Smart opfindelse: Indsamlet plast bliver til plastcontainere

Vestforbrænding har opskriften på en sikker succes.I fremtiden bliver al indsamlet plast brugt til - ja, at samle plast ind igen.

00:28

På Vestforbrænding har de opfundet den lette måde at samle plastik ind - så det kan blive genbrugt

- Vi har lavet et koncept, der gør det nemt for borgeren, siger direktør for Vestforbrænding, Peter Basland, i dag til TV 2 Lorry.

Og det er det allervigtigste i processen med at få samlet plasten ind, siger han. At det er nemt i hverdagen. For ellers står folk af.

- Du skal ikke tage stilling til om det er hård plast eller blød plast. Du skal bare putte det hele i samme hul, siger han, og klapper på værkets nye container til indsamling af plast.

En container, hvor toppen er lavet af genanvendeligt plast.

Du skal ikke tage stilling til om det er hård plast eller blød plast. Du skal bare putte det hele i samme hul

Direktør Peter Basland,  Vestforbrænding

Allerede i gang

Fra fremstilling af en flaske til opvaskemiddel over brug af indhold og til det bliver nedbrudt og genanvendt til  underlag på legepladser og sportspladser er der ikke langt.

Noget af den plast der genanvendes, kommer allerede fra Vestforbrænding i Glostrup. De har firdoblet deres genanvendelse af plast fra 1.200 tons i 2012 til hele 4.700 tons i 206.

- Lige nu kan man ikke genanvende det bløde plast her i landet, kun det hårde,  fortæller direktør Peter Basland.

Vestforbrænding servicerer næsten 900.000 borgere i 19 kommuner. Og visionen er at de alle skal indsamle plast – på den nemme måde.

I det i bare en og samme container. Så sorterer Vestforbrænding. Og bruger plasten til noget nyttigt. Både den bløde slags og det hårdere materiale.

Cirklen kan sluttes

I fremtiden bliver der for alvor sat turbo på både det lette ved sorteringen og på genanvendelsen. For de containere, der samles plast ind i, skal laves af genanvendt plast. Hele vejen igennem.

Vestforbrændingen har lavet et samarbejde med en række firmaer, der kan fremstille plast-genbrugs-containerne i fremtiden.

Og de skal stå på gader og stræder, i hele Vestforbrændings opland.

Dermed er cirklen sluttet – plast kan gøre nytte. Fremfor bare at forurene vores natur.

Så meget nytter det - tal fra Vestforbrænding

 
  • Atmosfæren spares for 1,3 tons CO2, for hvert tons genanvendt plast.
  • Minimum 75 % procent af Vestforbrændings husstandsindsamlede plast bliver genanvendt, hvilket er det højeste på landsplan.
  • 4.700 tons indsamlet plast i 2016 svarer til, at borgerne i Vestforbrændings opland har sparet atmosfæren for over 4.500 tons CO2.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik