Kæmpe asfaltmonster i Greve: Kan afrense, genbruge og lægge nyt på én gang

Danmarks største asfaltmaskine kan både fjerne og lægge asfalt i samme handling.

00:39

Røgen var tyk, og larmen var øredøvende, da den store asfaltmaskine Remix 4500 i denne uge  tromlede hen over Tune Landevej i Greve for at lægge splinternyt asfalt.

Maskinen er ikke bare en hvilken som helst maskine. Det er nemlig Danmarks største asfaltmaskine, der med fire forskellige moduler sammenlagt måler hele 100 meter.

Den store størrelse gør maskinen så effektiv, at nyt asfalt kan lægges lige efter, det er blevet fjernet, og dermed undgår medarbejderne at skulle et smut forbi asfaltværket for at bearbejde det gamle asfalt. 

Læs også Første tur i bil: Sådan er turen over den nye Kronprinsesse Marys Bro

- Det er en billigere løsning end at skulle fræse asfalten af og køre det på asfaltværket for bagefter at køre det tilbage igen. Her kan vi gøre det hele herude, siger Sonny Sørensen, formand for Remix 4500, til TV 2 Lorry.

  Foto: Anna Clara Ingemann - TV 2 Lorry

Genbruger gammelt asfalt

Når en ny vej skal lægges, varmes det gamle asfalt op, og herefter skrabes omkring fire-fem centimeter af asfalten af. Hundrede procent af det gamle asfalt bliver derefter genbrugt under det nye.

- Fordelene er, at kørslen med lastbiler bliver mindre, så vi sparer en masse tid. Og det er miljømæssigt bedre, siger Sonny Sørensen til TV 2 Lorry.

Størrelsen kan være et problem

Selvom omkostningerne ved brug af den store asfaltmaskine oftest er mindre end ved brug af de mindre maskiner, er det dog ikke altid, at det er en fordel at være den største af sin slags i Danmark. 

Læs også Metrotog kørt af sporet

- Vejen skal helst være syv meter bred, for at vi kan være der, for vi fylder jo fire meter, siger Sonny Sørensen, formand for Remix 4500. 

Asfaltmaskinen startede mandag med Holmeagervej og fortsætter derefter med Tune Landevej ugen ud. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik