Gebyrer for ID-kontrol til rejsende

DSB kan ikke udelukke, at passagererne på et tidspunkt kommer til at betale gebyr for at finansiere ID-kontrol.

Foto: TV 2 Lorry - arkiv

I lufthavnen står et 325 meter langt hegn allerede klar på stationen. Det skal sikre, at DSB har styr på, hvor passagererne er, og at de ikke kan undgå ID-kontrollen, som DSB nu skal udføre.

Den svenske regering har indført såkaldt transportøransvar, der kræver, at DSB kontrollerer ID hos de rejsende mod Sverige.

Alle passagerer skal ud af toget i lufthavnen, der er sidste stop inden Sverige. Her får de kontrolleret ID, før de kan rejse videre.

- Alt i alt vil der komme noget længere rejsetid, når man skal fra Danmark til Sverige, siger trafikinformationschef Tony Bispeskov fra DSB, og erkender, at passagererne får et dårligere produkt.

Kravet om ID-kontrol gælder i første omgang en måned, og det giver DSB en regning på omkring 30 millioner kroner.

- Hvis kravet er gældende i mere end en måned, kan det medføre, at togrejser til Sverige herefter bliver pålagt et gebyr, der skal dække de ekstraordinære omkostninger til den omfattende ID-kontrol, skriver DSB i en pressemeddelelse.

DSB regner med, at rejsetiden bliver forlænget med mellem ti og 30 minutter.

Selve ID-kontrollen kommer til at foregå ved spor 1 på stationen i Københavns Lufthavn. Der bliver op til 34 sluser, hvor alle togpassagerer skal have tjekket deres ID. Børn under 18 år kan dog slippe for at vise ID, hvis de er sammen med deres forældre.

Id-kontrollen træder i kraft 4. januar. Herefter vil passagerer ikke kunne rejse til Sverige uden gyldigt billed-id.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik