uden at det gør ondt. 

Politikerne bestemmer

Tune Bibliotek er ikke det eneste kulturtilbud, der nævnes som et muligt spareforslag i det kommende budget. 

Også Greve Svømmehal, Greve Museum og Kulturhuset Portalen risikerer at blive ramt af sparekniven.

Biblioteket i Tune er et af de steder, der kan spares på, vurderer forvaltningen. Men det ærgrer bibliotekar.

- Det er nogle af de tiltag, som vores direktion peger på, at vi kan vælge. Men det er jo op til os, hvad vi vil vælge, siger borgmester i Greve, Pernille Beckmann, Venstre. 

Servicen reduceres

Flere kommuner skal frem med sparekniven:

65 millioner kroner skal politikerne finde i næste års budget.

Borgmesteren har selv nogle sparebud i lommen. Hun vil finde pengene ved at forhindre, at borgerne bliver genindlagt på hospitalerne.

- Derudover så har vi nogle administrationsomkostninger, som ligger højt i forhold til andre kommuner. De skal ned, siger hun.

- Men det lyder som nogle nemme bud, som overhovedet ikke kommer i nærheden af at skaffe de millioner, der kræves. Kan du ikke give et bud på en besparelse, som gør ondt?

- Jamen, jeg kan ikke give et bud på, hvor det kan gøre ondt, fordi det vil jo blive en politisk forhandling. Men der er ingen tvivl om, at vi står med en opgave, som kræver, at servicen bliver reduceret nogle steder, siger hun.

S: Hæv skatten

Årsagen til hullet i kommunekassen skyldes blandt andet, at den generation som flyttede til Greve i 1960'erne og 70'erne nu er blevet plejekrævende. 

- Vi har et ældreområde, som vokser, og det koster os et tocifret millionbeløb, lyder det fra borgmesteren. 

Ud over kulturtilbuddene kan politikerne også ifølge embedsværket finde besparelser på flere lukkedage i institutionerne og flere børn i skoleklasserne. Men den løsning afviser Socialdemokraterne.

- Vi mener, at vi bliver nødt til at hæve skatten. Når vi kigger på den sidste valgperiode, så har man sænket skatterne, og havde vi ikke haft sænket skatten, ville vi have haft 100 millioner kroner mere bare på den konto, siger Niclas Bekker Poulsen, 2. viceborgmester, Soc.dem.

Men det er Venstre-borgmesteren ikke enig i:

- Min holdning er jo, at hvis man tror på, at svaret på alle kommunernes problemer er at tage flere penge fra folk. Så synes jeg egentligt, at man i stedet skal krybe i arbejdstøjet og se, om man ikke kunne finde nogle andre løsninger, siger hun.

På Tune Bibliotek erkender de at politikerne står over for et svært valg.

- Det er jo politikerne, som må gå ind og vurdere, hvad de vil prioritere. Men det er ikke let, siger Kenn Dürkop.