Frygt for lavere stemmeprocent: Forslag kan give Greves borgere længere vej til valgsteder

Et forslag fra Greve Kommunes forvaltning om at reducere antallet af afstemningssteder vækker voldsom politisk debat.

Når landets borgere til november sætter kurs mod stemmeboksene, kan det være, at indbyggerne i Greve får længere vej, end de plejer at have. For forvaltningen på Greve Kommunes rådhus har foreslået, at antallet af valgsteder i kommunen reduceres fra syv til tre.

Men det vil ifølge socialdemokraterne i byrådet ramme indbyggerne i den nordlige del af Greve Kommune, og dermed er der risiko for en demokratisk slagside, mener de.

Sagen er netop blevet behandlet i økonomiudvalget i Greve Kommune. Her stemte Socialdemokratiet sammen med De Konservative og Enhedslisten imod forslaget, mens Venstres to medlemmer af udvalget sammen med Dansk Folkeparti og løsgængeren Rigge Nørmark undlod at stemme.

Demokratisk udfordring

- Hvis man reducerer antallet af valgsteder fra syv til tre, så sparer man 135.000 kroner. Det er jo peanuts. Der er normalt tre valgsteder i Greve Nord, og ved sidste valg stemte 9.000 mennesker der. Det er 34 procent af dem, der stemte ved sidste valg. Området har mange ældre og indvandrere, og mobiliteten er ikke så stor.

- Derfor er det en demokratisk udfordring, hvis man lukker valgstederne. Og vi ved end ikke, hvad corona kommer til at betyde for valgafviklingen, siger socialdemokraternes spidskandidat og medlem af økonomiudvalget, John T. Olsen, til TV 2 Lorry.

Han frygter, at valgdeltagelsen falder, hvis der bliver nedlagt valgsteder, og dermed er han bange for, at et nyt byråd ikke kommer til at afspejle borgernes holdninger. Samtidig siger han, at netop i Greve Nord har hans parti mange af deres vælgere.

Mangel på frivillige

Greves borgmester Pernille Beckmann fra Venstre undlod at stemme, da Økonomiudvalget behandlede sagen. Og det gør hun først, når byrådet skal træffe den endelige beslutning på mandag i næste uge.

- Det her handler ikke om at spare penge. Det handler om, hvor mange frivillige, partierne kan stille med, og derfor har vi bedt om en undersøgelse af, hvor mange frivillige, der skal til, for vi kan ikke have underbemandede valgsteder. Valgsteder skal være sikre og trygge. Og vi må konstatere, at vi er udfordret på frivillig arbejdskraft. Samtidig bliver de tilforordnede, vi kan stille med, jo heller ikke yngre med årene. Men når det så er sagt, så er tre valgsteder måske lige i underkanten, siger Pernille Beckmann, der over for TV 2 Lorry ikke vil lægge sig fast på, hvor mange hun går ind for.

Intet borgerligt fodslag

Borgmesteren afviser, at det er et bestemt område af kommunen, der rammes hårdest og siger, at det nye system indebærer, at der i stedet etableres et valgsted i Greve Idrætscenter, der ligger midt i kommunen.

Sagen er bestemt ikke et område, som Venstre og De Konservative kan samarbejde om i Greve. For også Det Konservative Folkeparti har stemt imod at nedlægge valgsteder.

- Jeg vil under ingen omstændigheder være med til at begrænse borgernes mulighed for at stemme. Faktisk mener jeg, at vi skal overveje, om der i lyset af coronasituationen skal etableres et ottende valgsted i stedet for, siger Brigitte Klintskov Jerkel fra Det Konservative Folkeparti til TV 2 Lorry.

Valgstederne i Greve

I 2017 kunne vælgerne i Greve Kommune gå hen for at stemme her:


  • Arenaskolen
  • Greve Videnscenter
  • Krogårdskolen
  • Mosede Skole
  • Holmeagerskolen
  • Tunehallen
  • Karlslundehallen


Forvaltningen foreslår, at der fremover kun skal stemmes her:


  • Tunehallen
  • Karlslunde Hallen
  • Greve Idrætscenter

Ved kommunalvalget i 2017 var stemmeprocenten på landsplan på 70,8, mens den i Greve Kommune var en anelse højere - nemlig 71,3.







Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik