Strand vævet ind i tang og stinkende fedtemøg - nu sættes der ind

Greve Kommune og Greve Strandlaug er gået i gang med at fjerne tang og ildelugtende fedtemøg fra stranden.

Siden sidste sommer er der skyllet rigtig meget tang og fedtemøg ind på stranden i Greve.

Derfor er kommunen i samarbejde med Greve Strandlaug nu gået i gang med at rydde stranden, så den bliver lækker og sommerklar til de mange besøgende.

Fedtemøget er alger, der rådner på stranden, og igen i år skal en ombygget stenstrenglægger, der har fået navnet "Fedtegreven", prøve at få bugt med de ildelugtende algekager.

Kører to gang ugentligt resten af sommeren

Fedtegreven har sammen med en gravko og en gummiged kørt frem og tilbage i flere dage for at komme til bunds i de store mængder. Den intensive kørsel er færdig i starten af næste uge, hvis ikke vejret driller alt for meget, oplyser Greve Kommune på sin hjemmeside.

Fedtemøg er tang - altså alger, der ligger og rådner på stranden. Arkivfoto: TV 2 Lorry
Fedtemøg er tang - altså alger, der ligger og rådner på stranden. Arkivfoto: TV 2 Lorry
Foto: TV 2 Lorry

Resten af sommeren vil Fedtegreven køre hver tirsdag og torsdag, medmindre Greve Straundlaug vurderer, at der ikke er behov for strandrensning.

- Vi har nogle fantastiske frivillige i Strandlauget, som går på stranden hver dag. De holder øje med, hvornår der er brug for Fedtegreven, og hvornår den skal holde fri, så vi bruger budgettet bedst muligt, siger Greves borgmester, Pernille Beckmann.

Arkivfoto fra sidste år, hvor Fedtegreven havde travlt ved Greves strande.
Arkivfoto fra sidste år, hvor Fedtegreven havde travlt ved Greves strande.
Foto: Greve Kommune

Ifølge Allan Jensen, som er bestyrelsesmedlem i Greve Strandlaug, er det primære mål, at stranden er optimal, når der er skolesommerferie.

- Vi har mere eller mindre vores daglige gang dernede, hvis det overhovedet kan lades sig gøre. Det er alle sammen folk, som har en mangeårig tilknytning til stranden, og som holder meget af den. Så vi er interesserede i, at det bliver så godt som muligt, og det er derfor, vi bruger en hel del tid på at hjælpe til, siger han.

Oppe mod naturens  kræfter

Selv om Fedtegreven kører hele sommeren, så er der ingen garantier for, at stranden forbliver fri for tang og fedtemøg hele sæsonen. Det kommer nemlig an på vejr og vind, fortæller Pernille Beckmann.

- Vi er desværre oppe mod naturens kræfter. Vi kan fjerne alt nu, og så kan der skylle flere tons ind i morgen. Men jeg håber selvfølgelig, at vi ikke bliver for hårdt ramt, så vi rigtigt kan nyde sommerdagene nede på vores fantastiske strand, siger hun.

Greve Kommune har i alt afsat 2,2 millioner kroner til strandrensning i år.