MIN KLUB – Kugler af stål

For mange kalder det lune vejr derude snart på et spil petanque med vennerne. Men petanque er mere end blot et hyggeligt sommerspil til baghaven.

06:44

Det kan altså noget det her spil!

Morten Saxild, Boule Hedebo 

I TV 2 Lorrys serie MIN KLUB er vært Thomas Uhrskov på besøg i Boule Hedebo, der er en af hele 29 petanqueklubber, der findes i hovedstadsområdet. 

Kom igang - find inspiration til din næste sport i MIN KLUB her

- Det kan altså noget det her spil. Man kan hygge og man kan være sammen om det. Det kræver ikke ret meget. Det kræver nogle kugler og den her lille gris. Og så kan man bare gå i gang, fortæller Morten Saxild, fra Boule Hedebo. 

Læs også Min Klub: Bliv en mental Robin Hood med bueskydning

Petanqueklubben holder til i Karlslunde i en kæmpe hal, der ikke bare er Danmarks, men Nordeuropas største petanquehal. Med grus overalt og kun lavet til at kaste stålkugler. 

Nordeuropas største hal kun til petanque ligger i Karlslunde.

Petanque stammer fra Sydfrankrig og er en forholdsvis ung sport på kun 100 år. Især de seneste 30 år har den bredt sig og vokset sig stor – også i Danmark.

Læs også MIN KLUB: Duk dig! Fjerbold på vej med 426 km/t

Her spiller 3100 danskere nu petanque i 74 klubber. Måske fordi det er en sport, der er nem at gå til for alle. På tværs af generationer og fysisk formåen. Og fordi det er sjovt fra allerførste dag, man spiller. 

- At kaste en kugle, det tog ikke langt tid at lære. To sekunder tror jeg. At lære reglerne tog lidt længere tid. Måske en time. Når man har interesse for det, så går det jo hurtigt, fortæller petanque-spiller Katrine Junge Olsen.

 

Læs også MIN KLUB – Kø, baller og en gummigris

Petanque handler helt enkelt om at kaste tre håndstore metalkugler efter en lille trækugle kaldet en gris. Den der kommer tættest på grisen får point.

Læs også MIN KLUB: Dyrk bowling med hele familien

Petanque spilles bedst på grus-underlag, og spillet er både for den glade livsnyder – og for den benhårde konkurrencemand som Morten Saxild, som er blevet nr. 3 til Europamesterskaberne og blev nr. 5 ved sidste års VM på Madagaskar. På eliteplan er petanque en sportsgren, der kræver god teknik, koncentration og præcision

 

Mød en af verdens bedste petanque-spillere Morten Saxild i MIN KLUB

 

- Det er jo virkelig en koncentrationsidræt der stiller store krav til at man en god mental kondition. Det er ikke kun kort tid du er involveret – du skal hele tiden tænke og være på under stres, fortæller Morten Saxild. 

Læs også MIN KLUB – Fra parringsritual til idræt

Petanque er en gren af 'Boule-familien', der dækker over mange forskellige kuglespil. På eliteniveau er man skytte, mellemmand eller indlægger på sit hold, og man skal kunne håndtere kast, hvor man lægger kuglen lige ind til grisen, skruer den ind eller bomber andres kugler væk med en høj kugle. 

Læs også MIN KLUB – Fra pizza og cola til eSport

- Man kan hele tiden lege med at blive bedre til at kaste højere og ramme mere præcis, fortæller Morten Saxild om sin fortsatte motivation for at mødes aften efter aften med vennerne. For at kaste stålkugler efter en ”gris”.

  Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik