Greves husejere kan i fremtiden få op til tre skraldespande i indkørslen

Greve Kommune sætter for alvor ind, så mere af husholdningsaffaldet i fremtiden bliver sorteret.

I Greve har husejerne lige nu én enkelt skraldespand i deres indkørsler.

Men i fremtiden kan det antal vokse til hele tre.

quote Står de med en dåse makrel i køkkenet, så ryger den i de fleste tilfælde i dag i restaffald, men er der en spand til metal, så ryger den med større sandsynlighed deri.

Bettina Osmark, ingeniør i Greve Kommune

Fra 2020 skal Greve Kommune nemlig have en ny affaldsordning, der skal få kommunens borgere til at sortere endnu mere, end de gør i dag.

I dag kan borgere sortere metal, pap og lignende i sække og stille dem på fortovet. Så kommer storskrald og henter det. Men den løsning gør, at mange bare smider alt deres skrald i retsaffald. 

- Alle undersøgelser og erfaringer fra andre kommuner viser, at når man får en spand til at sortere i, så sorterer man mere og bedre. Står de med en dåse makrel i køkkenet, så ryger den i de fleste tilfælde i dag i restaffald, men er der en spand til metal, så ryger den med større sandsynlighed deri, siger Bettina Osmark, ingeniør i Greve Kommune.

Mindst to skraldespande

Den kommende ordning inkluderer to skraldespand med to kamre i hver. I den ene skal man smide sit madaffald og restaffald ud, og i den anden skal man sortere glas og papir.

Derudover er der flere tillægsløsninger i spil, hvor én af dem inkluderer endnu en skraldespand (Vi forklarer løsningsforslagene længere nede i artiklen)

EU har fastlagt, at man i 2022 skal genanvende 50 procent af visse affaldstyper fra husholdninger. Lige nu er Greve Kommune på 31 procent. Til sammenligning sorterer forventer man i København, at sortere 45 procent af husholdsningsaffaldet i 2018.

Bettina Osmark tror, at det er realistisk at nå til 50 procent med det nye system.

- Det burde være muligt, men det er svært at sige, for det er nyt for borgerne. Vi får mange henvendelser fra borgere, der gerne vil sortere mere, men der er selvfølgelig også nogle, der er ligeglade, siger hun. 

Her forklarer Bettina Osmark kort de forskellige løsninger.

Her er den nye løsning - og tre tillægsløsninger

Over 600 har blandet sig

Greve Kommune har valgt både at holde et borgermøde og at dele de nye, potentielle løsninger på sociale medier. 

Og her har over 600 kommenteret, stillet spørgsmål eller bare valgt, hvilken løsning de bedst kan lide. Nogle er postive, andre er negative.

- Folk har forskellige spørgsmål, men især er folk bekymrede for, om de overhovedet har plads til de her skraldespande. Det er selvfølgelig noget, vi arbejder på i udbuddet. Andre vil gerne sortere alt, siger Bettina Osmark. 

Én ting er hun blevet overrasket over. Det er en gammel myte, der ikke vil dø.

- Flere tror, at selvom de sorterer affaldet i to kammer-systemet, så blandes det hele sammen i bilen. Men skraldebilen er altså todelt. Den myte er lidt sejlivet at komme af med, siger hun.

Politikerne skal i august tage stilling til de tre tillægsløsninger. Du kan blande dig i debatten på Facebook

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

hillerødmotorvejens forlængelse

playUdbygning af Hillerødmotorvejen er nu et skridt tættere på virkelighed

20_percent

playLadeoperatør fordobler i år antallet af ladestandere til elbiler i hovedstaden

Stevns trængsel

Årtiers køkørsel kan forsvinde med anlæggelsen af en ny statsvej

hillerød forside

playMilliardforhandlinger giver nyt håb for Hillerødmotorvejen

Greve

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere