Virkelighedens godhavnsdrenge hjemsøges af rædsler: "Det var tortur"

TV2's miniserie "Der kommer en dag" bygger på virkelige hændelser. Børnehjemsdrengene fra Godhavn kæmper fortsat for en undskyldning efter 50 år. De beskriver deres barndom som værre end fiktion.

-  Vi har ikke et normalt liv. Og det gælder nok langt de fleste, der har været på børnehjem magen til Godhavn. I stedet for kærlighed, så fik vi tæsk. 

Sådan beskriver Jan Helgesen sit liv. Han er en af de drenge, der voksede op på børnehjemmet Godhavn ved Tisvildeleje i 60'erne, hvor hverdagskosten var tæsk, ydmygelser, tortur og overgreb: 

quote Man var bange hver gang, man skulle i seng. Alle frygtede for, når han havde nattevagten. Hvis tur er det?

Poul-Erik Rasmussen, tidligere elev på Godhavn

Bare en af de rædsler, som drengene dagligt måtte møde, var en pædofil lærer, der vogtede over dem, når de skulle sove, og det gik ud over forskellige drenge hver nat.

- Man var bange hver gang, man skulle i seng. Alle frygtede for, når han havde nattevagten. Hvis tur er det?, siger den tidligere elev Poul-Erik Rasmussen.

En miniserie på TV 2, der hedder "Der kommer en dag", sluttede søndag - og den omhandler Godhavnsdrengenes barndom - og her får seerne et kig ind i børnehjemsdrengenes fortid. For drengene selv har filmatiseringen både sat ord og billeder på gamle og til tider fortrængte minder:

- Alt i filmen er autentisk. Det er en dokumentar for os. Det er sgu ikke en spillefilm, siger Poul-Erik Rasmussen. 

​"Vi kender jo ikke til kærlighed"

Mishandlingen har sat varige spor på de nu voksne børnehjemsdrenge. Peer Balkan fortæller, at han var narkoman fra han var 15 til 27.

quote Jeg har haft over 70 arbejdspladser i mit liv. Hvis en mester råber af mig, jamen så går jeg min vej. Uanset konsekvenserne, og det har kostet mig dyrt mange gange.

Poul-Erik Rasmussen

- Det har vel gjort, at jeg har haft svært ved at leve et voksent liv uden hele tiden  at rode mig ud i alle mulige mærkelige sjove ting. Lige meget hvad man prøver at foretage sig, så ender det altid med , at man mere eller mindre selvforskyldt roder sig ud i stofferne, siger han.

Poul-Erik Rasmussen har levet et ensomt flakkende liv:

- Jeg har været gift to gange, og jeg har ikke formået at vise mine følelser. Har der været problemer i ægteskabet, så har jeg gået min vej i stedet for at tage den konfrontation, der kommer. Jeg har haft over 70 arbejdspladser i mit liv. Jeg har aldrig været en dag arbejdsløs, men hvis en eller anden mester råber af mig, jamen så går jeg min vej. Uanset konsekvenserne, og det har kostet mig dyrt mange gange, siger han. 

Jan Helgesen ser tilbage på sin rædslerne på børnehjemmet som årsag til et mislykket voksenliv:

-Jeg tror, os der har været på børnehjem, vi flygter lige så snart, der er et eller andet. Vi kender jo ikke til kærlighed, på den måde som dem, der har haft det derhjemme, siger han. 

Mangler undskyldning for mishandling

I 2003 lykkedes det Poul-Erik Rasmussen at samle 16 af de gamle elever, og det lagde kimen til det, der endte med at blive Landsforeningen Godhavnsdrengene.

De nu voksne mænd ville have staten til at tage ansvar for det de overgreb, de havde oplevet.

- Staten glemte at holde opsyn med, hvor de sendte børn hen. Og det var jo ikke Godhavn alene. I de år var der jo over 200.000 anbragt rundt om i landet, siger Poul-Erik Ramussen. 

quote Vi vil have den opbakning fra omverdenen om, at vi er sgu ikke bare nogle dumme svin. Vi er mennesker, der ikke har haft en chance til at vise det.

Poul-Erik Rasmussen

Skiftende socialministre har dog afvist at give Godhavnsdrengende en undskyldning for tortur umenneskelig og nedværdigende behandling.

Og da Poul-Erik Rasmussen i 2015 prøvede, at få staten dømt i byretten i København, fik han afslag. Sagen var forældet med 45 år, lød begrundelsen. Men Godhavnsdrengene nægtede at acceptere rettens afgørelse.

I onsdags skulle sagen for Østre Landsret, men Poul-Erik Rasmussen var så syg, at han ikke måtte forlade sit hus. Så retssagen er udskudt i to måneder.

- Vi vil have den opbakning fra omverdenen om, at vi er sgu ikke bare nogle dumme svin. Vi er mennesker, der ikke har haft en chance til at vise det, siger Poul-Erik Rasmussen.

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

springvand solrød

playNyt springvand fik kommunes regning til at eksplodere: Tvist stadig ikke løst efter et år

Borgmestre

Kvindelige borgmestre trodser dick pics og mom-shaming: Sådan vil de få flere kvinder i kommunalpolitik

Frederiksberg Svømmehal

Renovering af Frederiksbergs historiske svømmehal forsinket og budgettet skrider

Frida Pernille Groth Rasmussen

Frida står bag barnevognsmarch for bedre forhold for fødende

Gribskov

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere