43 strandvejs-huse er kulturskat: "Besværligt" mener kroejer

Det vrimler med gamle bygninger langs Strandvejen i Greve, der vidner om en gylden tid, hvor kysten var et ferieparadis. Nu bliver 43 af husene erklæret bevaringsværdige.

I gamle dage var Greve et ferieparadis for københavnere, der byggede ekstravagante sommerhuse langs Strandvejen.

Køge Bugt Kro blev bygget for snart 100 år siden, og kroen var et af de første steder, hvor man serverede mad til de sultne strandgæster, der kom valfartende fra den beskidte storby.

quote Det er roden af Greves historie og en del af kommunens DNA. Det har været hengemt længe, men nu bliver det mere synligt igen. Det er ret fantastisk

Susanne Kaas, projektleder på kulturarvsprojektet i Greve Kommune

Den er bare én bygning langs Strandvejen i Greve, der nu har fået titlen "bevaringsværdig".

I alt har man udpeget 43 bygninger, der har stor historisk eller arkitektonisk betydning. 

- I Greve har vi denne her ret fantastiske historie, hvor københavnere i starten af 1900-tallet tog til Greve og havde sommerhuse ved vandkanten, og derfor har vi mange fine huse langs Strandvejen, som er en del af vores kulturarv, og som vi skal værne om, siger projektleder på kulturarvsprojektet, Susanne Kaas.

- Det er roden af Greves historie og en del af kommunens DNA. Det har været hengemt længe, men nu bliver det mere synligt igen. Det er ret fantastisk, siger hun.

Blandt de øvrige bevaringsværdige bygninger, er Greve Strandkro, der blev indviet i 1926, da strandlivet i Greve var på sit højeste. Desværre brød Strandkroen i brand i foråret, og én af bygningerne udbrændte.

Villa Olsbæk blev bygget i 1912 af grosserer H.E. Bonne, der også selv havde tegnet huset. Oprindeligt lå huset midt i hans granplantage.
Villa Olsbæk blev bygget i 1912 af grosserer H.E. Bonne, der også selv havde tegnet huset. Oprindeligt lå huset midt i hans granplantage.
Foto: Greve Kommune

Derudover er Villa Olsbæk også vurderet som bevaringsværdigt. Det er et gammelt, prominent sommerhus, der blev bygget i begyndelsen af 1900-tallet. I dag fungerer det som et "aktivhus", hvor foreninger og frivillige kan mødes.

De 43 huse er nævnt i en rapport, hvor deres historie beskrives med billeder af, hvordan huset engang så ud.

- Rapporten er en guldgrube af historier for os, som bor i Greve. Vi kører jo alle sammen ad Strandvejen hver eneste uge, og med fortællingerne bliver de mange huse pludseligt til små interessante historier om fortidens borgere og fortidens forretninger og ferieliv, siger borgmester i Greve, Pernille Beckmann, Venstre.

Sådan så det ud, da Greve Strandkro brændte i foråret 2018.

Besværligt at spørge om lov

Ejerne af bygningerne har netop fået besked om, at deres hus nu kategoriseres som bevaringsværdigt.

Hos Køge Bugt Kro er man umiddelbart glad for titlen:

quote Det er ikke positivt, at vi skal spørge lov om alt muligt. Det er besværligt.

Marie Elise Pedersen, medejer af Køge Bugt Kro

- Det er da meget sjovt, men det kommer ikke som et chok. Vi har eksisteret i 100 år, siger Marie Elise Pedersen, der er medejer af Køge Bugt Kro.

Selvom titlen i sig selv lyder pæn, gør det ikke nødvendigvis livet nemmere for ejerne. De skal nemlig i fremtiden leve op til en række krav fra kommunen, og derfor skal ejerne søge kommunens tilladelse, hvis de ønsker at ændre bygningen udvendigt, rive noget ned eller lave en tilbygning: 

- Det kan handle om, hvilke materialer man må bruge. Hvis man vil renovere sin facade kan kommunen sige, at man skal bruge trævinduer, siger Susanne Kaas.

Gode råd til restaurering af bevaringsværdige huse:

  • Husene må ikke være for "pæne og nye" at se på. Patina gør dem endnu smukkere.
  • Opfør lavt hegn eller hælk, så husene kan ses fra vejen.
  • Undgå plastikmaling, men vælg eksempelvis kalk, så huset ikke bliver dødt at se på.
  • Vælg vinduer og tag, der passer til husets alder og udtryk. 

Kilde: Rapport: Bevaringsværdier langs Strandvejen i Greve Kommune

Den del lyder til gengæld ikke særlig positivt i Marie Elise Pedersens øre:

- Det er da bestemt fin omtale af få, men det er ikke positivt, at vi skal spørge lov om alt muligt. Det er besværligt, siger hun.

Alle de bevaringsværdige huse har fået en karakter mellem 1-9, der beskriver, hvor bevaringsværdige de er.

Susanne Kaas mener, at man skal se rapporten som et værktøj som sagsbehandleren og husejeren kan bruge, hvis der skal restaureres.

- I starten var ejerne ikke nødvendigvis så glade for det, for der var meget usikkerhed forbundet med, hvad de må som ejere af et bevaringsværdig hus. Men med rapporten bliver det tydeligt for borger og kommune, hvad der ligger til grund for vurderingen, siger hun.

Greve Kommune blev udpeget til kulturarvskommune af Kulturstyrelsen og RealDania i 2015, som også har bidraget med økonomisk støtte og faglig sparring til at kortlægge og udvikle kulturarven.

I Greve Kommune er det Greve Museum og Center for Bygningsbevaring i Raadvad, som har gennemført registreringen.

Se alle de bevaringsværdige huse her

Her er et par af de andre bevaringsværdige huse på Strandvejen:

Villa Sitka blev opført i 1912 som sommerhus. I dag er det en skovbørnehave for Københavns Kommune.
Villa Sitka blev opført i 1912 som sommerhus. I dag er det en skovbørnehave for Københavns Kommune.
Foto: Greve Kommune
Stillidsvej nummer 1 var oprindeligt købmandsforretning. Senere havde fru Nørgaard Pedersen brødudsalg, og i dag er der bedemand og frisør.
Stillidsvej nummer 1 var oprindeligt købmandsforretning. Senere havde fru Nørgaard Pedersen brødudsalg, og i dag er der bedemand og frisør.
Foto: Greve Kommune

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik