Svensk grænsekontrol kan mærkes på Hovedbanegården

Flere flygtninge og migranter kommer nu retur med tog fra Sverige. Det sker, fordi svenskerne har indført midlertidig grænsekontrol. Mange befinder sig nu på Hovedbanegården i København og ved ikke, hvad de skal gøre.

Kadas Hadi på 20 år kommer fra Syrien. Han vil søge asyl i Norge, men fordi svenskerne har indført midlertidig grænsekontrol, kan han ikke rejse gennem landet uden at blive registreret og søge asyl i Sverige.

- Jeg tog til Sverige, men her fortalte de mig, at grænsen var lukket, siger Kadas Hadi.

Nu er han så returneret med Øresundstoget til Danmark, hvor han er stødt på Refugees Welcome. Det er en frivillig forening, som hjælper og vejleder de flere hundrede flygtninge og migranter, som hver dag krydser Hovedbanegården.

- Vi oplever, at der ikke bliver lyttet til, at Sverige har indført grænsekontrol. De tager derover og lærer det på den hårde måde. De tager derover og bliver sendt tilbage igen, fortæller Erkan Sari, der er frivillige i Refugees Welcome.

Før kunne flygtninge og migranter frit bruge Sverige som transit til Norge eller Finland. Men nu bliver de sendt tilbage til Danmark. Svensk politi er blandt andet på plads på Hyllie Station, der er første stop med toget, når man er nået til Sverige fra Danmark.

Den svenske regering har indtil videre indført den midlertidige grænsekontrol fra i torsdags og frem til d. 21. november. Den kan dog forlænges. Migrationsverket i Sverige forventer, at perioden vil blive længere end de ti dage.

Ifølge foreningen Refugees Welcome er mere end 100 flygtninge og migranter kommet retur, efter Sverige har indført grænsekontrol.