Kæmpe nødlager i Greve skal servicere hele EU med værnemidler

Et af i alt ti EU-nødlagre med værnemidler er netop nu ved at blive etableret i Greve.

Da coronaen for alvor fik tag i Europa sidste år, oplevede man en kraftig mangel på diverse værnemidler forskellige steder på kontinentet. 

Leverandørerne kunne ikke følge med den uventede, enorme efterspørgsel, og i Danmark kunne man eksempelvis se, hvordan prisen på håndsprit skød i vejret, mens masker og mundbind var udsolgt mange steder.

Derfor har EU-landene besluttet at etablere ti fælles nødlagre fordelt rundt omkring i medlemslandene, og et af dem er netop ved at blive etableret i Greve.

- Hvis vi kommer til at stå i en situation igen, hvor der lige pludselig er mangel, eller produktioner bliver lukket ned, så er det her et beredskabslager, vi har, som så kan komme i spil, siger Thomas Bøgeskov, der er enhedschef i Logistik og Forsyning i Region Hovedstaden, til TV 2 Lorry.

Kun fire varetyper - men millioner af dem

Lageret er på 6.000 kvadratmeter - svarende til et mindre Bilka varehus - og huser på nuværende tidspunkt 6.000 paller med værnemidler. 

På trods af de massive tal er det dog ikke et bredt sortiment, men i stedet en solid volumen der bliver prioriteret. Eksempelvis kommer lageret til at opbevare seks millioner kitler og trehundrede millioner handsker. 

Da lageret er et nødlager, skal bestillinger kunne afsendes senest 12 timer efter EU-kommissionen har lagt en bestilling.

- Det kunne eksempelvis være Tjekkiet som sagde 'vi har brug for kitler og masker'. Så kommer der en henvendelse til kommissionen, som så aktiverer en bestilling her hos os, forklarer Thomas Bøgeskov.

Lageret er allerede nu klar til brug, og man regner med, at alle produkter er på plads i løbet af juli.

Sortimentet opdateres løbende, så det altid indeholder de nyeste værnemidler.