Som de første i landet: Nu genanvender affaldsselskab storskrald

Affaldsselskabet Vestforbrænding i Glostrup genanvender - som de første i landet - storskrald. Og det er blandt andet med til at mindske CO2-udledningen.

Normalt bliver storskrald omdannet til elektricitet og fjernvarme. Men nu bliver affaldsselskabet Vestforbrænding i Glostrup de første i landet til automatisk at kunne screene indsamlet storskrald for, hvad der kan genanvendes, inden det bliver sendt til forbrænding.

Det oplyser Vestforbrænding i en pressemeddelelse.

- For at understøtte den grønne omstilling og aktivt medvirke til at opfylde regeringens klimamål skal vi på Vestforbrænding hele tiden rykke grænserne for, hvordan vi behandler affaldet. Genanvendelse af affald er med til at reducere CO2-udledningen, siger Vestforbrændings direktør, Steen Neuchs Vedel.

Helt lavpraktisk bliver storskraldet simpelthen automatisk screenet, så eksempelvis træ kan blive sorteret fra til at blive genanvendt, oplyser Vestforbrænding til TV 2 Lorry.

Ordningen omfatter fra start 13 af Vestforbrændings ejerkommuner, og bliver sat i værk på baggrund af en række sorteringsforsøg på storskrald.

Mindst 20 procent bliver genanvendt

Forsøgene viste, at minimum 20 procent af det indsamlede storskrald kan genanvendes. Men tallet kan blive langt højere i fremtiden

- Når først vi for alvor kommer i gang med at sortere storskraldet og løbende får mere effektive teknologier og metoder, så er målet, at vi kommer en del højere op. De 20 procent er fastsat som et minimumskrav, og derfor kan andelen godt blive langt større, siger Anders Kiil, som er afsætningskonsulent hos Vestforbrænding.

Det understøtter regeringens klimamålsætning om 60 procent genanvendelse af husholdningernes affald i 2030, som Vestforbrænding også skal leve op til.

Løbende udvikling af innovative teknologier

Det kræver de rette samarbejder og løbende udvikling af mere innovative teknologier.

- Vi skal vide, hvad der sker med affaldet fra villavejen, til det bliver til materialer, der kan bruges i nye produkter, siger Anders Kiil.

Vestforbrænding modtager mellem 300-400 lastbiler med affald på hverdage.

Fakta: hvad er storskrald?

Hvad undrer du dig over?

Ny afstemning hver onsdag