Røde flag på stranden: Det skyldes ikke udledning af urenset spildevand, siger kommunen

Der er konstateret for mange sygdomsfremkaldende bakterier i badevandet i Greve.

Strandgæster der ynder at bade på stranden ved Granhaugen i Greve må i øjeblikket søge andre steder hen for at få en dukkert.

Greve Kommune fraråder nemlig badning på stranden, fordi vandprøver har konstateret for mange sygdomsfremkaldende bakterier i badevandet.

- Fredag fik vi taget vores almindelige badevandsanalyser. Ved Granhaugen konstaterede vi, at der var et e. coli-tal på 2900, og når det ligger over 2000, så kontakter vi embedslægen for at høre, hvad vi skal gøre. På den baggrund har vi besluttet at fraråde badning, indtil at vi får en ny prøve, siger Peter Schaarup, chef for Byg og Miljø i Greve Kommune, til TV 2 Lorry.

Området, hvor det frarådes at bade, løber fra Greve Centervej til Mosede Havn.

Tirsdag bliver der foretaget en ny vandprøve på stranden, som man forventer svar på torsdag eller fredag. Indtil prøverne er gode igen, vil der på stranden være røde flag og advarselsskilte.

Udslip af spildevand ikke årsag

TV 2 Lorry har de seneste uger kunne fortælle om flere steder med tilfælde af udledning af urenset spildevand, som har har medført forringet badevandskvalitet og dermed frarådning af badning.

Men ifølge Greve Kommune melder Klar Forsyning, der står for at rense spildevand i kommunen, at der ikke er sket overløb på rensningsanlægget.

- De melder ikke om udslip eller unormalitet i spildevandssystemet. Sidste år da vi konstaterede det samme et par gange, der var det i forbindelse med nogle rigtig store regnskyl. Når det sker, bliver kloakkerne gennemskyllet, og der kan ske noget overløb fra nogle fælles kloakerede områder. Det har bare ikke være tilfældet her, så der er ikke en rigtig god årsagsforklaring til det den her gang, siger Peter Schaarup.

Desuden lyder det, at man i kommunen ikke har et værktøj, som kan klarlægge strømforhold og dermed spore med sikkerhed, hvor forureningen så kommer fra.

Kan ikke få resultater hurtigere

En måling af badevandskvaliteten på stranden ved Granhaugen tirsdag den 8. juni viste, at der intet var galt. Det var der til gengæld efter prøven foretaget fredag den 12. juni, som blev meldt ud mandag den 15. juni.

quote Vi har ikke en rigtig god årsagsforklaring til det den her gang.

Peter Schaarup, chef for Byg og Miljø, Greve Kommune

Derfor kan der have været flere dage, hvor badegæster har været i det beskidte badevand. Ifølge Peter Schaarup kan man ikke melde et svar om badevandskvaliteten hurtigere ud.

- Der går normalt to-tre dage, før vi har svar på prøverne. Det er ligesom med virusdyrkning, hvor laboratoriet skal dyrke bakterierne, og så får vi prøveresultatet et par dage efter, siger han.

Overvejer computermodeller

Der kan dog muligvis være en hurtigere løsning. Kommunerne nord for Greve - Ishøj, Vallensbæk og Brøndby - er alle med i en service, der heddder Badevandsudsigten, som er udarbejdet for en række danske kommuner og vandforsyningsselskaber af selskabet DHI.

Via computersimuleringer kan Badevandsudsigten vurdere badevandskvaliteten, så snart der er ny viden om udløb af spildevand. Og en computermodel er i stand til at forudsige, hvad der vil ske i de følgende dage – akkurat ligesom de computermodeller, der bruges til at lave vejrudsigter

Derimod vil en varsling baseret på vandprøver altid være bagudrettet. Der går normalt to til fire dage, før resultaterne af analyser af bakterier i vand er til rådighed.

Servicen dækker dog alene de badesteder, som ligger indenfor kommuner som servicen er udarbejdet for, hvilket ikke tæller Greve.

- For nuværende har man ikke valgt et gå ind i det, men det er i overvejelserne at komme med. Badevandsudsigten er til, når du har haft det store skybrud, og du ved, der er et udslip på rensningsamlægget. Men i vores specifikke situation, hvor vi ikke har kunne konstatere nogle overløb, så er det ikke sammenligneligt, siger Peter Schaarup.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

IMG_1689 (1)

Hunde skriger af smerte på Frederiksbergs gadehjørner - men kommunen mener, at de allerede har løst problemet

amarminoskilt1_web

Efter flere konflikter mellem besøgende: Naturpark opfordrer nu til sikker færdsel

Naturcenter amager

De mest naturrige steder i landet: Otte kommuner fra Lorryland med på top 10

Amager Fælled Lærkesletten blokade byggeri

Aktivister blokerer byggeri på Amager Fælled: ”Vi er naturens stemmer”

Greve

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere