Politiker på orlov: Tvinges til at modtage løn

Det nyvalgte folketingsmedlem Morten Dahlin (V) har ansøgt om orlov fra Greve Byråd på grund af for meget arbejdspres. Men da han ikke kan frasige sig sit vederlag giver han pengene videre.

Efter Folketingsvalget på Grundlovsdag tidligere i år kunne Venstres Morten Dahlin juble. På trods af regeringsskiftet kunne den 30-årige politiker glæde sig over et godt personligt valg, der sikrede ham en plads på Christiansborg for første gang.

Siden valget har Morten Dahlin samtidig haft sin faste plads i Greves Byråd, hvor han også har en række formandsposter i flere udvalg, men nu er arbejdsbyrden blevet for stor for den unge venstremand.

quote Jeg har forsøgt at frasige mig lønnen, men det kan ikke lade sig gøre

Morten Dahlin, folketingsmedlem, Venstre

Han har derfor søgt orlov fra byrådet i tre måneder i perioden fra den 25. september til den 25. december. En anmodning, som byrådet behandler tirsdag og efter al sandsynlighed godkender.

- Det handler primært om – og det tror jeg, at mange med nyt job kan sætte sig ind i – at det kræver noget ekstra at sætte sig ind i nye ting, siger Morten Dahlin til TV 2 Lorry.

- Jeg har nu fået min kalender på plads for de næste par måneder i Folketinget, og jeg kan se, at der er en del overlap af møder, og der vil også være en del byrådsmøder, jeg ikke ville kunne nå at forberede mig ordentligt til. Jeg er derfor kommet til den erkendelse, at jeg ikke vil kunne være i stand til at passe mit byrådshverv ordentligt de næste måneder, uddyber han.

To lønninger trods orlov

I stedet for Morten Dahlin træder førstesuppleant Dorthe Bøgh Madsen til som afløser, og hun vil i perioden modtage et honorar på 35.000 kroner i perioden.

Samtidig vil Morten Dahlin også fortsat modtage sit vederlag fra byrådsarbejdet, men det er ikke med hans egen gode vilje, fortæller han.

- Loven er skruet sådan sammen, at jeg ikke kan frasige mig mit vederlag som byrådsmedlem. Jeg har forsøgt at frasige mig lønnen, men det kan ikke lade sig gøre.

Støtter unge brandmænd

- Jeg synes, det er uretfærdigt, at jeg skal modtage nogle af skatteborgernes penge, når nu min orlov er af arbejdsmæssige årsager. Det er jo et frivilligt valg, og ikke fordi jeg er syg. Af den grund har jeg valgt at donere de penge, jeg får udbetalt efter skat, siger Morten Dahlin til TV 2 Lorry.

Pengene går derfor i stedet til Greves Ungdoms Brandvæsen, som er en frivillig organisation, der tilrettelægger forskellige uddannelsesforløb og træningsforløb for unge, der gerne vil være brandmænd.

- De laver et fantastisk stykke arbejde for de unge, som jeg gerne vil støtte, så jeg har aftalt med dem, at jeg overfører den løn jeg får udbetalt. I de tre måneder er det lige omkring 20.000 kroner, siger Morten Dahlin.

Vender tilbage til byrådet

Selvom han i den kommende tid altså kun vil fokusere på sit arbejde på Christiansborg, så er det helt sikkert, at han vender tilbage til byrådet, fastslår Dahlin.

quote Jeg er helt ny i Folketinget og har brug for tid til at komme ind i det, og samtidig har ikke lyst til at lave mit byrådsarbejde med venstre hånd

Morten Dahlin, Venstre

- Jeg er slet ikke færdig med mit arbejde i Greve Byråd, og jeg håber, at borgerne har forståelse for min beslutning – især fordi jeg ikke bare hiver penge ned i lommen.

- Jeg vidste godt, det ville blive hårdt arbejde, men jeg er nu endt i fem forskellige folketingsudvalg, og i mit første møde i indfødsretsudvalget var der 3000 siders bilag. Jeg hører fra mine mere erfarne kollegaer på Christiansborg, at man med tiden lærer at sætte sig hurtigere ind i sagerne, men der er jeg ikke endnu, fordi jeg er helt ny og har brug for tid til at komme ind i det, og samtidig har ikke lyst til at lave mit byrådsarbejde med venstre hånd, siger Morten Dahlin.

- Og så vil jeg bruge min plads i Folketinget til at arbejde for at få lavet reglerne om, for det er helt tosset, at man ikke kan frasige sig sit vederlag.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

20201019-130444-2-1920x1280we

Overborgmester undskylder for Frank Jensens krænkelser

Emil

Over 19.000 bakker Emil op: Offentligt ansatte skal have navnebeskyttelse

20171126-113538-l-1000x672we.jpg

Borgmester går af – her er hans nye job

vote-helsignoer.jpg

Kommunalvalget i Helsingør bliver en gyser

Greve

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere