Et særsyn: Peter har ligesom dronningen arbejdet samme sted i over 50 år

Ingen medarbejdere hos bilvirksomheden Andersen & Martini kan prale af at have været ansat i længere tid end lagerchef Peter Schmidt. Ligesom dronningen har han arbejdet samme sted i over 50 år.

Fredag den 14. januar kan alle danskere fejre, at vores regent dronning Margrethe har siddet på tronen i 50 år.

Men hun er ikke alene om, at have haft samme arbejde i et halvt århundrede: 

Den milepæl nåede lagerchef hos bilforhandler Andersen & Martini, 69-årige Peter Schmidt, dog allerede sidste år.

En af årsagerne til at Peter Schmidt har holdt ved i den samme virksomhed i over 50 år, er fællesskabet og det gode arbejdsmiljø.

- Jeg har en masse gode minder med en masse gode kollegaer. Firmaet har også holdt mange arrangementer for os og er vældig sociale. Da firmaet havde jubilæum, blev vi alle sendt i busser ned for at se Opel-fabrikkerne. De gør meget for at pleje medarbejderne, siger Peter Schmidt.

Det, at en medarbejder er ansat i den samme virksomhed i så mange år, er et særsyn i Danmark.

I gennemsnit er vi på en arbejdsplads i 7,5 år, før vi søger nye udfordringer – det viser tal fra organisationen OECD.

Fællesskabet og det gode arbejdsmiljø

Som 18-årig i 1971 kom Peter Schmidt rejsende med sin kuffert fra Sønderjylland. Han havde fået plads hos Andersen & Martini.

quote Jeg skulle jo først lære at tale dansk, så jeg kunne snakke sproget herovre

Peter Schmidt, lagerchef

Peter begyndte som ekspedient og stod i lære de første 2,5 år. Siden har han bestræbt flere forskellige funktioner i virksomheden.

I dag har han ansvaret for Andersen & Martinis lager.

Peter er i dag lagerchef og holder styr på, at mekanikerne får de reservedele de mangler.
Peter er i dag lagerchef og holder styr på, at mekanikerne får de reservedele de mangler.

Hvad er det for en virksomhed?

Hos Andersen & Martini bidrager de ældre medarbejdere til kontinuiteten på arbejdspladsen.
Hos Andersen & Martini bidrager de ældre medarbejdere til kontinuiteten på arbejdspladsen.

Andersen & Martinis ejer Peter Hansen har en ide om, hvorfor virksomheden er god til at fastholde de modne medarbejdere.

- Jeg tror, det skyldes, den måde vi behandler medarbejderne på. Generelt set har vi mange medarbejdere, der har været ansat her i mange år, siger Peter Hansen.

Peter Hansen husker da også første gang, han mødte Peter Schmidt.

- Det var vældigt festligt at møde ham, fordi han var en rigtig lille brovten sønderjyde. Da jeg så lærte ham at kende for alvor, kunne jeg mærke, at her var en mand, der brænder for sit arbejde. Han er aldrig syg. Jeg tror kun, han har haft én sygedag på de 51 år. Han passer bare sit arbejde, siger Peter Hansen.

Her får en af de unge medarbejdere at vide, at man altså skal spørge om lov, før man tager nøglerne til en af firmabilerne. Og det sagt med en fast tone.
Her får en af de unge medarbejdere at vide, at man altså skal spørge om lov, før man tager nøglerne til en af firmabilerne. Og det sagt med en fast tone.

Andersen & Martinis ejer Peter Hansen indstillede sidste år Peter Schmidt til at modtage Den Kongelige Belønningsmedalje.

- Når man har været her i så mange år, så gør man sig fortjent til noget. Og jeg tænkte i hvert fald selv, at det må være det bedste og højeste at modtage en medalje fra dronningen, siger Peter Hansen.

Peter viser stolt sin medaljen frem.
Peter viser stolt sin medaljen frem.

Normalt får man overdraget medaljen af dronningen, men på grund af corona blev jubilæet af Peter Schmidt fejret på virksomheden.

- Man skal da nok være lidt stolt og ydmyg over at man kan få sådan en. Jeg går ikke med den, men jeg har da haft den på for at prøve den. Ellers ligger den låst inde og bliver taget frem en gang imellem og bliver kigget på, siger Peter Schmidt

Hvordan gør man sig fortjent til medaljen?

Peter Schmidt er stadig glad for at møde på arbejde, men hvor længe han bliver ved endnu, det ved han ikke. 

Om dronningen kommer til at overhale ham i antal år i samme job - det tror han hun gør.

- Kongehuset har jo et eller andet med, at man går jo ikke af, før man falder af. Så det bliver nok hende, siger Peter Schmidt.

Hvad undrer du dig over?