Store mængder giftstof fundet i børnehave og vuggestue

En bygning, der huser børnehave, vuggestue og pædagogisk rådgivning indeholder for høje mængder af miljøgiftstoffet PCB i fire lokaler.

Der er fundet høje mængder af giftstoffet PCB i en daginstitution i Greve.

Stoffet er blevet målt i for høje mængder i fire lokaler i bygningen, der huser børnehave, vuggestue og pædagogisk rådgivning.

PCB-indholdet er målt til mellem 539 og 720 ng/m3 i de pågældende lokaler, oplyser Greve Kommune.

Det er værdier, der af Sundhedsstyrelsen vurderes til at kan have sundhedsskadelige påvirkninger, hvis man opholder sig i lokalet i længere tid. Særligt børn, unge og gravide er i risikogruppen.

Der er tale om institutionen på Jerismosevej 95 i Greve, der huser daginstitutionerne Trylleskoven og Elverhøj samt kommunens pædagogiske rådgivningstilbud.

Stammer fra fugemasse omkring vinduer

Fundet af PCB blev gjort i fugerne omkring vinduer i bygningen, der stammer fra 1970'erne.

- Der blev foretaget en måling i 2012, og der var ikke noget PCB. Så det er noget, der er kommet siden. Men det er selvfølgelig beklageligt for de børn og personalet, der har været i institutionen i den periode, siger Rasmus Johnsen, centerchef for skole og dagtilbud i Greve Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet...

Der blev fundet miljøgiftstoffet PCB i fugerne omkring vinduerne i bygningen.
Der blev fundet miljøgiftstoffet PCB i fugerne omkring vinduerne i bygningen.
Foto: Greve Kommune

- Vi tager det enormt alvorligt. Derfor sørger vi for at få sat gang i nogle foranstaltninger, der kan få de værdier ned hurtigst muligt, siger Rasmus Johnsen.

På hjemmesiden PCB-guiden.dk, der drives af en række af statens styrelser, fremgår det, at man særligt bør have fokus på at minimere PCB i indeklimaet på steder, hvor der færdes børn, unge, og kvinder i den fødedygtige alder.

Greve Kommune blev gjort opmærksom på fundet af de for høje mængder torsdag i sidste uge. Siden da har man haft øget fokus på rengøring og udluftning af de fire lokaler.

I løbet af de kommende dage vil fugerne omkring vinduerne blive afskærmet, mens der er i weekenden vil blive gjort hovedrent i daginstitutionen.

De fire lokaler, der indeholdt de for høje værdier af giftstoffet, er ifølge centerchefen "almindelige børnehavelokaler", hvor børnene har opholdt sig, mens der er også er tale om kontorlignende lokaler iblandt.

Grænseværdier for PCB i indeluften

Håber at komme under grænseværdi næste måned

Foruden opskruet ventilation, afskærmning og forsegling af vinduerne samt øget fokus på rengøring, er der ikke umiddelbart lagt op til, at der reageres yderligere på fundet af PCB i daginstitutionen.

Vurderingen er, at PCB-niveauet i næste måned kan nedbringes til under 300 ng/m3, der udgør den lavere tærskel for PCB i en bygning.

- Selvfølgelig er det ikke godt nok, at det bare kommer under grænseværdien. Det skal også helt væk, siger Rasmus Johnsen.

I et forsøg på at berolige bekymrede forældre til børn i Elverhøj og Trylleskoven har Greve Kommune indkaldt til et forældremøde på torsdag, hvor de vil informere om fundet af PCB samt planerne fremover.

- Vi vil informere forældre om, hvad vi ved om bygningen og om betydningen af fundet af PCB. En medarbejder fra firmaet, der foretog målingen vil også komme og fortælle om PCB. Vi stiller også op med sundhedspersonale, der kan fortælle om sundhedsrisiko ved det, siger Rasmus Johnsen.

Hvad er PCB?

Beder byråd om penge til udskiftning af vinduer

I forvaltningen håber man nu, at man kan fremskaffe penge, så vinduespartierne i bygningen kan udskiftes og kilden til giftstoffet dermed kan elimineres.

- Når vi ved, at der er PCB i bygningen, så skal det også væk. Derfor har vi bedt byrådet om penge til at udskifte vinduespartierne, siger centerchef Ramus Johnsen.

Netop Greve Kommune har tidligere haft problemer med PCB i institutionsbygningerne. Blandt andet har man både i 2014 og 2018 fundet for høje mængder af PCB på Hedelyskolen.

- Vi har en bygningsmasse i Greve Kommunes institutioner som er bygget nogenlunde samtidig, da kommunen lige pludselig voksede. Det er ved at være 40-50 år siden – og der er mange af dem, der har brug for en kærlig hånd for at sige det mildt, siger centerchefen.

- Det er klart, at efter sådan et forløb, så ser vi om der er andre steder i kommunen, hvor vi skal være ekstra opmærksomme.

(Arkivfoto) PCB blev blandt andet anvendt i fugemasse i byggerier i 1970'erne.
(Arkivfoto) PCB blev blandt andet anvendt i fugemasse i byggerier i 1970'erne.
Foto: Kim Haugaard - Ritzau Scanpix

Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Valg til Folketinget