4,7 millioner til demente: Lad dem blive i deres egen virkelighed

Demente mennesker lever ofte i en anden verden. I Greve følger de den demente ind i en anden virkelighed. I stedet for at tvinge den demente ind i vores verden.

Vi bliver ældre og ældre. Det betyder også, at vi får flere demente.

Og ude i kommunerne forsøger de at skabe gode rammer for netop de mennesker, som er ramt af demens.

I Greve Kommune har de netop fået 4,7 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsen. Pengene skal være med til at finde løsninger, så man kan give de demente en bedre hverdag.

Millionerne skal blandt andet gå til undervisning. Så 700 ansatte i ældre - og hjemmeplejen kan få mere viden om, hvordan man bedst tager sig af mennesker, der er demente.

quote Vores borgere med demens skal føle, at de er sig selv.

Susanne Ormstrup,  ældrechef, Greve Kommune

Skal kommunikere bedre med demente

Også i Greve stiger antallet af ældre i de kommende år. Derfor er der også flere, der vil blive ramt af sygdommen.

Målet er, at få de ansatte til kommunikere bedre med de demente.

- Vores borgere med demens skal føle, at de er sig selv. Også selvom de er ramt af sygdommen, siger ældrechef Susanne Ormstrup.

Den dementes virkelighed er vigtigst

Derfor lærer medarbejderne nu at lade den dementes virkelighed være den vigtigste. Også selvom det handler, om en rejse til månen.

- Med den nye måde at kommunikere med den demente på, er der helt centrale ting, som vi laver om på, siger ældrechef Susanne Ormstrup.

Når man kommunikerer med de demente på den her nye og anderledes måde, betyder det, at de ikke bliver nær så vrede og frustrerede.

quote Hvis den ældre kvinde med demens oplever, at hun er tilbage i barndommen og fortæller om virkeligheden fra dengang, så retter vi ikke længere på hende.

Susanne Ormstrup, ældrechef, Greve

De kan have det sjovt med minderne

I stedet oplever de demente, at deres virkelighed er i orden. Og de kan have det sjovt med minderne, sammen med de ansatte og de pårørende.

- Hvis den ældre kvinde med demens oplever, at hun er tilbage i barndommen og fortæller om virkeligheden fra dengang, så retter vi ikke længere på hende. I stedet spørger vi ind til det, hun oplever, og vi accepterer, at det er hendes indre univers, som gælder, siger ældrechefen.

Også de pårørende skal med den nye indsats have mulighed for at blive klædt bedre på, så de bedre kan kommunikere med den demente. 

Foreløbig er 150 medarbejdere allerede i gang med uddannelsen. Man forventer, at alle 700 medarbejdere er færdige i 2019.

Fortov, stoppested og træer på gangen...

På flere afdelinger for demente i Greve Kommune er de i forvejen godt i gang med at indrette områderne, så de demente bedre kan finde rundt.

Blandt andet er der malet fortov på gulvet - så de demente følger det rundt på gangen. Fortovet ender i en "sløjfe" forenden - så det får den demente til at vende om.

Der er en bænk og et stoppested på halvvejen. Dørene har hver sin farve og ligner rigtige gadedøre. Der er også malet på væggene med store grene, som danner en fin trækrone med blade, der lige er sprunget ud.

Og så er der billeder af fugle, katte og hunde på væggen - så der er noget at tale om....

De er allerede godt i gang på demensområdet i Greve. Nu er der altså også millioner på vej, så de kan blive endnu skarpere.

Mange steder er der problemer med demente ældre, der forsvinder ud ad døren - og bliver væk. Men måske de har fundet en løsning på det problem på Plejecenter Løvdalen i Halsnæs Kommune. Her er der nu malet træer, græs , blomster og fugle på de ellers nøgne vægge. De ældres opmærksomhed bliver fanget af det, der er på væggen. Eller ligefrem standset - fordi der er malet en forhindring på døren.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik