Rederier: Myndigheder bør selv stå for grænsekontrol

Hvis rederierne skal stå for midlertidig grænsekontrol, så bør de kompenseres af staten, mener rederier.

Det bør være politifolk og ikke rederiansatte, der står for den skærpede kontrol af rejsendes id, når man rejser til Sverige. Og sker det ikke, så må staten betale for rederiernes kontrol. Ellers får Øresundsbroen en urimelig konkurrence-fordel.

Sådan lyder det fra Danmarks Rederiforening forud for, at Sverige mandag skærper den midlertidige grænsekontrol mellem Sverige og Danmark ved at pålægge transportørerne at tjekke de rejsendes id.

Administrerende direktør i Danmarks Rederiforening, Anne H. Steffensen, peger på, at transportørerne står med en "kæmpe opgave", og de risikerer store bøder, hvis den ikke bliver løst:

- Her vil det klæde den svenske regering at træde i karakter og tage det fulde ansvar for beslutningen. Ganske som ved broen til Sverige, bør id-kontrollen løses af politifolk eller toldere, uanset om det er tog, bus eller færge, siger Anne H. Steffensen.

På Øresundsbroen foretager det svenske politi allerede id-kontrol hos bilisterne. Men fra i morgen, mandag, har de svenske myndigheder pålagt færgeselskaberne og DSB selv at foretage kontrollen.

Gør de ikke det, pålægges rederierne bøder på op til 50.000 svenske kroner per passager uden id.

Sveriges grænsekontrol kan blive fulgt op af en lignende dansk kontrol ved den dansk-tyske grænse. Her vil der opstå nøjagtigt de samme problemer, hvis ikke myndighederne er opgaven voksen, mener Rederiforeningen.

- Allerede da Folketinget behandlede lovgrundlaget inden jul, pegede vi på udfordringerne, og derfor er den oplagte løsning, at myndighederne løser den oplagte myndighedsopgave selv, siger Anne H. Steffensen.

Alternativt mener hun, at den danske stat må kompensere transportørerne for at løse opgaven.

- Det er vigtigt at holde fast i, at færgerne skal udføre id-kontrol i en kortvarig periode, når Danmark i særlig grad er udfordret. Den type kontrol har kedelige sideeffekter, så den bør kun bruges selektivt og i yderste fald.

- Men uanset om kontrollen er midlertidig som nu, eller udvikler sig til mere permanente løsninger, så må den ikke skævvride konkurrencen mellem broen, færgerne og de øvrige transportører, siger Anne H. Steffensen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Breaking
20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

sabb

Skruppelløse folk hugger donationer til udsatte - resterne bliver smidt på fortovet

Mangel på servicehunde

playMangel på servicehunde rammer Mathias: "Jeg frygter, at hunden ikke kommer"

Tårnby

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere