Oprør over færre S-tog: "Ikke rimeligt, at borgere betaler med forringelser"

Fra december planlægger DSB at have færre S-tog kørende gennem Greve Kommune for at kunne opruste andre steder. Udvalgsformand er ikke tilfreds.

Færre S-tog er lig med længere ventetid og flere mennesker i vognene.

Det scenarie frygter man i Greve Kommune, hvor DSB fra december planlægger færre afgange på strækningen mellem Hundige Station og Solrød Strand Station.

- Det allerværste er, at når der udgår et tog - og det gør der tit - bliver ventetiden uacceptabelt lang, lyder det fra Mortan Martinsson(O), der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Greve.

Og formanden fra Dansk Folkeparti står ikke alene med sine bekymringer - han bakkes op af et enigt politisk udvalg. Dermed er der støtte fra Socialdemokratiet, Liberal Alliance og Venstre. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

- Passagerer på strækningen igennem Greve og Solrød skal med ændringerne fra DSB vente længere på toget. Og når det så endelig kommer, skal vi stå endnu mere sammenpressede i togvognene, siger Mortan Martinsson.

For at glæde flest muligt

Årsagen til, at DSB vil have færre afgange på S-togsstrækningen er, at man i stedet vil have flere S-tog på hele S-togsnettet i aftentimerne fredag og lørdag.

- Med denne ændring får vi frigivet kapacitet til denne efterspørgsel. Når vi laver ændringer i køreplanen, sker det med udgangspunkt i, at det skal komme de fleste til gode, og det har også været udgangspunktet i dette tilfælde, siger informationschef hos DSB Tony Bispeskov til TV 2 Lorry.

Han tilføjer:

- Det er efter vores vurdering en ændring, hvor færrest kunder vil kunne opleve en forringelse. Men det er samtidig også vigtigt at understrege, at de to stationer i Greve Kommune stadig har en togafgang hvert 10. minut hele dagen - på nær i morgenmyldretiden, hvor der vil være ni afgange som i dag.

Men ændringerne vil gøre driften meget mindre robust i Greve, lyder det fra kritikerne, der håber, at få DSB til at skrotte planerne.

Ifølge DSB skyldes de planlagte ændringer, at mange S-togsbrugere i hovedstadsområdet ønsker flere afgange i aftentimerne fredag og lørdag. Og det kan man altså få, hvis antallet af S-tog på strækningen gennem Greve Kommune reduceres fra ni i timen til seks.

- Vi har vurderet, at 10-minutters drift udenfor morgenmyldretiden vil kunne dække behovet, og kunderne vil stadig kunne få en siddeplads. For eksempel er der i eftermiddagsmyldretiden ud af byen cirka 40 kunder per tog efter Hundige Station og cirka 20 kunder efter Solrød Strand Station ind mod byen, siger Tony Biskeskov.

- Det er selvfølgelig en nedgang i antallet af afgange, som pendlerne fra stationerne i Karlslunde og Greve vil opleve, men muligheden for at få en siddeplads vil stadig være til stede. Og så får de to stationer jo også glæde af de flere afgange fredag og lørdag aften på hele S-togsnettet, siger han.

Skal drøftes politisk i byrådet

Lige nu bliver strækningen mellem Hundige Station og Solrød Strand Station betjent af linje A og linje E hele dagen alle hverdage.

I forslaget vil linje A kun køre på strækningen i morgenmyldretiden, så strækningen kun betjenes af linje E resten af dagen.

Linje A vil heller ikke betjene strækningen i eftermiddagsmyldretiden. Det betyder, at de nuværende ni tog per time bliver til seks tog per time efter morgenmyldretiden.

Men i Greve vil man ikke være med til forringelserne, bare for at andre kan få bedre forhold.

- Det er ikke rimeligt, at Greveborgerne skal betale med forringelser, mens alle andre passagerer kan nøjes med at nyde fordelene, siger Mortan Martinsson (O).

I Greve skal hele byrådet drøfte sagen på sit kommende møde senere på måneden. Det er den 27. april.