Enhedslisten kræver ministersvar til Godhavnsdrengene

Børne- og Socialminister Mai Mercado, Kons., skal inden 28 marts svare Folketinget på, om hun vil give Godhavnsdrengene en officiel undskyldning.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson & Thomas Lekfeldt / Scanpix

En undskyldning. En simpel undskyldning. Det er alt,  hvad de mishandlede drenge fra skolehjemmet Godhavn i Tisvildeleje har kæmpet for i over ti år.

I dag er de voksne mænd, men som børn blev de udsat for grov vold, ydmygelser, seksuelle krænkelser og tvangsmedicinering. Der foregik voldsomme og systematiske overgreb mod drengene på skolehjemmet - og dermed i statens varetægt.

De er blevet svigtede af staten, og derfor bør staten tage ansvaret på sig og sige undskyld.

Pernille Skipper, MF, Enhedslisten

- Der er tale om den groveste form for svigt af de her drenge, mens de har været i statens varetægt. De er blevet svigtede af staten, og derfor bør staten tage ansvaret på sig og sige undskyld, siger Enhedslistens folketingsmedlem Pernille Skipper.

Så sent som i går aftes ønskede Børne- og socialminister Mai Mercado overfor TV 2 Lorry ikke at tage stilling til, hvorvidt hun som minister vil give en officiel undskyldning til de nu voksne mænd på vegne af den danske stat. Det gjorde hun heller ikke i formiddags - men det skal hun nu.

I et §-20 spørgsmål til ministeren har Pernille Skipper spurgt, om ministeren vil sikre, at Godhavnsdrengene kan få en undskyldning fra den danske stat for det svigt og de overgreb, der blev begået mod dem under den danske stats varetægt.

Læs også 50 år efter Godhavn: En undskyldning vil give mig fred

- Det her har kæmpe stor betydning for de mishandlede dreng , og derfor skal det afsluttes, så de kan komme videre, siger Pernille Skipper.

Siden hun blev valgt ind i folketinget i 2011 har hun stillet det samme spørgsmål til de tidligere ministre på området fra både Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Venstre og nu også til Mai Mercado, Kons.,

Det her handler ikke om penge, for de berørte mænd, det handler om at kunne komme videre - men jeg mener dog alligevel, at staten bør betale erstatning, når man har ansvaret for det, der er sket.

Pernille Skipper, MF, Enhedslisten

Alle gange har ministrene afvist af fryt for, at staten efter en officiel undskyldning også skal betale store erstatningssummer til de torturerede drenge. 

-  Det, der er sket, er så grufuldt og forfærdeligt. En fuldstændig horibel behandling af børn. Det var jo ligefrem fordi, at det var okay det man gjorde dengang mod drengene, siger Pernille Skipper, Enhedslisten.

- Det her handler ikke om penge, for de berørte mænd, det handler om at kunne komme videre - men jeg mener dog alligevel, at staten bør betale erstatning, når man har ansvaret for det, der er sket, siger Pernille Skipper, som håber, at Mai Mercado bliver den første minister til at tage sagen alvorligt. 

Læs også Virkelighedens godhavnsdrenge hjemsøges af rædsler: "Det var tortur"

For Poul-Erik Rasmussen, der blev anbragt på hjemmet som 12-årig, har pengene heller aldrig haft betydning for sagen.

- Det er hamrende ligegyldigt med pengene, jeg vil ikke have en krone. Jeg ved godt, at der vil komme mange, der vil have en erstatning, og det er de sgu også berettigede til. Men når vi får den undskyldning og den erkendelse, så lukker jeg ned. Så er der fred, siger Poul-Erik Rasmussen.

I over ti år er skiftende socialministre blevet bedt om at forholde sig til ønsket fra Godhavnsdrengene. Alle har de afvist at give en officiel undskyldning. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Mai Mercado om, hvad hun vil fortælle til folketingspolitikerne før hun har svaret dem.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik