Foreningslivet lider: ”Det er byens nerve, det rammer”

Idrætsforeninger i hele regionen må holde lukket mindst en måned endnu. I landsbyen Tune, hvor sportshallen udgør det lokale samlingspunkt, rammer nedlukningen hårdt.

Landbyen Tune uden for Greve har 5300 indbyggere. 4654 af dem er medlemmer af Tune IF, den lokale idrætsforening.

Idrætsforeningen er med andre ord byens helt centrale samlingspunkt, hvor borgerne mødes og spiller fodbold, floorball eller noget tredje og dyrker sammenholdet.

Men alt det er lige nu på pause, og med statsministerens udmelding mandag aften er udsigterne til en genåbning af idrætsforeningen lange.

- Det er byens nerve, det rammer. Samfundet er baseret omkring hallerne og idrætsforeningen. Men nu er der lukket fuldstændig ned. For et lille samfund som vores er det ikke godt, siger Pauli Christensen, som er formand i Tune IF.

quote Det er byens nerve, det rammer. Samfundet er baseret omkring hallerne og idrætsforeningen

 

Han har fuld forståelse for nødvendigheden af regerings tiltag i kampen mod corona, men må bare konstatere, at det lokale foreningsliv lider.

- Man savner det sammenhold, der er i foreningen og den sociale kontakt. Byen er så lille, og det er dér, udfoldelsesmulighederne er. Når man ikke kan bruge anlægget, er der ikke meget at tage sig til. Jeg er ikke deprimeret, men det er meget sørgeligt, siger han til TV 2 Lorry.

Hele byen ramt

Tune IF vandt i 2018 prisen som Årets Fantastiske Fællesskab, TV 2-regionernes hyldest til foreningslivet i Danmark.

Center for bedre livskvalitet er en underafdeling af Tune IF, der tilbyder en lang række motionsformer.\nPeter Blæsild bliver udfordret på motorikken, når han skal til Zumba med 30 kvinder.\n

Idrætsforeningens betydning for det lille lokalsamfund er ikke til at tage fejl af, og det kan derfor mærkes i byen, at Tune IF siden 13. marts har måttet aflyse alle aktiviteter og nu må forlænge nedlukningen til i hvert fald 10. maj.

- Det er særligt et stort problem for børnene, som jo savner at mødes og dyrke sport med vennerne. Men også for de ældre, som sidder derhjemme og mangler den sociale kontakt, de havde i idrætsforeningen. Det er ikke godt, men det kan ikke være anderledes, siger Pauli Christensen.

Solidariske medlemmer

Ud over det sociale aspekt rammer corona-krisen også foreningen økonomisk. Tune IF har blandt andet aflyst forårets store gymnastikopvisning og et fodboldstævne. Arrangementer, som ellers ville have givet penge i foreningskassen.

Dertil kommer, at nogle af foreningens medlemskaber bliver betalt på månedsbasis. De er lige nu sat på pause, og foreningen mister derfor en væsentlig indtægt.

quote Det er et problem for børnene, som savner at mødes og dyrke sport med vennerne. Men også for de ældre, som sidder derhjemme og mangler den sociale kontakt

 

- Vi er ikke truet økonomisk. Men det er mange penge, som forsvinder i øjeblikket. Vi må se, hvad der kommer af kompensationsordninger til idrætsforeninger, siger foreningsformanden.

Han hæfter sig ved den solidaritet, han lige nu oplever fra foreningens medlemmer. For selvom de de ikke får nogen valuta for deres kontingent i disse tider, ja, så er der ingen, som brokker sig eller kræver penge tilbage.

På længere sigt kan en nedlukning dog få konsekvenser i idrætsforeningen, forudser formanden:

- Folk betaler kontingent, men bliver denne nedlukning ved, betaler man jo for noget, man ikke får. Juridisk set er vi ikke forpligtet til at betale penge tilbage, men moralsk er det noget, vi må overveje på sigt.

Håber på gradvis genåbning inden sommer

Pauli Christensen følger spændt med i de løbende udmeldinger fra statsministeren og sundhedsmyndighederne samt de anbefalinger, som DGI og DIF udsender. Han krydser fingre for, at Tune IF kan genstarte bare nogle af sine aktiviteter efter d. 10. maj.

- Jeg kunne godt forestille mig, at de mindste børn kunne komme i gang med nogle udendørs aktiviteter efter den 10. maj. Man kunne måske starte op i det små, så man på en eller anden måde kom i gang. Vi kender ikke udsigterne, men glæder os bare, til det er overstået.